Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi’nin Diyarbakır’da yaptığı araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 98’i koronavirüsü ile ilgili açıklanan verileri gerçekçi bulmuyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır’da sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadıklarını ve süreç hakkında eğilimlerini belirlemek için saha çalışması gerçekleştirdi. 236 sağlık çalışanıyla online olarak gerçekleştirilen saha çalışması, raporlaştırılarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Rapora göre, pandemi hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 98’i açıklanan vaka ve ölüm sayılarını gerçekçi bulmuyor.
Raporda, salgının doğru yönetilip yönetilmediği sorusuna, sağlık çalışanlarının yüzde 81,3’ü; “Hayır” yanıtı verdi.
Sağlık çalışanları için alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı sorusuna ise yüzde 0,5’lik bir kesim “Evet” yanıtını verirken, yüzde 85,7’si “Hayır”, yüzde 13,8’i ise “Kısmen” cevabını verdi.
Raporda, sağlık çalışanlarına “Çalıştığınız yerde kendinizi hissediyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 92,6’sı çalıştığı kurumda kendini güvende hissetmezken; yüzde 0,5’lik kısmı ise çalıştığı yerde kendini güvende hissettiğini belirtti.
Fiziksel ve ruhsal baskı
Sağlık çalışanlarına sorulan bir diğer soru ise “Pandemi sürecinde artan iş yükünün üzerinizde fiziksel ve ruhsal bir baskı oluşturduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu oldu. Buna göre sağlık çalışanlarının yüzde 92,6’sı artan iş yükünün fiziksel ve ruhsal bir baskı oluşturduğunu belirtirken, yüzde 4,4’ü “Hayır”, yüzde 3’ü ise “Kısmen” yanıtını verdi.
“Pandemi döneminde istifa etmeyi düşündünüz mü” sorusuna ise sağlık çalışanlarının yüzde 61,1’i “Evet” cevabı verirken, yüzde 38,9’u “Hayır” yanıtını paylaştı.
Raporda, katılımcılara “Açıklanan vaka sayılarının gerçeği yansıttığını düşünüyor musunuz” sorusu yöneltildi. Bu soruya pandemi hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 98’i “Hayır” yanıtını verdi.
Araştırma grubuna yöneltilen “Pandemi İle Mücadele Çerçevesinde Bulunduğunuz Hastane/Kliniğin 1’inci Öncelikli İhtiyacını Söyler Misiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 36,9’u Maske-Eldiven-Dezenfektan vb. Koruyucu Ekipmanların Sağlanması, yüzde 28,2’si Personel İhtiyacının Giderilmesi ve yüzde 6,5’i İzolasyon/Güvenlik Tedbirlerinin alınması yanıtlarını verdi.
Raporda ayrıca Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) verilerine yer verildi. Buna göre, Diyarbakır’da toplam 577 sağlık ve sosyal hizmet çalışanının enfekte olduğu, bunlardan 6’sının hayatını kaybettiği belirtilirken, şu ana kadar Diyarbakır’da tespit edilebilen korona kaynaklı ölüm sayısının 500 olduğu bilgisi paylaşıldı.
Kaynak: MA