Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı ek ödemeden faydalanamayan hastanede temizlik görevlisi olarak çalışan işçiler kendilerinin de risk grubunda olduğunu belirterek, “Eşit işe, eşit ücret” talebinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemesi sonrası yapılan ek ödemeler, sağlık çalışanlarının mezuniyet farkına göre ödeniyor. 4/D statüsünde çalışan sağlık emekçileri ise ek ödemeden yararlanamıyor. Salgınla mücadelede ekip anlayışıyla çalışmanın önemli olduğunu belirten kimi çalışanlar, sosyal medyadan tepkilerini dile getirerek, yapılan ayrımcılığın çalışma barışını bozduğunu söyledi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a konuşan Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde 4/D statüsünde temizlik görevlisi Reyhan Karadeli, düzenlemeye tepki göstererek, “Sağlık çalışanları iş barışını bozan bu ayrımcılığın farkında” dedi.
Çalışanlara ayrımcılık
Karadeli, çalıştığı hastanede sağlık çalışanlarının kendi aralarında dayanışma örneği sergilediklerini belirterek, “Bize ek ödeme hiç vermedikleri gibi, doktorlar ve hemşireler arasında da bir fiyat farkı uçurumu var. Bizim hastanede bir birimde doktorlar kendi aralarında para toplayıp, hasta bakıcı arkadaşlara vermişler” şeklinde aktardı ve düzenlemeden yararlanan çalışanların da ayrımcılıktan rahatsız olduklarını dile getirdi.
Eşit işe eşit ücret
Doktorlar ve hemşireler gibi kendilerinin de risk grubunda olduğunu dile getiren Karadeli, “Hastalarla çok yakın temas sağlıyoruz. Hastanın dökülen idrarını, kusmuğunu, kanını biz temizliyoruz ama ek ödeme alamıyoruz. Temizlik çalışanlarında pozitif çıkan, yaşamını yitirenler var. Eşit işe, eşit ücret verilmesi gerek” talebinde bulundu.
Sağlık çalışanları arasında yapılan ücret ayrımcılığına anlam veremediğini söyleyen Karadeli, “Bilerek çalışanlara arasında bir uçurum yaratılıyor. Yapılan bu ayrımcılık bizim çalışma, hizmet üretme performansımızda bir aksamaya neden olmadı. Çünkü birimiz eksik olursa o iş yürümez, bunun farkındayız, söz konusu olan insan sağlığı” ifadelerini kullandı.
Taşeronu arar oldu
Taşerondan 4/D statüsüne geçtiklerini belirten Karadeli, 4/D statüsünde yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi: “Ücretlerde düzenleme yapılır, rahatlarız diye düşünürken, öyle bir şey olmadı, aksine taşeronu arar olduk. Emekli olan, işten çıkarılanlardan sonra işe alımlar durdu, şimdi aşağı yukarı yüz kişi eksik çalışıyoruz. Direk eleman alımı artık yapılmıyor. Taşeronken, devlet kendi hizmetinden eksilmesin diye baskı yapıyordu, eleman aldırıyordu ama şimdi ne yazık ki eleman alınmıyor.”
Yapılan hatadan dönülmesini isteyen Karadeli, “İş barışının sağlanması için herkesin eşit ücret alması gerek. Biz sağlık çalışanları bir ekibiz, hepimiz insanız. Ben 10 yıldır bu hizmet sektörünün içinde çalışıyorum, 2 çocuk okutuyorum, onları doğru dürüst göremiyorum” dedi.
Sendikalardan tepki
Düzenlemeye tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey de, “Düzenlemenin çok gerçekçi olmadığını, adaletsizliklere neden olacağı ve sağlıkçılar arasında iç huzuru bozacağını söylemiştik; sonuç beklediğimiz gibi de oldu. Çünkü 4/D statüsünde çalışan arkadaşlarımız bu düzenlemeden faydalanamadılar. Salgınla mücadelede diplomanın ne etkisi olabilir? Virüs, ‘Sen lise mezunusun, sen üniversite mezunusun’ diyerek etki etmiyor” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.
Salgınla mücadelenin bir ekip çalışmasıyla yapıldığına değinen Karacabey, “Sağlık emekçileri arasında bir değersizleştirme yapılıyor. Yapılan ödemeler bize bunu gösteriyor. Mesele sadece parasal hakların iadesi değil, sosyal haklarında iade edilmesi gerek. Yıpranma payı, bir derece ilerleme, çift maaş verilmesi gerek. Ayrım yapılmaksızın herkese bu haklar sağlanmalıdır. Bazı sağlık çalışanları bu ayrımcılığa karşı aralarında para toplayarak adaletsizliği gidermek istiyor ama bu sağlık çalışanlarının gidereceği bir adaletsizlik değil. Sağlık emekçileri birlikte hareket edip, iktidarın ayrım yapmayan kararlar almasını sağlaması gerekir” diye konuştu.
HABER MERKEZİ