Gazeteci Bekiroğlu, GSM şirketinin kapalı dediği hattan suç olan bir paylaşım yaptığı iddiasıyla tutuklandı, 55 gün cezaevinde kaldı, işini kaybetti, sonra beraat etti
Diyarbakır’da gazeteci Metin Bekiroğlu, 30 Ocak 2004 ile 9 Kasım 2005 tarihleri arasında kullandığı cep telefonu hattını, GSM şirketine yaptığı başvuruyla resmen iptal ettirdi. Uzun süre kullanım dışı kalan numara, 2010 ile 2014 yılları arasında ilgili GSM şirketi tarafından Y. Ç. adlı bir kadına verilerek aktifleştirildi. 2014 yılı ortalarında ise belirlenen yasal süre içerisinde kontör yüklenmemesinden dolayı GSM şirketi tarafından Y. Ç.’nin aboneliği iptal edilerek numara kullanıma kapatıldı. GSM şirketinin kayıtlarında da kapalı olduğu tespit edilen dönemde, 20 Ocak-Haziran 2016 tarihleri arasında Twitter’dan bir dizi paylaşımlar yapıldı. GSM şirketi kayıtlarında kapalı olduğu tespit edilen numarayla @amed_lice_21 adlı twitter hesabı üzerinden, “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla, Bekiroğlu 14 Ağustos 2016’da tutuklandı. Bekiroğlu’nun yargılanması, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapıldı. Bekiroğlu, yaptığı savunmasında, numaranın kendisine ait olmadığını dile getirdi. Mahkeme, konuyla ilgili GSM şirketine numaranın kime ait olduğunun kendilerine bildirmesini istedi. GSM şirketi, numaranın 30 Ocak 2004 ile 9 Kasım 2005 Metin Bekiroğlu tarafından kullanıldığını, numaranın 2010 yılına kadar kullanım dışı olduğunu, 2010 ile 2014 yılları arasında numaranın Y. Ç. adlı bir kadın aboneye tahsis edildiğini, o tarihten sonra ilgili numaranın kullanım dışı olduğunu belirtti.
Beraat kararı
İddia makamı, numaranın Bekiroğlu tarafından kullanıldığının belirlenememesi üzerine Bekiroğlu’nun beraatı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediğinden Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde 55 gün tutuklu kalan Bekiroğlu’nun beraatına karar verdi.
Suç duyurusunda bulunacak
Bekiroğlu’nun tutuklanmasıyla çalıştığı yerel gazete, hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında dava açılan gazetecilerin işine son verilmesine ilişkin yasal düzenlemeyi gerekçe göstererek işine tazminatsız son verdi. Kendisine karşı yapılanları “komplo” olarak değerlendiren Bekiroğlu, “Kapalı olduğu halde nasıl bir numaradan paylaşımlar yapılır, eğer paylaşım söz konusu numaradan kapalı olduğu halde yapılmışsa paylaşımın kim tarafından yapıldığını GSM şirketi nasıl bilmez? Ben soruşturmada ihmalleri olan kamu görevlileri ve Turkcell GSM şirketi hakkında açık ihmalleri ve sahte delil üreterek beni mağdur ettikleri için suç duyurusunda bulunup tazminat davası açacağım. Bu açıkça bölgede yaşayan yurttaşların tutuklanmaları ve sindirilmesi için ne kadar sahte delillerin üretildiğinin göstergesidir. Aynı zamanda mağduriyetlerin yaşatıldığı bölgede, gazetecilik yapanların ne gibi zorluklarla karşılaştıklarının da ispatıdır” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR