Salda Gölü kıyılarında akarsulardaki azalma ve çevresindeki yoğun su sondajları sonucunda çekilmeye başladı
Salda Gölü kıyılarının beyaz kumsalları rantsal girişimlerle yerle bir edilirken, turkuaz Salda Gölü, akarsulardaki azalma ve çevresindeki yoğun su sondajları sonucunda çekilmeye başladı. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar, 27 Temmuz’da suyun ulaştığı bir noktadan çektiği görüntüler ile önceki gün aynı noktadan çektiği görüntülerde, 20 metreye yakın su çekilmesi olduğunu ortaya koydu.
Derin su sondajları
Göl suyunun çekilmesinin nedeninin öncelikle küresel ısınmadan kaynaklı kuraklık olduğunu belirten Osman Şakar, “Bu yıl bu bölgede neredeyse yok denecek kadar az yağış oldu. İkinci sebep yağış olmamasından dolayı bölgede çok sulu ürünler yetiştiriliyor, mısır, yonca gibi. Bunlar da derin su sondajlarıyla sulanıyor ve yer altı su kaynakları bu nedenle gölü daha az besliyor. Gölün hızlı çekilmesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Acil önlem çağrısı
Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Son yıllarda Salda Gölü’nün su seviyesi endişe verici şekilde düştü. Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Devlet Su İşleri’nin özgür akan su bırakmaması ve bölgedeki kontrolsüz su kullanımı, Salda’nın su seviyesinin hızla azalmasına yol açıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor. Salda, tüm insanlığın mirasıdır, korunması hepimizin sorumluluğudur” denildi.
EKOLOJİ SERVİSİ