Sağlık emekçileri, 26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günlerde nöbette olacaklarını, 8 Şubat’ta ise greve çıkacaklarını duyurdu
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM-RAD-DER) ile Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla düzenlenecek yeni eylem programını 20 Ocak’ta yapılan basın toplantısı ile duyurdu. 26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günlerde nöbette olacaklarını, 8 Şubat’ta ise greve çıkacaklarını duyuran sağlık çalışanları, şubat ayının ikinci haftası itibariyle Sağlık Meclisleri’ni kurarak, işyerlerinde bir araya gelecek, 14 Mart Tıp Bayramı’na giderken ise Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da Büyük Sağlık Buluşmaları gerçekleştirecek. TTB’nin çağrısıyla hekimler 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya Beyaz Yürüyüş başlatmış, 15 Aralık’ta ise hastanelerde greve çıkmıştı.
‘Haklarımızı alana kadar…’
Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Biz sağlık hizmetini birlikte üretiyoruz, bu emeği birlikte veriyoruz. O nedenle mücadeleyi de birlikte yürütüyoruz. Haklarımızı alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi duyuruyoruz” dedi. Sağlık alanının büyük bir tahribat ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken ve hekimlerin aldıkları ücretlerden ziyade mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına tepki duyduğunu belirten Fincancı, hekimler arasında en çok tükendiğini söyleyen grupların, özel hekimler ve aile hekimleri olduğunu belirtti. Fincancı, tüm sağlık çalışanları için şiddetten arındırılmış, güvenli, güvenceli, insanca yaşamın ve dayanışmanın esas alındığı bir çalışma ortamını sağlayana dek mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
‘Topluma anlatacağız’
Ankara Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serhat Özsoy da sağlık alanındaki planlama ve düzenleme süreçlerine sağlık emek-meslek örgütlerinin dahil edilmemesini eleştirdi. Özsoy, diş hekimliği fakültesi ve diş hekimi sayısı hızla artarken yeterli atama yapılmadığını, diş hekimlerinin işsizlik ve yoksulluk kıskacına sokulduğunu ifade etti. SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise sağlık emek-meslek örgütlerinin Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla yaşanan tahribata karşı yıllardır uyarılarda bulunduklarını belirtirken, salgında özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının haklarını alamadığına da dikkat çekti. Yıldırım, “Eylem ve etkinliklerimiz ile iktidarın bize yönelik tutumuna karşı yaşadığımız, sağlıkta şiddetten kışkırtılmış sağlık talebine kadar tüm sorunları topluma anlatacağız” diye konuştu. Örgütlü oldukları tüm işyerlerinde bir imza kampanyası başlattıklarını duyuran Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir de, “insanca yaşayacak bir ücret, haftada 40 saat çalışma, görev tanımlarında netlik, dinlenme sürelerinin düzenli kullanılması, taşerondan kadroya geçenler için zorunlu emeklilik” taleplerini hatırlattı.
ANKARA