Ankara, S-400 konusunda ABD ve Rusya arasında debeleniyor
Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi konusunda ABD’nin presi sürerken, Rusya pusuda bekliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili gazetecilere verilen brifingde, “Sorunun çözülmesi için S-400’leri ya imha etmeleri ya geri göndermeleri ya da bir şekilde onlardan kurtulmaları gerektiğini biliyorlar” dedi. Geçtiğimiz günlerde “S-400 çalışacak” diyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki gün ise “S-400’e formül bulunacak” açıklamasında bulundu.
‘S-400’den kurtulun’
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili Türkiye’yle S-400 krizine ilişkin gazetecilere brifing verdi. Adı açıklanmayan ABD’li üst düzey yetkili, “Türkiye’nin masaya dönme olanağı var. Sorunun çözülmesi için S-400’leri ya imha etmeleri ya geri göndermeleri ya da bir şekilde onlardan kurtulmaları gerektiğini biliyorlar” diye konuştu. Üst düzey yetkili, Erdoğan’ın S-400’den vazgeçmeyecekleri yönündeki sözlerinin sorulması üzerine, “Erdoğan’ın açıklamasını biliyorum. Türkiye çözüm konusunda yol alma seçeneği olduğunu, bu seçeneğin de S-400’lerden kurtulmak olduğunu biliyor” dedi.
‘CAATSA riski var’
ABD, S-400’lerin teslim alınmasının ardından, Türkiye’nin üretici ortaklarından biri olduğu F-35 savaş uçağı projesindeki katılımını askıya aldı, ancak CAATSA (Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında henüz yaptırım uygulamadı. CAATSA kapsamında yaptırım riskinin hala geçerli olduğunu söyleyen üst düzey yetkili, “CAATSA yaptırımları konusunda mutlak bir takvim yok” dedi. ABD’li yetkili, Çin’e Rusya’dan savaş uçağı satın alması sebebiyle aynı yasa kapsamında yaptırım uygulanmasının dokuz ay sürdüğünü hatırlattı.
‘Kafamızda formül var’
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladı. HDP Milletvekili Garo Paylan’ın, “Olamadı, tercihiniz ne olacak? Çalışamadı, tercihiniz ne olacak, S-400 mü F35 mi?” sorusu üzerine Akar, “Tercih diye bir şey yok. Yani diyelim ki çalışmadı, bunun bir formülünü bulacağız biz, var bizim kafamızda formüller var, ‘S-400 şurada çalışacak, Patriot burada çalışacak’ filan gibi bir çözüm mutlaka bulunacak, bulunmaması mümkün değil” dedi.
Ankara adına konuştu Rusya Füze ve Topçu Bilimleri Akademisi Müdür Yardımcısı Konstantin Sivkov ise “Türkiye ABD’ye bağlı değil, ABD Türkiye’ye bağlı. Türkiye, ABD’yi İncirlik ve diğer üslerden çıkarıp NATO’dan ayrılabilir. NATO böyle bir durumda güney kanadını kaybeder, ABD de askeri-siyasi bakımdan doğrudan İsrail kıyılarına atılır. Türkiye de silah sevkiyatında Rusya’ya yönelebilir. ABD, ağzına bir parmak dahi bal çalmadan sopasını gösteriyor, ama Türkiye emirler yağdırılacak bir ülke değil” dedi. Ankara Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemini geçen Temmuz ayında teslim almaya başladı, ancak sistem henüz aktive edilmiş değil.
HABER MERKEZİ