Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Salda Gölü’nü ‘Millet Bahçesi’ yapmayı planladıklarını söyledi. İki milyon yıllık gölde tuvalet, mescit, otopark ve festival alanının yapılacak olması eşsiz güzelliği büyük tehliye atabilir
Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olma özelliği taşıyan ve Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak kabul edilen Salda Gölü, Maldivler’i andıran beyaz kumulları ve turkuaz renkli suyuyla tatilini sakin geçirmek isteyenlerin akınına uğruyor. Burdur’a gelerek gölde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gölün çevresini korumak adına özel çevre koruma bölgesi ilan edeceklerini söyledi. Kurum, “Bulunduğumuz yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda Salda Millet Bahçesi Projesi çerçevesinde buraya gelen turistlerimiz, yapacağımız otoparkta araçlarını park edecek. Bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız” dedi. Aynı zamanda buraya tuvalet ve mescit de yapılacağı açıklandı.
Kurum’un açıklaması 31 Mart yerel seçimleri öncesi bölge halkının desteğini almak üzere atılan bir adım olarak yorumlanırken, kimi kaygıları da beraberinde getirdi. Eşsiz doğası nedeniyle herhangi bir müdahalenin tahrip edebileceği gölle ilgili yapılan ‘Millet Bahçesi’ açıklaması sosyal medyada tepkiye neden oldu. Salda Gölü’nün yalnızca denetlenmesi ve korunması gerektiğine dikkat çekilen paylaşımlarda, 2 milyon yıllık geçmişiyle eşsiz konumdaki gölün, 1. derecede doğal sit alanı olduğu vurgulandı. Bu nedenle olası inşaat faaliyetlerinin Salda Gölü’ne verebileceği zarara dikkat çekildi.
Eşsiz bir göl
Gölün jeolojik yapısıyla ilgili araştırmalarda, kayaç oluşumları ve kumulları, Mars’ın kayaç oluşumlarıyla aynı olarak değerlendiriliyor. Salda Gölü, bu özelliğiyle dünyada Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak biliniyor. Ayrıca gölde suların çekilmesiyle görülmeye başlanan beyaz 7 ada da dikkati çekiyor.
BURDUR