Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm ile yıkılmak istenen Şahintepe’de şirketin oyunları bitmiyor
İstanbul Başakşehir’de bulunan Şahintepe Mahallesi’ndeki yurttaşlar, yıllardır yaşadıkları evlerinden “kentsel dönüşüm” ve Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahında oldukları gerekçesiyle çıkarılmak isteniyor. 2020’de Başakşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi olan Başakkent A.Ş. tarafından imar çalışması yapılan mahalledeki evlerin 3’te 1’ine tapu transferi yapılarak, Arnavutköy ilçesine bağlı Hacımaşlı köyüne gönderildi.
Mahalleli buna karşı 2022 yılının Ocak ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaklaşık 280 itiraz dilekçesi verdi. Dilekçelerden bir yanıt alamayan mahalleli, yerleşim yerlerinde yapılması istenen projeyi “rantsal dönüşüm” olarak adlandırarak 9 Aralık’ta yaşadıkları mağduriyetleri İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyarak imar projesinin iptali için başvuruda bulundu. Mahallelinin direnişi karşısında geri adım atan bakanlık, evlerin tapusunu eski yerine geri getirdi.
İmara açılmak istenen onlarca yapının bulunduğu mahallede şirket, çalışmalarına devam ederken mahalleli, her fırsatta yapılmak istenen imar projesine karşı haklarını alana kadar geri adım atmayacaklarını belirtti.
Şirketin oyunları
Tapuları karşılığında Başakkent A.Ş’nin kendilerine 1+1 olmak üzere 2 daire verildiğini fakat bunun karşılığında da 200 bin TL borç çıkarıldığını aktaran 23 yıllık mahalle sakini Gulüfe Çetinkaya, şirketin kendilerini borçlandırmak istediğini de sözlerine ekledi. Bugüne kadar şirketin kendilerine 2 defa teklifte bulunduğunu aktaran Çetinkaya, anlaşma sağlamadıklarından dolayı tapularının satışa verilmediğini belirtti. Arsalarının şirket tarafından kısaltılmak istendiğini ifade eden Çetinkaya, “Yerlerimizi 30 metre bir yerden, 20 metre bir yerden kestiler. Sonra da bize, o kestikleri yerleri parayla satmaya çalıştılar. Gecekondunun yerine 2 daire verip 200 bin borçlandırıyorlar, onlarda ufak daireler. Onlar saray gibi yerlerde yaşarken bizler ufak yerlerde yaşayamayız. 9 kat yapıyorlar. Bize de 4 daire versinler. Çoluğum çocuğumda kirada. Onlarda gelsin, evinde dursun. Biz buranın yıllarca çamurunu da, kirini de, pisliğini de çektik” diye belirtti.
Çocuğunun boğazından kısarak…
Yaklaşık 22 yıldır Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Şirin Demir’de kendisi gibi diğer birçok mahalleli gibi yıllardır mahallenin birçok sıkıntısına göğüs gerdiğini aktardı. Demir, “İnsanlar burada kendilerine barınak yaparak yaşamaya çalıştılar. Kimisi kendi gelinlerinin altınını bozdu, kimisi kendi çoluk çocuğunun boğazından kısarak burada ev yaptı. Yıllar sonra Şahintepe Mahallesi iyi bir mekana dönüştü. Yani Şahintepe’yi bu insanlar mahalle yaptı. Hiç kimsenin bu mahalleye bir faydası olmadı. Fakat 2014’den beri burada imar adı altında farklı oyunlar oynanıyor” dedi.
Borçlandırmaya çalışıyorlar
Belediyenin oluşturduğu firma aracılığıyla mahallelinin haklarının gasp edildiğini ifade eden Demir, yaşadıkları mağduriyete karşı tek taleplerinin iyi bir daireye sahip olmak olduğunu aktardı. Demir, “Ama gelgelelim bizim tapularımız 200 metreyken, tapularımızda kesintiler yaparak 100 ila 120 metre indirdiler. 100 ila 110 metrekare gibi daireler istiyoruz. ‘Bunu verelim size’ diyorlar ama bunu da borçlandırarak yapmaya çalışıyorlar. Bu borçlarla mahalleliye ikinci bir mağduriyete sürüklemeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
‘Yerimizi vermeyeceğiz’
Şahintepe’de belediyenin halkın yararına hiçbir çalışma yapmadığını, aksine mahallede “rantsal” çalışmalar yürüttüğünü belirten Demir, “Şimdi arkamızda inşaat yapıyorlar, kimin faydasına? Bizim komşumuzun evinin etrafını saclarla kapatmışlar. Hakkını gasp ederek evine girişini bile engellemeye çalışıyorlar. Bu resmen bir tehdittir. ‘Sizin elektriğinizi, suyunuzu, alt yapınızı keserim, yaşam alanınız kalmaz’ gibi tehditkar bir şekilde bu halkın üzerine gidilmeye çalışılıyor. Şahintepe hiçbir zaman sisteme boyun eğmedi, eğmez de. Biz yerimizi vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hakkımızı savunalım
Şahintepe Mahallesi’nde yaşayanlara seslenen Demir, şöyle devam etti: “Bir olalım, bir olalım ki güçlü olalım, kenetlenelim. Birbirimizden habersiz gidip de şirkete imza atmayalım. Eğer bir anlaşma varsa birlikte gidelim. Birbirlerini kandırmasınlar, mağdur etmesinler. Bütün mahalledeki yurttaşlarımızı biz mücadelemize çağırıyoruz. Gelsinler birlikte mücadele edip, hakkımızı savunalım. Hakkımızı onlara yedirmeyelim.”
İSTANBUL-MA