Sömürgecilerin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını yağmaladığı ülkelerde milyonlar gıda güvensizliğinin pençesinde
Sömürgecilerin çeşitli ayrımları kullanarak halkları birbirine düşman ettiği, kaynaklarını çaldığı, bütçelerini silahlanmaya kanalize ettiği Sahel ülkelerinde gelinen aşamada milyonlarca insan, sağlıklı beslenme koşullarından uzak hayata tutunmak zorunda kalıyor.
Gıda Krizini Önleme Ağı (RPCA), Batı Afrika’daki gıda krizine ilişkin bir rapor yayınladı. Örgütün raporunda, Batı Afrika’nın, son yılların “en ciddi gıda krizlerinden biri”yle karşı karşıya olduğu kaydedildi.
Ekim 2020’den bu yana, Batı Afrika ve Sahel’de (Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan, Eritre) 16.7 milyon kişinin gıda güvensizliği ile mücadele ettiği belirtilen raporda, gıdaya erişimin en zor olduğu hasat mevsiminden önceki Haziran-Ağustos 2021 döneminde bu sayının 24 milyona çıkabileceği uyarısında bulunuldu.
Raporda, gıda krizinin ana nedeni olarak “güvenlik sorunu” gösterilirken, hali hazırda sadece Nijerya’da 9.2 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Saldırıların sık sık hedefi olan Burkina Faso’da da 2 milyon kişinin aynı durumda bulunduğuna işaret edildi. Çekirge istilalarının da tarım arazilerine çok ciddi zarar verdiği ve gıda krizine neden olan en önemli 2. faktör olduğu vurgulandı. Ülkeler kaynakların büyük kısmını silahlanmaya, darbecilere, cuntaları korumaya ayırırken çatışmalar ve güvenlik krizi bölge ülkelerinde eksik olmuyor.
NUAKŞOT