Rusya’nın Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov, Türkiye’den Soçi mutabakatında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Yefimov, Kürtler ile Şam arasındaki görüşmelere ilişkin de iki tarafı memnun edecek çözüm bulunmasını umduklarını söyledi.
Suriye’nin İdlib kentinde ateşkesin korunmasına yönelik 17 Eylül 2018’de imzalanan Soçi mutabakatı konusunda Rusya’dan Türkiye’ye yönelik yapılan mesajlara bir yenisi eklendi. İdlib’de artan gerilim üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dün yaptığı haftalık basın toplantısında “Türk partnerlerimizin İdlib’deki duruma son verilmesine ve silahsızlandırılmış bölge kurulması dahil 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatı kapsamındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmesine yönelik çabalarını yeniden aktif getirmesini bekliyoruz” demişti.
‘Durum kötüye gidiyor’
Sözcüsü Mariya Zaharova’nın ardından Rusya’nın Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov, Türkiye’nin Rusya’yla yapılan İdlib mutabakatına uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini kaydetti. Sputnik’e konuya ilişkin demeç veren Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov, İdlib’deki durumun sürekli olarak kötüye gittiğini, bunun sonucunda Heyet Tahrir el Şam’ın İdlib gerilimi azaltma bölgesinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini ve ılımlı muhalifleri bölge dışına çıkardığını ifade etti.
Yefimov, bu nedenle “Türk tarafının 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirebileceğini ve İdlib’de silahsızlandırılmış bölge kurma anlaşmasını gerçekleştirmeyi hep birlikte başaracağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Radikal unsurların İdlib’de her gün ateşkes ihlali yaptığını belirten Yefimov, sivillerin ve Suriyeli askerlerin hayatlarını kaybettiğini, militanların saldırılarının Rus askeri üssü Hmeymim için de tehlike arz ettiğini sözlerine ekledi. Rus elçi, bu bağlamda 14 Şubat’ta Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılacak üçlü zirvenin özel önem taşıdığını vurguladı.
Şam ile Kürtlerin diyaloğu
Yefimov, Suriye hükümeti ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasındaki görüşmelerde hükümet güçlerinin Fırat’ın doğusunda egemenliği yeniden tesis etmesine ilişkin iki tarafı da memnun eden bir çözüm bulunmasını umduklarını da belirtti.