İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) sadece şubat ayında 125 iş cinayeti yaşandığını açıkladı. Bunların 1’i çocuk işçi iken 3’ü göçmen. Ayrıca raporda Ocak ve şubat aylarında ölen işçilerin toplam sayısı ise 284 olarak geçti.
İSİG açıkladığı iş cinayetleri raporunda Şubat ayı içerisinde 125 iş cinayeti yaşandığını duyurdu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği meclisi yüzde 74’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 26’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak ‘tespit ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında en az 125 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi’ dedi
Raporda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık örgütü (WHO) verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” ve yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olduğu belirtti.
Açıklanın raporun detayları:
- Ocak ayında en az 159 ve Şubat ayında en az 125 olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk iki ayında en az 284 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
- Ölen 125 emekçinin 108’i ücretli (işçi ve memur), 17’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
- Ölenlerin 9’u kadın işçi, 116’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda ve tekstil işkollarında gerçekleşti
- 15 yaşında bir inşaat işçisi çocuk işçi can verdi.
- 3 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi.
- En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve kalp krizi. Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu.
- Şubat’ta Türkiye’nin 43 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Antalya, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Elazığ, Kütahya, Muğla ve Şanlıurfa’da yaşandı.
- Ölenlerin 2’si (yüzde 1,6) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 98,4) sendikasız.
HABER MERKEZİ