Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Koca, enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının 7 bin 428 olduğunu açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı ardından basın açıklaması yaptı.
Koronavirüs ile mücadelede “tedbir, tespit ve hızlı tedavi”nin etkili olduğunu söyleyen Koca, “Filyasyonun bugüne kadarki gösterdiği başarının önemi büyüktür. Bu iz sürme yöntemiyle hastalığı taşıyan kişinin temaslı olduğu herkese ulaşmaya çalışıp gerekli olanların testlerini yaptık” dedi.
Günlük koronavirüs tablosunda düşüşler yaşandığını ifade eden Koca, yoğun bakımdaki hastaların vefat oranlarının yüzde 58’den yüzde 10’a düştüğünü belirtti.
7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte olduğu bilgisini de veren Koca’nın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
* Bu ekipler bugüne kadar hastaların temaslı olduğu 468 bin 390 kişiyi tespit etti. Takipleri yapılan kişi sayısı ise 464 bin 434 bin.
* Kovid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi, dünyanın birçok ülkesinden farklılıklar göstermiştir. Dünyada tıbbın bildiği ilaçlardan kullanım şekillerini değiştirerek bambaşka sonuçlar aldık. Bu kullanımın tüm ülkelerde yaygınlaşmasını umuyoruz.
* Birçok ülkede tedavi yoğun bakıma alınan hastalarla sınırlı tutuluyor. Semptomu olan hastalarda ise uygulanmıyor. Biz ise belirti gösteren herkese en erken aşamalarda uyguluyoruz. Hastalarımızda zatürreye gidiş oranı azalmış durumda. Yoğun bakımda vefat oranı yüzde 58’den yüzde 10’a geriledi. Solunum cihazına bağlı hastalardaki vefat oranı ise yüzde 74’ten yüzde 14’e geriledi.
* Unutmamalıyız 11 Mart’tan bugüne geldiğimiz nokta ‘kesin başarı’ noktası değildir. Başarı, tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir. Tedbirlere sarılmamızı gerektiren bir başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz sıfır değildir. Aramızda hala virüsü taşıyan insanlar var. Olmaya da devam edecek. Hastalık bitmedi, o halde mücadele devam edecek.
* Bilim Kurulu bu süreçte tavsiyede bulunan bir kurul. Bu çerçevede biz bütün bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağıyla ilgili görüşlerimizi paylaşıyoruz. Bu ay boyunca tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanır. Zaten tamamlanınca kamuoyu ile paylaşılır.
* İstanbul’la ilgili özel bir tedbirimiz yok şu an. Vakamızın yüzde 60’ı İstanbul’da. İstanbul ne Vuhan kenti gibi ne de bir Avrupa kenti gibi olan bir yer. 20 milyona yakın bir nüfusu olan ama yerleşimi buralardan çok farklı olan bir yer. Torundan dedeye kadar bir arada yaşamanın fazla olduğu bir kentten bahsediyoruz. Ona rağmen 5. haftada İstanbul’un kontrol altına alınmış olması çok başarılı. Şu dönemde biz ilave bir tedbiri şu anda önermiyoruz. Ama her zaman söylediğimiz gibi, teması ve izolasyonu son derece önemsiyoruz.”
HABER MERKEZİ