İHD İzmir Şubesi, bu haftaki ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminde, yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sorarak, devlet arşivinde yer alan gizli dosyaların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle her hafta Sümerbank önünde düzenlediği basın açıklamasını koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yazılı yaptı. Açıklamada, 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrılan yazar Sabahattin Ali’nin akıbeti soruldu.
‘Faili meçhul cinayetlerde Sabahattin Ali’nin katillerinin izi var’
Sabahattin Ali’nin 2 Nisan 1948’de de Kırklareli’nde sınırı geçmek isterken, başına vurulan sopa darbeleriyle öldürüldüğü belirtilen açıklamada, cenazesinin aylar sonra çobanlar tarafından tesadüfen bulunduğunu ancak “İnceleme yapılacak” denilen alındığını ancak ortadan kaybedildiğinin altı çizildi. “72 yıldır bütün faili meçhul cinayetlerde; Sabahattin Ali’nin katillerinin parmak izi var!” denilen açıklamada, hala bir mezarının bile olmadığının vurgusu yapıldı. Sabahattin Ali’nin cinayetini üstlenen Ali Ertekin’in emniyetteki ifadesinde “Milli hislerinin galeyana geldiğini, memleketi zararlı birinden kurtardığını, kamuoyundan alkış ve takdir beklediğini” aktarılan açıklamada, dört sene ceza alan Ali Ertekin birkaç hafta sonra çıkarılan afla serbest bırakıldığı belirtildi.
Ali’nin baskıcı hükümet politikalarına muhalefet ettiği için polisler tarafından sürekli izlendiğini ifade edilen açıklamada, sağ basın tarafından da hedef gösterildiğini söyledi. Ali’nin iktidarın hoşuna gitmeyen, eleştirel düşüncelerini açıklayan kişilerin “düşman” ve “vatan haini” ilan edildiği ortamda “Hep birlikte; özgür ve eşit biçimde insan gibi yaşamak mümkündür” dediğini hatırlatılan açıklamada, Sabahattin Ali’nin yoksulluğu ve yolsuzlukları gündeme getirmesi nedeniyle “yıkıcı propaganda” yapmakla suçlandığını dile getirildi.
‘Arşiv kamuoyuyla paylaşılmalı’
Açıklamada, dönemin Demokrat Parti iktidarının Başbakan Yardımcısı olan Samet Ağaoğlu’nun ölümünden on yıl sonra, 1992 tarihinde yayınlanan günlüğünün 14 Ocak 1949 tarihli notunda, “Adnan Menderes Sabahattin Ali’nin hükümet tarafından öldürtüldüğünü söyledi” diye yazdığı hatırlatıldı. Sabahattin Ali’nin mezar yeri açıklanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan gizli dosyalardaki Sabahattin Ali ile ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmalıdır. Kayıplarımızı aramaya her koşulda devam edeceğiz” denildi.
İZMİR