AKP, Meclis’e binlerce hekimi işsiz bırakacak bir yasa teklifi sundu. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, hükümetin kamuoyunu yanıltmak için bu teklife ”sağlıkta şiddet yasası” adını verdiğini bildirdi.
AKP’nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarının yasallaşması ile Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile ihraç edilen doktorların, SGK ile anlaşması olan yerlerde çalışamayacağı belirtiliyor. Tasarıyı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, AKP’nin Meclise sunduğu Torba Kanunu Teklifi’nin kamuoyuna “sağlıkta şiddet yasası” şeklinde lanse edilerek kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.
Amaç OHAL düzenlemesini devam ettirmek
Demir, meclise sunulan tasarı ile Olağanüstü Hal (OHAL) sürecini ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) getirdiği düzenlemelerin devam ettirilmek istendiğini kaydetti. İktidarın son dönemlerde sağlıkta dönüşüm politikalarıyla birlikte sağlık emekçilerinin çok sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Demir, Türkiye’de sağlıkta şiddettin giderek tırmandığını ve birçok arkadaşlarının görev başında yaşamlarını yitirdiklerini hatırlattı.
‘Önleyici bir madde yok’
Sağlık örgütlerinin fikirler ve önerileri alınarak Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hazırladığı yasa tasarısının kanun teklifine yansımadığını dile getiren Demir, “Sağlıkta şiddeti önlemek adına önümüze konulan şey şudur; Sağlıkta şiddet yaşandığında kişi karakol yerine savcılığa çıkarılacakmış. Bu sanki bir çözümmüş gibi sunmaya çalışıyorlar. Sağlıkta şiddetti önleyecek bir samimiyet bekliyorken, bu noktada hiçbir şey yok. Öncesinde de fiziki bir şiddet olduğunda kişi alıp karakola götürülüp sonrasında bırakılıyordu. Yani herhangi bir cezai yaptırım yoktu, yine önleyici bir madde yok” dedi.
‘Ölüme terk ediyorlar’
Her şeyden önce iktidarın ticari ve sadece kar amacı güden sağlık sisteminden vazgeçmesi gerektiğini aktaran Demir, tasarının 5. maddesine dikkat çekerek, şunları belirtti: “Bu madde ile, KHK ve güvenlik soruşturması olan, ihraç edilen ya da soruşturması devam eden ve geçemeyen hekimler ve diş hekimlerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan hiçbir yerde çalışmasına izin verilmiyor. Güvenlik soruşturması gerekçesiyle binlerce hekimin işsiz kalması, deyim yerindeyse ölüme terk edilmesidir. Haksız, hukuksuz bir şekilde bir gece ismini bir sayfada görüyorsun ve sonra işinden oluyorsun. Bu da yetmiyormuş gibi ‘seni hiçbir yerde çalıştırmam’ deniliyor.”
‘Binlercesi işsiz kalacak’
İktidarın dönem itibariyle kendisine muhalif olan herkesi cezalandırdığı vurgulayan Demir, tasarının hayata geçirilmesi durumunda binlerce hekim ve diş hekiminin işsiz kalacağını kaydetti. Bu durumun Anayasa’da geçen en temel haklardan olan çalışma hakkına aykırı olduğunun altını çizen Demir, bu hukuksuzluğun kabul edilemeyeceğini ve biran önce bu tasarının geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Tasarı geri çekilsin
Tasarının biran önce geri çekilmesi çağrısında bulunan Demir, toplum sağlığı ve iyi sağlık hizmeti için meslek örgütleri ve sağlık örgütleriyle görüşülerek ve danışılarak çözümler bulunması gerektiğini söyledi. Demir, TTB’nin hazırladığı yasa tasarısı üzerinden çözüm aranmasını istedi.