Dar gelirli halkın daha ucuz olduğu için tercih ettiği semt pazarlarına da ekonomik krizin yarattığı tahribat yansımış durumda. Yarım kilo sebzeyle aile doyurmak zorunda kalan kadınlar, ‘Fatura bize kesiliyor’ dedi
Dolar ve euro karşısında TL’nin değer kaybetmesiyle tavan yapan ekonomik krizin faturasını emekçi halklar öderken, mutfağa giren sebze ve et yarı yarıya azaldı. Halk, yanlış politikalar nedeniyle ülkenin bu duruma geldiğini belirterek, çözüm çağrısı yaptı. Eski İzmir Halk Pazarı’nda 20 yıldır bebek kıyafetleri satarak geçimini sağlayan Gülsüm Cevren, son 4 yılda satışlarının giderek düştüğünü söyledi. Toptancıların, dolar üzerinden kumaş almaları nedeniyle zam yaptığını ve bunun da müşterilere yansıdığını aktaran Cevren, “Köklü pazar yerleri olduğu için 20 yıllık müşterilerimiz bile var. Onların sayesinde ayaktayız. Ekonomik kriz kışlık ürünlerde kendini daha çok hissettirecek. Kazanç çok azaldı” dedi.
‘İnsanlar zor durumda’
Pazarda şal satan Zeliha Akbulut, krizin faturasının yoksullara kesildiğini dile getirdi. Akbulut, “İki ay önce 10 liraya sattığım ürün şimdi 15 lira. Müşteri soruyor ama almadan gidiyor. Çünkü, şal almak artık lüks. İnsanlar zor durumda. Çok müşteri kaybettim. Biz burada yer parası ödüyoruz, daha bir sürü masrafımız var” ifadelerini kullandı.
‘Eskiden arabayla gelirdik’
Emekli maaşıyla 5 nufusun geçindiğini söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir kadın, “80 lira parayla geldim, hiçbir şey almadan gidiyorum. İdare etmeye çalışıyoruz” derken, başka bir kadın da, “Bir kilo alacağımıza yarım kilo alıyoruz. Arabayla geliyorduk şimdi poşetlerle geliyoruz” diye belirtti. Kriz nedeniyle bu yıl salça yapamadığını kaydeden bir başka kadın ise, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumda olduklarını vurguladı.
Uçakların parası
Tire Pazarı’nda da durum değişmiyor. Hem köylüler hem de müşteriler krizin yoksullara yansıdığını söyledi. Köyden getirdiği son karpuzları satan Eşe Haceli, şöyle dedi: “Traktörüme mazot alamıyorum. En kötü yem 70 lira. Yetiştiremiyorum. Elektrik parası 3 bin lira. Hayvanlara yem veremiyorum. Süt de olmuyor yem veremeyince. Ben doları görmemişim ki bozayım. Doları olan şirketler var, onlar bozdursun.” Ekonomik krizin asıl nedeninin savaş olduğunu vurgulayan Tireli bir kadın, “O kalkan uçakların parası nereden çıkıyor? Bu savaşların parasını da beraber ödeyeceğiz. Nereye yüklenecek? Hepimize” diye konuştu.
İZMİR