Sağlık sistemi ve mevzuatında yapılan değişikliklerle katkı payları artarken, İSİG uygulamaları kolaylaştırılarak çalışma koşullarının denetimi piyasanın insafına terkediliyor
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair yasa teklifi, AKP’li milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre 2015 yılından önceki Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları silinecek. Aile hekimleri, mesai dışında yurttaşlara ücretsiz hizmet verebilecek. Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla bakanlık tarafından belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek. Bakanlıkça tarifeleri belirlenen hizmetlerden tahsil edilecek gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde bu amaçla açılacak olan hesaba yatırılacak. Bu hesapta toplanan gelirlerin, aile sağlığı merkezi giderlerinde kullanılması da dahil aile hekimine ve aile sağlığı çalışanına dağıtılabilecek miktarları ile dağıtım ve harcamaya ilişkin diğer usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine bakanlıkça belirlenecek.
Katkı payları artıyor
Hekimlerin karşı çıktığı hacamat, sülük vb. uygulamaları kapsayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin aile hekimliği birimlerinde ücretli olarak sunulması sağlanacak.
Teklifin tartışma konusu olan diğer maddelerine göre katkı payları yaklaşık 10 kat artacak. Yurttaşlar, aile hekimine gitmeden ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına giderse katkı payı ödeyecek. Mevcut yasada bulunan 2 TL katkı muayene payı, 20 TL olarak değiştirilecek ve bu ücretin yeniden değerlendirme oranı kadar her yıl artırılacak.
Ehliyet gibi aile hekimliklerinden alınan bazı raporlar da ücretli olacak. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gerekli görülen, yurtiçinden sağlanması mümkün olmayan beşeri tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığı onayı ile SGK tarafından yurtdışından temin edilerek hastalara ulaştırılacak. Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortalısı olabilecek.
İSİG yasası da değişiyor
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda yapılan değişiklikle de eğitim kurumu tanımı genişletilecek. Çalışan Sağlığı Merkezleri’nin (ÇASMER) açık bir şekilde ifade edilmesiyle bu merkezlerin, iş sağlığı ve güvenliği örgütlenmesindeki konumu ve işlevini ortaya koyacak yasal düzenlemeye gidiliyor.
10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, bağlı bulundukları kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebilecek.
Kanun kapsamında sağlık raporları, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularının yanı sıra ÇASMER’lerden de alınabilecek.
Yönetmeliği kabul etmiyoruz
Riha’da (Urfa) örgütlü 14 sağlık örgütü, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’ne karşı 2-6 Aralık tarihlerinde yapacakları iş bırakma eylemine dair basın açıklaması yaptı. Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. “Eziyet yönetmenliğini kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz için iş bırakıyoruz” yazılı pankart açtı.
Açıklamada konuşan Riha Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Hacı Yusuf Eryazgın aile hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkati çekerek, yeni yönetmenliğin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını kaydetti. Sağlık emekçilerinin istifaya zorlandığına dikkati çeken Eryazgın, “Bu yönetmeliği geri çeksinler, Maliye Bakanlığı’nın kasasından da bu iddia ettikleri artış çıkmamış olsun. Sağlık Bakanlığı’ndan da beklentimiz. Artık sorunlarımızı görün ve çözüm üretin. Zaten bizim çözüm için önerilerimiz var. Bari onları uygulayın” şeklinde konuştu. Eryazgın 2, 3, 4, 5 ve 6 Aralık tarihinde 5 günlük iş bırakma eylemi yapılacağını belirti. Açıklama “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Bakan istifa” sloganı ile son buldu.
HABER MERKEZİ