Eyn İsa ve Til Temir bölgesine yönelik saldırıları durdurmayan ateşkes garantörü Rusya’ya tepkiler artıyor. Süryani Askeri Meclisi Sözcüsü Aram Hena ve Eyn İsalı kadınlar, sessiz tavrından dolayı Rusya’yı kınadı
Kobanê’yi kuşatmak, KobanêRakka bağlantısını kesmek, M4 yolu üzerinden ticaret ve ulaşımı engellemek için Eyn İsa’ya yönelik bombardıman devam ediyor. Enkazlarda kalan sivillere ulaşılmasına izin verilmiyor. Rusya, ABD ve uluslararası toplumun sessiz kalmasına tepkiler artıyor. ANHA’nın haberine göre TSK-SMO ittifakı Girê Spî’nin güneyindeki Eyn İsa’nın doğusundaki Mişêrfê ve Cehbel köylerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. İki köy ağır silahlarla bombalandı. M4 yolunu ele geçirmek için yapılan 4 saldırı girişimi DSG tarafından boşa çıkarıldı. Hayatını kaybeden sivillerin olduğu ve cenazeleri alınamadığı kaydedildi. Cehbel ve Mişêrfê köylerine saldırı yapanların 12 kayıp verdiği belirtildi. Zana Seydi’nin haberine göre Girê Spî Kanton Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hezai Mihemed, Cehbel’de saldırı sonucu hayatını kaybeden 2 sivilin cenazesini enkaz altından almak istediklerini ancak Rus güçlerinin bu talebe olumsuz yanıt vermesi üzerine cenazelerin alınamadığını söyledi.
‘Şam izlemekle yetindi’
Hristiyan Süryanilerin yaşadığı Serêkaniyê’nin güneyindeki Til Tamir ve Zirgan bölgesi de hedef. Süryani Askerî Meclisi Sözcüsü Aram Hena, Soçi’de ateşkes anlaşması imzalayıp garantör olan Rusya’yı izlemesinden dolayı kınadı. Til Temir ve Zirgan çevresinde yoğun askeri hareketliliğin yaşandığını dile getiren Aram Hena, “Bu iki merkezde çeteler ön saflara yerleştiriliyor. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına göz diktiğini biliyoruz. Uluslararası kamuoyunun sessiz kalması ise onlara cesaret veriyor. Şam hükümetinin bu konudaki tutumu eleştiri konusudur. Um El Kêf köyüne yönelik saldırıları geri püskürttüğümüzde Şam hükümet güçleri sadece izlemekle yetiniyordu” şeklinde konuştu. Bölgede yaşayan halkların Til Temir Askerî Meclisi ve Süryani Askerî Meclisi’ne inancının tam olduğunu belirten Hena, “Halklar umutlarını bize bağlamış durumda” dedi.
‘Rusya da ABD de izliyor’
Suriye Değişim ve Rönesans Partisi Genel Sekreteri Mustafa Qalaci, Astana üçlüsünün Suriye’deki siyasi faaliyetlerde garantör olamayacağını belirterek, Suriye halklarının ülkesini koruması için birlik olması gerektiğini söyledi. Yahya Habib’in haberine göre Mustafa Qalaci, “Astana üçlüsü diye adlandırılan İran, Türkiye ve Rusya, işgalci oldukları için Suriye’de çözüm amaçlı siyasi faaliyetlerin garantörü olamaz” dedi. Eyn İsa’ya yönelik saldırılara karşı sadece Rusya’nın değil ABD ve uluslararası toplumun da sessiz kaldığını kaydeden Qeleci, bu sessizliğin saldırılara onay anlamına geldiğini belirtti.
Qeleci “Şam hükümet güçleri ve QSD de birlik olmalı ki Suriye topraklarını herkesin işgal etmesine izin vermesinler” diye konuştu. Süveyde Demokratik Suriyeliler Derneği’nin açıklamasında da Rusya ve Şam hükümetinin saldırılara engel olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın Eyn İsa’yı rejime teslim etmek için saldırılar izin verdiğine vurgu yapıldı. Arap Ulusal Konseyi Koordinasyonu adına açıklama yapan Dr. Munzur Hedam da, “Türk devleti çetelerle Suriye topraklarını işgal etmeye çalışıyor. Bu durum dünya kamuoyunun gözü önünde gerçekleşiyor. Efrîn’de de aynı durum yaşanmıştı. Türk devleti, Suriye’de Hatay senaryosunu tekrarlamaya çalışıyor. Eyn İsa, Suriye’nin millî bir sınavı olarak duruyor” dedi.
Suriyeli kadınlardan Rusya’ya öfke
Suriye’de göç yollarında en fazla zorluk çekenlerin başında kadın ve çocuklar geliyor. Kadınlar, saldırılara ve Rusya’ya öfkeli: “Rusya alanı saldırılardan korumak içindi güya. Rusya sessiz kalıyor.”
ANF’den Hivda Hebun’un konuştuğu Eyn Îsalı kadınlar, yurtlarında direnmeye devam edeceklerini söyledi. Fadile Mihemmed: “Bir aydır saldırı var. Sivil yerleri; çocuk, kadın demeden bombalıyor. Rusya ve rejim burada ama hiçbir şey yapmıyorlar. Sadece QSD bizi savunuyor, saldırılara karşı direniyor. Türk devletine dur denilmesi lazım.”
Rêzan Mehmud: “Rusya ve Şam rejimi, buraya bir anlaşma dahilinde geldi ama Türk saldırılarını izlemekle yetiniyorlar. Saldırılar sonucu siviller zarar gördü; kadın, çocuk, yaşlı insanlar hayatını kaybetti, yaralandı. Halk ekonomik olarak çok zarar gördü. Eyn Îsa küçük bir yer, ancak stratejik bir konuma sahip.”
Niran Hesen: “Halkın içine korku salıp kaçırtmak istiyorlar. Halk, evlerinden çıkmamayı ve direnmeyi tercih ediyor. QSD tüm güç ve imkanıyla halkı korumak ve güvenliğini sağlamak için direniyor. Halk olarak Türk saldırısına karşı duracağız.”
Xetice Adil: “Türk devleti için sivil veya asker fark etmiyor. Her yeri bombalıyor. Türk devletinin amacı; bizi topraklarımızdan sürüp topraklarımızı işgal etmek ve başkalarını yerleştirmektir. Güya burada Rusya var, noktalar kurmuşlar ve bayraklarını asmışlar ama hiçbir tavır göstermiş değiller.”
Rana: “Bu saldırılarda siviller çok zarar görüyor. Bu saldırıların amacı, halkı korkutup Eyn İsa’yı boşaltmak. Rusya alanı saldırılardan korumak içindi güya. Ancak saldırılar olduğunda hiçbir şekilde Rusya’nın bir tepkisi olmadı. Ancak şunu iyi bilsinler ki hiç bir şekilde biz çıkmıyoruz.”
Makbule: “Türk devleti, Rusya ve rejim anlaşmışlar. Eğer Rusya ve rejim kabul etmeseydi, Türk devleti saldırmayacaktı. Rusya buraya saldırıların önünü alacağı için geldi. Ama tam tersine saldırılar oluyor ve Rusya sessiz kalıyor. Onların tek amacı bizi topraklarımızdan etmek. Burası Türk devletinin değil, Bizim topraklarımız. Topraklarımızı bırakmayacağız.”
EYN İSA