Sağlıkla ilgili hekimlerin tepki gösterdiği yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla yasalaştı. Protestolar nedeniyle yasada değişiklik olsa da hekimlerin aleyhine düzenlemeler korundu. CHP’li Şeker, ‘Bu yasa bir cadı avıdır’ dedi
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete karşı hazırladığı yasal düzenleme önerisini fırsata çeviren iktidar, tam tersi bir yasa teklifi ile Meclis’e 42 maddelik yasa teklifinde bulundu. Sağlık emekçileri yasa teklifi ile hekimlerin açlığa mahkum edilmek istendiğine dikkat çekerken, yasanın şiddeti daha da körükleyecek maddeler içerdiğini belirtti. Günlerdir yasanın geri çekilmesi için yapılan protestolar sonucu kimi maddelerde kısmi düzeltme yapılsa da yasa mevcut haliyle hala hekimleri siyasi gerekçelerle mağdur etmeye olanak veriyor, sağlıkta şiddeti önlemiyor. AKP’nin Meclis’e getirdiği sağlıkta düzenlemeleri içeren 42 maddeden oluşan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’ lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklif AKP’li ve MHP’lilerin oy çokluğuyla kabul edildi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, yasanın cadı avı olduğunu söyledi. Teklifin Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan doktorların çalışma alanlarını kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan 5. Maddesi de yapılan değişiklik sonrası Genel Kurul’da gerçekleştirilen oylamayla kabul edilen maddeler arasında. Yasa teklifindeki, “Kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine” yönelik hüküm, metinden çıkarıldı. Yapılan değişikliğe göre, ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan hekimler, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları şartı kaldırıldı.
Bütçe Cumhurbaşkanlığı’nda!
Yasa, Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarının, her bütçe yılında Cumhurbaşkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilmesini öngörüyor. Buna göre bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak. Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri bakanlıkça yürütülecek ancak bakanlık tarafından teklif edilen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.
Şiddeti önleyecek yasa yok
Teklif için aleyhte söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “ Sağlıkçılara şiddeti getiren yasa teklifini konuşuyoruz. Hiçbir mahkeme kararı olmadan işten atılan hekimleri açlığa mahkum ediyoruz. Şiddeti önlemeye dönük caydırıcı bir düzenleme yok. Anayasaya aykırı yasa yapmaya çalışıyorsunuz. Bu bir cadı avıdır” dedi.
İSTANBUL