Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Sahara Milli Parkı’nda görülen böcek nedeniyle kuruduğu iddia edilen ağaçların kesilmesi bölge halkı tarafından tepki çekti
Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan Sahara Milli Parkı’nda, görülen böcek nedeniyle kuruduğu iddia edilen ağaçların kesilmesine bölge halkı ve bilim insanları tepki gösterdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, 1984 yılından beri 200 bin hektarlık alanda hem biyolojik mücadele hem de ağaç kesimlerinin olduğunu hatırlatarak, “Ağaçlar kesildikten sonra böcekli ağaç görmüyorsunuz ama ormanı gevşemiş görüyorsunuz. Ondan sonra büyük bir rüzgârla komple devrilmeler oluyor, kar kırıkları başlıyor, başka böcek tasallutları başlıyor. Bunların hiçbirinin faydası yok ve bu ormanda hiç ağaç kesilmesin demiyoruz. Ama böyle hoyratça kesmenin buraya hiçbir faydası yok” dedi.
Kesmek tarumar etmektir
Başka ülkelerde ladin ormanlarında da bu böceklerin aynısı var diyen Kurdoğlu “Kesilsin diyen hocalar dünyanın başka tarafından bir tane yer göstersinler. Ölmüş olan ağaçlarda yani o toplumun içinde nasıl bizde mezarda insanımız var ise ölü ağaçta toprağın altında ve onunda oraya ekolojik olarak muazzam bir faydası var. ‘Ölü ağaç yaşayan orman demektir’. Biz bununla ilgili de Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nde bir seminer verdik ama bu toplu ölümlerde iş biraz daha farklı ve böyle kesmenin anlamı tarumar etmektir” diye belirtti.
‘Görülmüş şey değil’
Doç. Dr. Kurdoğlu yaptığı açıklamanın devamında, “Bu kabuğun altında bu ağacın büyümesini sağlayan tabakası var ve kabuk böcekleri de orada faaliyet gösterirler. Ama bu ağaç tamamen öldükten sonra o böcekler olmaz. Buraya başka türlü böcekler gelir ve daha çok parçalayıcı böcekler ve o böceklerinde ormana zararı yok, faydası var. Milli park gibi ormanları kurudu diye keserseniz bu ekosisteme zarar verirsiniz, ekosistemin işleyişine zarar verirsiniz. Burada bir yanlışlık var ve her ne olursa olsun böyle bir kesimle böcek zararının önlendiği dünyada görülmüş bir şey değildir” diye hatırlattı.
EKOLOJİ SERVİSİ