İktidar yok dediği ekonomik kriz için sağlıkta tasarrufa gidiyor. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği iddia edilen genelgeyle ‘ölümcül olmayan ameliyatlar’ yapılmayacak. Bakanlık iddiayı reddetti
Gülcan Kılagöz/İstanbul
Krizin olmadığını iddia eden hükümet yetkilileri krizin faturasını halka kesmeye devam ederken, en hayati ihtiyaçların başında gelen sağlık hizmeti, hastayı ve sağlık çalışanlarını vurdu. Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Ahmet Demircan imzasıyla Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanlıklarına, bölüm başkanlıklarına gönderdiği yazı, sağlık hizmetlerinin ekonomik krizden nasıl etkilendiğini ve geldiği noktayı gösteriyor. Benzer genelge Ordu’da ki hastanelere gönderildiği ortaya çıktı. Bu genelgenin Ankara ve Ordu ile sınırlı olmadığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından tüm başhekimliklere gönderildiği iddia edildi. Ekonomik kriz nedeniyle sadece ölümcül hastaların ameliyatı yapılacak peki diğer hastaların ameliyatı ne olacak? Konuya ilişkin İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Ekmez ile konuştuk.
Bu durumun krizin yansıması olduğunu söyleyen Ekmez, “Bütün hastanelerde aslında giderek kriz gerekçe edilerek tasarruf önlemleri alınmaya çalışıyor. Çünkü her hastane sosyal güvenlik kurumundan gelen bütçe ile dönüyor” dedi. Yansımaların Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi programındaki sosyal güvenlik bakanlığından 10 milyar TL tasarruf planıyla bağlantılı olduğunu ifade eden Ekmez, “Bu hekim, çalışan maaşlarına, aldıkları ek ödemelere yansımaya başladı. İstanbul Tabip Odasına birçok hastaneden başta asistan hekimler olmak birçok meslektaşımızın maaş ek ödemelerini alamadıkları yönünde başvuruları var. İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nde asistanlar ve diğer çalışanlar ek ödeme ve nöbet ücretlerini ancak yaptıkları iş bırakma eylemi sonrası alabildiler. Yine İstanbul’daki birçok hastanede meslektaşlarımızın ek ödemeleri yüzde 50- 100 oranlarında kesildi. Biz tabip odası olarak meslektaşlarımıza hakettikleri ödemeleri alamadıkları her yerde destek veriyoruz. Bir yandan da ekonomik krizin çalışan maaşlarına yansımasını ve hastalarımıza hizmet sunumunda ne tür aksaklıklara neden olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.
Ankara’yla sınırlı değil
Bir sürü hastane de meslektaşlarının benzer şekilde aynı sorunu dile getirdiği ifade eden Ekmez, “Elimize geçen veriler sonrası daha detaylı analizler yapabileceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren o veriler bize yansıyacak ve bunları kamuoyu ve meslektaşlarımızla paylaşacağız. O yüzden konu sadece Ankara’yla sınırlı değil. Türkiye’nin genelinde biz bu haberleri duyacağız. Malzeme olmadığı için ameliyat edilemeyen hastalar açığa çıkacak. Çalışan maaşları zaten birçok ilde düştü. Birçok ilde geçen ay insanlar ek ödeme alamadı” diye konuştu. Bu yansımaları ciddi boyutlara ulaşacağını vurgulayan Ekmez, “Ameliyat malzemesinden tutun poliklinik hizmetlerine bir çok şeye yansıtılacak” diye kaydetti. Konuya dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, böyle bir genelge yayınlamadıklarını, sağlıkta kesintiye gitmeyeceklerini iddia etti. Öte yandan, geçtiğimiz hafta Milyonlarca astım ve KOAH hastası, raporlu ilaçlarından kutu başına 14-20 lira fark ödemeye başlamıştı. Aynı zamanda 15 Ekim’den itibaren İnsülin pompalarına zam geleceği açıklanmıştı. İnsülin pompasının fiyatı 11 bin 600 TL’den 18 bin 215 TL’ye çıkacağı açıklanmıştı.
‘Kalp pili takmayın’ genelgesi!
CHP Milletvekili Çetin Arık, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün Ordu’daki hastanelere gönderdiği genelgeyi gösterdi. Arık, bu genelgenin Kardiyoloji ve KVC kliniklerinde tedavisi ve takibi yapılan hastalar için doktorlara gönderildiğini belirterek, “Aciliyet arz eden vakalar hariç kalp kapak ameliyatı, kalp pili gerektiren ameliyatlar yapmayın, deniliyor” dedi. İnsanların keyfi kalp pili taktırmadığını dile getiren Arık, “Kalp kapak hastalığı olan birisi belki o an için acil değildir ama üç gün sonra, bilemediniz beş gün sonra, bilemediniz bir yıl sonra beynine ya da akciğerine bir pıhtı atıp, komada acil servise gelebilir. Bu şartlarda gelen hastayı ameliyat etseniz ne olacak?” diye sordu. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bölgedeki tüm İl Sağlık Müdürlükleri’ne gönderdiği bir başka genelgeyi de paylaşan Arık, bu genelgede de “Bölgemizin tek aferez merkezi olan hastanemizde bazı hastalarda hayat kurtarıcı olarak uygulanan plazmaferez tedavisi gerekli olan terapetik aferez seti stoklarımızda tükenmiş olup alım gerçekleştirilememiştir. Bu haliyle hastanemizde plazmaferez tedavisi yapılamamaktadır. Bize göndermeyin” denildi.
Arz ve talepler!
Genelgenin içeriği şöyle: “Sağlık Araştırma ve Uygulama merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin tedarikçisi olan firmalar, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle sağlık uygulama tebliğinin (SUT) üzerinde fiyat vermektedir. Bu doğrultuda, sağlık hizmetinin sunumuna devam edilebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamı ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma süresinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat işleminin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satın alma işlemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat (hayati öneme haiz olmayan), işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir. Bölümümüz tarafından düzenlenecek ‘hayati öneme haiz’ belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de üniversite yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacak, bunun yanı sıra ‘Devleti zarara uğratmak’ ve ‘kamu zararına sebebiyet vermek’ tarz suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabilecektir. Sonuç olarak hayati önem haiz olan işlemlere devam edilebilmesi, elektif (hayati öneme haiz olmayan) işlemlerin ise ertelenmesi konusunda göstereceğiniz anlayış ve işbirliği için teşekkür eder; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”