Rusya açıklamasına göre Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği ABD ve diğer ittifak ülkelerin liderleri tarafından daha önce üstlenilen yükümlülüklerin açık bir ihlali olacak, Rusya ve NATO arasındaki ilişkileri baltalayacak
Rusya ile Ukrayna hattı saatli bombaya dönerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin Rusya ve NATO arasındaki ilişkileri baltalayacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de olası bir Rusya müdahalesi durumunda NATO’nun Ukrayna’ya muharip birlik gönderme gibi bir planı olmadığını söyledi
ABD ve NATO kimin nereye üye olacağına kendisinin karar vereceğini kaydedip Ukrayna’ya arka çıkarken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin, ABD ve diğer ittifak ülkelerin liderleri tarafından daha önce üstlenilen yükümlülüklerin açık bir ihlali olacağı gerekçesiyle Rusya ve NATO arasındaki ilişkileri baltalayacağını söyledi.
Pervıy Kanal televizyonuna konuk olan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu, Rusya Federasyonu ile ilişkileri gerçek manada baltalayacak, zira ABD ve ittifakın diğer üye ülkelerinin liderleri tarafından üstlenilen resmi siyasi taahhüdün açık bir ihlali olacak. Onun ‘savunma’ ittifakı olduğunu söyleyerek kendilerini teselli etsinler. Bu bize herhangi bir rahatlama sağlamıyor. Savunma hattı iyice bize yaklaştı. Dünyanın diğer herhangi bir ülkesi ile olduğu gibi ABD ile de iyi, düzenli, karşılıklı saygıya dayalı ve eşit ilişkiler istiyoruz, Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran 2021’de Cenevre’deki görüşmede özellikle böyle bir tavır teyit eden ABD Başkanı Joe Biden’a bunu söylemişti” diye konuştu.
ABD’nin olduğu gibi Rusya’nın da kendi çıkarları olduğuna dikkat çeken Lavrov, “Acı deneyimlerin bize öğrettiği üzere, güvenliğimizin her gün ihlal edildiği bir konumda kalmak istemiyoruz. Bugün Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, İttifak ve AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ülkelerindeki meslektaşlarımıza, başkalarının güvenliği pahasına güvenliklerini güçlendirmeme yükümlülüğünü nasıl yerine getirmeyi düşündüklerini açıklamaları talebini içeren resmi yazı gönderiyoruz. Ya da bunu yapmak niyetinde değillerse nedenini açıklasınlar” dedi.
NATO: Ukrayna’ya muharip birlik göndermeyi planlamıyoruz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de BBC’nin sorularını yanıtlarken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda NATO’nun birlikleri harekete geçirip geçirmeyeceği ile ilgili soruya da yanıt verdi. Jens Stoltenberg “NATO’nun Ukrayna’ya muharip birlik gönderme gibi bir planı yok. Biz destek sağlamaya odaklanıyoruz” dedi. Ukrayna’nın NATO üyesi olmadığına dikkat çeken Stoltenberg, “NATO üyeleri ile Ukrayna gibi güçlü ve çok değer gören partnerler arasında fark var. Bu konuda şüphe yok” diye konuştu.
Birleşik Krallık asker sayısını katlayacak
Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ın işgali ve ilhakında olduğu gibi Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donbass’ı da işgale hazırlandığı yönünde ABD ve diğer NATO üyelerinden açıklamalar geliyordu. Rusya ile ABD ve NATO arasında restleşmeler yaşanıyordu.
ABD Başkanı Joseph Biden, son açıklamasında Rusya’nın şubatta işgal planladığını öne sürerek Doğu Avrupa ülkelerine “yakın gelecekte” ek birlik konuşlandırmaya başlayacağını söyledi. Biden konuşlandırılacak askerlerin “çok fazla sayıda olmayacağını” belirtti ancak somut bir sayı vermedi.
Birleşik Krallık, Ukrayna’ya yolladığı 2 bin füzenin kullanımı için eğitim sağlamak amacıyla ülkeye geçen haftalarda askeri personel göndermişti. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, cuma günü yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna’ya desteğini yineleyerek Rusya için “Onların istikrarı bozan hamlelerine müsamaha göstermeyeceğiz. Rusların saldırganlığı karşısında her zaman NATO müttefiklerimizin yanında duracağız” demişti. Johnson, Doğu Avrupa’da konuşlandırılan birliklerin sayısını “iki katına” çıkarmayı planladıklarını ve böyle bir hamlenin “Kremlin’e net bir mesaj göndereceğini” söylemişti. Bir hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi planlanan Johnson, “Putin yıkım ve kan dökme yolunu seçerse, Avrupa için bir trajedi olur. Ukrayna kendi geleceğini belirlemekte özgür olmalı” demişti.
Tatbikat açıklaması
Bu arada Rusya tatbikatlarla karşı cepheye gözdağı vermeye çalışırken gözler İrlanda açıklarında yapmayı planladığı tatbikatttaydı. Rusya kararında değişiklik yaptı. Rusya’nın Dublin Büyükelçisi Yuriy Filatov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Rus donanmasının 3-8 Şubat tarihleri arasında Atlantik’te yapmayı planladığı tatbikat alanını İrlanda’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına taşımaya karar verdiğini duyurdu İrlanda da, Rusya’nın deniz tatbikatı alanını İrlanda’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına taşıma kararını memnuniyetle karşıladı.
Belarus’a Pantsir-S
Rusya ile Belarus arasında imzalanan “Birlik Devletleri” anlaşmasından sonra ortak askeri tatbikatlar da planlandı. Rusya Savunma Bakanlığı “Birlik Kararlılığı – 2022” tatbikatı için demiryolu hattı üzerinden Belarus’a 2 adet Pantsir-S füze sistemlerinin gönderildiğini de duyurdu.
MOSKOVA-BRÜKSEL