Koronavirüs salgınıyla mücadelede deneyimli ve nitelikli sağlık personeline ihtiyaç olduğunu belirten HDP, “KHK’li hekim ve sağlık emekçilerinin uğradığı haksızlıklar giderilmeli ve göreve dönüşleri için yasal adımlar atılmalıdır” dedi
Koronavirüs salgını yayılmaya devam ediyor. Salgına karşı verilen mücadelede vaka sayısının artmasıyla birlikte artan sağlık personeli ihtiyacı gündemdeki yerini koruyor. Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen sağlık personelleri gönüllü de olsa çalışmaya hazır olduklarını belirtirken, hükümetten henüz buna ilişkin bir adım atmadığını gibi herhangi bir düzenlemede hazırlamadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kurul ve Samet Mengüç, KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin durumuna dair yazılı açıklama yayınladı. Sağlık hizmetinin AKP iktidarı tarafından “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile kâr ve verimlilik hesaplarıyla yönetildiğine dikkat çekilen açıklamada, “AKP-MHP iktidarı, neoliberal ve muhafazakâr ‘betonlaşma’ politikalarını izlerken halkın sağlığını unuttu. Halk sağlığı ve sağlık sisteminin içinde bulunduğu vahim durumu koronavirüs salgını yeniden hatırlattı” denildi.
‘Yasal adımlar atılmalı’
Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası çıkarılan KHK’lerle 12 bin sağlık emekçisinin ihraç edildiği belirtilen açıklamada, “Koronavirüs salgınıyla mücadelede deneyimli ve nitelikli sağlık emekçilerine ihtiyaç vardır. KHK’li hekim ve sağlık emekçilerinin uğradığı haksızlıklar giderilmeli ve göreve dönüşleri için yasal adımlar atılmalıdır” çağrısı yapıldı.
Açıklamanın devamında KHK’lilere ilişkin şu öneriler sıralandı:
“-Koronavirüs salgını ile mücadele ederken pek çok ülke, emekli sağlık çalışanlarını göreve çağırmaktadır ya da yurtdışından doktor davet etmektedir. Türkiye’de de adaletin ve toplum sağlığını korumanın bir gereği olarak, KHK’li hekim ve sağlık çalışanları derhal görevine geri döndürülmelidir. TBMM, KHK’li sağlık emekçilerinin göreve dönüşü için yasal düzenlemeleri ivedilikle başlatmalıdır.
-Sağlık emekçileri için başlatılmasını talep ettiğimiz göreve dönüş süreci, Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereğince ihraç edilen tüm kamu emekçilerine yaygınlaştırılacak biçimde düzenlenmelidir.
-Sağlık emekçilerinin istihdam sürecinde karşı karşıya kaldıkları ve ayrımcılığı beslediğini düşündüğümüz ‘Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması’ kriteri yasal bir düzenleme ile ortadan kaldırılmalıdır.
-KHK’liler, yıllardır çalışma, eğitim, burs ve diğer haklarını kullanırken ayrımcılığa uğramaktadır. Bu durumda #EvdeKal çağrısına uyulması için yurttaşlara verilecek tüm ayni ve nakdi destekten KHK’lilerin eşit biçimde yararlanmaları konusunda önlemler alınmalıdır.
-Engelli KHK’liler, koronavirüs salgınına karşı en riskli gruplar içindedir. KHK’li engelli bireyler, sosyal izolasyonu çok katmanlı biçimde yaşamaktadır. Talep eden engelli bireylere evlerinde koronavirüs testi yapılmalıdır ve ihtiyaçları ivedilikle giderilmelidir.
-Sosyal mesafeyi korumanın imkansız olduğu ve temel hijyen koşullarının bile sağlanamadığı cezaevlerinde, içinde KHK’lerle ihraç edilmiş bireylerin de olduğu siyasi mahpuslara, Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesi uyarınca ayrımcılık yapılmamalı, eşit koşullarda infaz indirimi uygulanmalıdır.”
ANKARA