SES Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, iktidarı uyararak “Sağlık personelleri dahil vaka sayısı artıyor. Hükümet önlemleri arttırmalı” dedi.
Dünya genelinde ve Türkiye’de koronavirüsten (Kovid-19) kaynaklı yaşamın yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Koronavirüsü salgını ile mücadelede en zorlu görevi sağlık çalışanları sürdürüyor. En büyük risk grubunu oluşturan sağlık çalışanlarının testleri de artık pozitif çıkmaya başladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a değerlendirmelerde bulundu. Yücesoy, hastane yönetimlerinin, sağlık personeline “İdare edin” dediğini belirterek, karantinaya alınan sağlık çalışanlarının olduğunu söyledi.
Her yere yayılmış durumda
Yücesoy, yeterli düzeyde koruyucu ekipmanın sağlanması gerektiğinin altını çizerek, Sağlık Bakanlığı’nın aktardığı vaka ve ölüm sayılarının gerçekçi bulmadıklarını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de en çok vakanın görüldüğü yerinin Ege Bölgesi olduğunu vurgulayan Yücesoy, “Türkiye, Çin’de koronavirüsü vakalarını ciddiye almadığı için önlem almadı. Bunu nasıl bir çıkar amaçlı yaptılar bilemeyiz. Çin’de koronavirüsü vakalarını ciddiye alınıp önlemler alınsaydı Türkiye’de durum bu kadar olmayabilirdi. Şu an virüs ülkenin her yerine yayılmış durumda” diye konuştu.
Arkadaşlarımız karantinada
İzmir’deki hastanelerde çalışan bazı sağlık çalışanlarında yapılan testlerin pozitif çıktığını vurgulayan Yücesoy, sağlık çalışanlarının karantinaya alındığını belirtti. Yücesoy, “Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan iki hemşire arkadaş, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde üç sağlık personeli karantinada. Karşıyaka’da Alaybey Sağlık Ocağı’nda çalışan bir hemşire de koronavirüs testi pozitif çıkması nedeniyle kapatılıp karantina altına alındı. Bugün sendikaya bilgi veren bir sağlık çalışanı, testinin pozitif çıktığını, ardından sadece birlikte çalıştığı odadaki birkaç arkadaşına test yapıldığını ve onlarla beraber ev karantinasına alındıklarını söyledi. Ama çalıştığı İl Sağlık Müdürlüğü’nde diğer çalışanlara ‘Uzak temassınız, gerek yok test yapmanıza’ diyerek herhangi bir test yapılmadığını söyledi. Salgınla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, günübirlik ve anlık çözümler yerine bekleyen sağlık emekçilerinin ataması yapılmalı, güvenlik soruşturmaları iptal edilmeli ve ihraçlar iade edilmelidir. Tüm sağlık emekçilerine kişisel koruyucu ekipman sağlansın. Hükümet önlemleri artırmalıdır” diye konuştu.
Gençlerde etkileniyor
İzmir’de karantinaya alınan 65 yaş üstü vakaların dışında gençlerinde olduğunu belirten Yücesoy, “Bugün gelinen noktada acil olarak testler yaygınlaştırılmalıdır. İnsanlar evde kal çağrılarına uymuyorlar. Sokağa çıkma yasağı için yarın geç kalınabilir” dedi.
Yoksullara güvence
Hükümetin salgınla mücadele için açıkladığı ekonomik pakette işçi ve emekçilerin hak kaybı yaşamaması için bir önlem almamasına tepki gösteren Yücesoy, “Hükümet bu insanları gözeten bir ekonomik paket oluşturmalı. Salgınla mücadelede zorunlu alanlar dışında tüm çalışanlara ücretli izin verilmeli, doğalgaz, elektrik, su faturaları, kira, kredi, kart borçları ertelenmeli, devlet güvencesine alınmalıdır” diye ifade etti.
Özelleştirmeler geri alınmalı
“Bu süreç aynı zamanda hükümete ve topluma eğitim, sağlık ve bilimin önemini umarım biraz daha göstermiştir” diyen Yücesoy, sağlık sistemini çökerten özelleştirmeyi eleştirerek, “Biz yıllarca sağlıkta ticaret olmaz, sağlıkta ticaret ölüm getirir, sağlıkta tekelleşme olmaz, sağlık halk için olmalı dedik. Maalesef sağlıkta her şey özelleştirildi. Sağlık sistemi bugün toparlanmazsa sistem patlak vermeye devam edecek” dedi.