DİSK’e bağlı Genel-İş sendikası salgın sürecinde işçilerin yaşadıkları zorlukları gösteren raporlarını açıkladı.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın “Covid-19 salgınının üyeler üzerindeki etkileri araştırması” sonuçları yayınlandı. Araştırma salgın sürecinde işçilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi, buna göre işçilerin borçları artarken, yüzde 57.1’i zorluk çekiyor.
Sendikaya üye 1 bin 308 işçi üzerinde yapılan araştırmaya göre, salgın süreci işçilerin çalışma koşullarını, ücretlerini, geçim düzeylerini ve tüketim alışkanlıklarını etkiledi. Araştırmaya katılanların yüzde 49.8’i çalışma biçiminin değişmediğini ifade etmesinin sebebi salgın sürecinde zorunlu işlerden olan belediye hizmetlerinin aralıksız devam etmesi gösterilirken, yine yüzde 35.4’ü çalışma sürelerinin azaldığını söylerken, yüzde 13.8’i bu sürenin arttığını söyledi. “Aylık ortalama net geliriniz normal koşullar altında ne kadar?” sorusuna yanıt veren işçilerin yüzde 60.1’i asgari ücret ile 3 bin 500 TL arasında aldığını söylerken, yüzde 15.9’u 3 bin 501-4 bin TL arasında, yüzde 14’ü 4 bin 1-5 bin TL arasında, yüzde 6.7’si asgari ücret, yüzde 10’u ise 5 bin TL’nin üstünde ücret aldığını belirtti.
‘Zorluklar arttı’
Anket sonuçlarına göre üyelerin yüzde 88.8’i İŞKUR’dan yardım almadığını belirtti. Bazı iş yerlerinde kısa çalışmaya geçilmesi ile ankete katılan üyelerin yüzde 9.3’ü İŞKUR’dan ödenek aldığını belirtirken, katılımcılar “Koronavirüs salgınının ekonomik durumunuza etkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?” sorusuna yüzde 57.1 oranında “Salgın döneminde çeşitli ekonomik zorluklar yaşadım” cevabını verdi. “Gelir kaybı yaşamadım” diyenlerin oranı yüzde 39.6, “Gelirim arttı” diyenlerin oranı gelir kaybı yaşamadım yüzde 1.4 oldu. Üyelerin yüzde 14.3’ü borçlarının arttığını, yüzde 21.3’ü kredi kartı borcunu ödeyemediğini veya alt limitini ödeyebildiğini, yüzde 9.4’ü ise faturalarını ödemekte sıkıntı çektiğini belirtti. Ankete katılan üyelerin yüzde 68.7’si 1 aydan daha az geçinebilecekleri ücreti olduğunu ve işçilerin yüzde 23.8’i ise ancak 1 ila 3 ay arası geçinebileceğini belirtti. Salgın sürecinde üyelerin yüzde 42’si daha ucuz besin aldığını belirtirken, yüzde 32.9’u bir değişiklik olmadığını, yüzde 21.7’si ise salgın sürecinde daha sağlıklı besinlere yöneldiğini söyledi.
‘Üretim durmadı’
İş yerlerinde korona vakası görüldükten sonra üretimin durup durmadığına ilişkin soruya; üyelerin yüzde 7.5’i “Üretim durdu, Covid-19’a yakalanan işçinin bulunduğu bölüm kapatıldı ve karantinaya alındı, diğer kısımlar çalışmaya devam etti”, yüzde 2.5’i ise “Durdu-işveren iş durdurdu” şeklinde yanıtlar verdi. Yüzde 21.4 ise vaka görülmesine karşı üretimin durmadığını belirtti. Bununla birlikte salgın döneminde borçlanmanın artmasının da bir sonucu olarak “Salgın süresince tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su doğalgaz ile iletişim faturaları faiz işletilmeden ertelenmelidir” cevabı da ilk sırada yer aldı. Raporun sonunda işçilerin taleplerine de yer verilerek, gerekli önlemlerin alınması, gereki eğitimin verilmesi gibi talepler sıralandı.
İSTANBUL