Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, Şam hükümetinin ambargosundan dolayı temel yaşam ihtiyaçlarına erişemediklerini belirterek, ilaç fiyatlarının 3 katına çıktığını söyledi
Şam hükümetine bağlı 4’ncü Tugay’ın Helep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik ambargosu devam ediyor. Her yıl özellikle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ambargo ağırlaştırılıyor, temel yaşam malzemelerinin geçişlerine izin verilmiyor. Tüm bunlar büyük bir insani felaketin kapısını aralıyor. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de yakıt, gıda ve ilaç geçişlerinin engellenmesi tüm yurttaşların yaşamını tehlike atıyor. Şu anda iki mahallede çocuk sütü, kalp, şeker ilaçları ile antibiyotik çok az.
Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan yurttaşlar, Şam hükümetinin ambargosundan dolayı temel yaşam ihtiyaçlarına erişemediklerini belirterek, insani felaket uyarısını yaptı.
‘Hayatımızla oynuyorlar’
Şêxmeqsûd Mahallesi’nde yaşayan 55 yaşındaki Zeyneb Henan , yakıt ve ilaçların bölgeye geçişine izin verilmediğini belirtti. 4’ncü Tugay’ın uygulamalarına işaret eden Henan, “Bilindiği gibi kışın hem çocuk hem de büyüklerin hastalıkları artıyor, dolayısıyla ilaç talebi de ortaya çıkıyor. Fakat mevcut durumumuz bunun tam tersini gösteriyor. Ambargodan dolayı eczanelerde bazı ilaçlar bulunmuyor. Onlar hayatımızla oynuyorlar” ifadelerini kullandı. Henan, her iki mahallede Arap, Kürt ve Çeçen yurttaşların bir arada yaşadığını kaydetti.
İlaç bulamıyorlar
Kalp, tansiyon ve romatizma hastalıklarıyla mücadele eden Henan, tansiyonunun 20’lere kadar çıkmasına rağmen ilaç bulunmadığına dikkat çekerek, ilaç fiyatlarının 3 katına çıktığını belirtti. Henan konuşmasının devamında, “Unitree ilaçları eskiden bin 500 Suriye lirası iken şu anda 3 katına çıkarak, 5 bin liraya ulaştı. Bunun yanı sıra eczanelerde ilaç yok” bilgisini verdi.
Fiyatlar çok yüksek
“Bugün ilaç arıyoruz ama bulamıyoruz” diyen Elî Reşîd adlı yurttaş ise ilaç gibi temel yaşam ihtiyaçlarının siyasetle veya başka bir etkenle bağlantısının olmadığını ekledi. Kışın hastalıkların çoğaldığını fakat ambargodan dolayı yeteri kadar ilacın bulunmadığına işaret eden Reşîd, şeker ve tansiyon hastası olduğunu belirtti. Ambargonun yanı sıra geçim sıkıntısın da olduğunu ifade eden Reşîd, “Fiyatlar oldukça yüksek, ilaçları alamıyorum. Yaşımdan dolayı başka bölgelere gidemiyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
HELEP