SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerin adil olmadığına dikkat çekerek “1 ayda sadece 11 TL ek ödeme alan hemşire arkadaşlarımız var. 4D kadrosunda çalışanlara ise hiç ödeme yapılmıyor” dedi.
Yadigar Aygün/İstanbul
Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını devam ediyor. Bu süreçte en çok sağlık emekçileri sorumluluk üstlenirken, hükümetten alkış dışında kayda değer bir adım atılmadığı gibi sağlık çalışanlarının hakları da verilmiyor. Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca ek ödeme verileceğini açıklamıştı. Sağlık hizmeti bir ekip işi olmasına rağmen salgın sürecinde meslek grupları arasında 16 kata kadar varan farklı ödemeler yapıldı. Ayrıca 4D kadrosunda çalışanlara (Temizlikçi, bilgi işlem, güvenlik görevlisi, taşeron işçiler) hiçbir ek ödeme yapılmadı. Sağlık emekçileri, bu ek ödemelerin ayrımcı ve adil olmadığını dile getirerek haklarını almak için için bir süredir eylem yapıyor. Yarın İstanbul’da, İstanbul Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Diş Hekimleri Odası( TDB), DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği bir araya gelerek İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanasi Sultangazi ek binası politinlik girişinde basın açıklaması ve alkışlı protesto eylemi gerçekleştirecek. Sağlık emekçileri arasındaki ayrımcı ücret ödemeleri hakkında SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan gazetemize konuştu.
Komik tutarda ek ödemeler
Sağlık Bakanı’nın ‘Sağlık emekçilerine yönelik ek ödemeler yapacağız’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Abuzer Aslan, sağlık emekçileri arasında ayrımcı bir uygulama yaratıldığına dikkat çekti. Hastanede çalışan her emekçinin risk grubunda olduğunun altını çizen Aslan, “Sağlık bir ekip işidir. Hekimsiz, temizlikçisiz, bilgi işlemsiz olmadan bu iş yürütülmez dedik. Hepimiz bir vücudun faklı farklı organları ve elleriz kollarıyız. Ameliyathaneye giren bir hekimin masası temiz değilse hastayı ameliyat edemez. Hastaya müdahale edemez. Bilgi işlem hastanın işlemleri yapmasa hiçbir şey yapamazlar. Radyoloji’de çalışan arkadaşlarımız filmi çekmese aynı şekilde. Biz diyoruz ki parçalanamayız, bölüştürülemeyiz. Biz bir bütünün hep birlikte parçasıyız. Bunun birini yok sayılmaz. Bizim tepkimiz Sağlık Bakanı’nın bizim gündemimizde ek ödeme konusu hiç yokken ‘Tüm sağlık çalışanlarına tavanda ek ödeme yapacağız’ dedi. Sağlık emekçileri arasında 16 kata kadar varan farklı ek ödemeler var. Ayrıca 4D kadrosunda çalışanlara (Temizlikçi, bilgi işlem, Güvenlik görevlisi, taşeron işçiler) hiçbir ek ödeme yapılmadı. Bu ayrımcı ücret sağlık emekçilerinin moralini, çalışma motivasyonunu bu bozuyor. Bizim böyle bir talebimiz yoktu. Şimdi böyle bir algımız oluştu. Sağlık Bakanı’nın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirmek istiyoruz. Yüzde 500-600 zam yapsalar da alabileceğimiz maksimum para 0’dır. Çarpanı 0 olan rakamı kaçla çarparsanız çarpın sonucu O’dır. Acilde çalışan lise mezunu hemşire arkadaşımız çarpanı 1’dir. Komik ücretlerle karşılaştık” dedi.
‘Hakkımızı ödemediler’
Sağlık emekçilerine dayatılan performans sisteminin sağlık emekçilerine zarar verdiğinin altını çizen Aslan, performans dayatmasının biran önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Aslan, sağlık emekçilerinin haklarının ödenemediğine dikkat çekti. Aslan, “Sağlık Bakanlığı performans sistemini değiştirmediği sürece, bizim temel maaşımıza zam gelmediği sürece bizim açımızdan hiçbir şey değişmiyor. Kamuoyunda yüzde 1’ni aldığımız parayı yüzde yüz alıyormuş gibi algı yaratılıyor. Biz buna karşıyız. Hemşire arkadaşlarımızın çok büyük çoğunluğu hiçbir ek ödeme alamadı. 1 ayda sadece 11 TL ek ödeme alan Lisans mezunu hemşire arkadaşlarımız var. Yoğun bakımda birebir Covid hastalarına müdahale eden arkadaşlarımız Sağlık Bakanını’n deyimiyle ‘Yüzde yüz zam yaptığım dediği ama 00,6 gibi zamlar aldılar. Ekstra aldığımız bir ücret olmadı. Bu aramızda ayrımcılığı getiriyor. Hakkınız ödenmez dediler ödemediler. Hakkımızı ödemediklerini itiraf ettiler. İddia ediyorum Sağlık Bakanı’nın şimdiye kadar en doğru lafı buydu. Tüm haklarımızı alana kadar, temel maaşımız yoksul sınırına ulaşıncaya kadar mücadele edeceğiz. Zenginlik sınırını istemiyoruz. Maaşlarımızın yoksulluk sınırına çıkarılmasını istiyoruz. Biz mesleğimizi yapmak istiyoruz. Biz hastalarımızı müşteri olarak görmek istemiyoruz. Hastaneler ticarethane, fabrikaları değildir. Biz bunu yıllardır anlatmaya çalışıyoruz. Performas sağlığa zararlı olduğunu yıllardır söylüyoruz. Performansın olduğu yerde sağlık olmaz. Ticaretin düşünüldü yerde para kazanmanın derdine düşüldüğü yerde sağlık olmaz. Sağlığın kazanç kapısı mı olur? Sosyal devlet dediğimiz devlet, sağlığı ücretsiz, herkesin anadilinde, eşit, adil bir sağlık hizmeti verir” diye konuştu.
Sağlık Emekçilerinin talepleri
-Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırın üstünde olacak şekilde yükseltilmesi
-Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması
-Kadrolu güvenceli atamaların yapılması
-5 yıla 1 yıl yıpranma payı
-3600 ek gösterge