Rusya-Ukrayna Savaşı 68. günde de sürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, AKP-MHP yönetimini ‘çifte standart’lı oynamakla suçladı: Bu şekilde olmaz. Bu bir çifte standarttır. Bu adil değil. Çünkü bir tercih yapılmalı. Siz gerçeğin tarafında mısınız, değil misiniz?
2 Mayıs’ta da çatışmalar ve bombardıman durmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky, “Türkiye bir yandan savaşta arabulucu rolü üstleniyor, diğer yandan Rus turistleri ağırlamaya hazırlanıyor” dedi ve AKP_MHP yönetimini ikili oynamakla suçladı.
Yunanistan’ın ERT televizyonuna konuşan Zelensky, gazetecinin “Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında barışçıl bir rol oynarken, ordusuyla Yunanistan’a meydan okuyor, bu çelişki değil mi” sorusunu “Savaşta olduğunuz zaman, aralarında tarihten gelen düşmanlıkları olan ülkeler dahil, etrafınızdaki tüm ülkeleri bir araya getirmek için her şeyi yapmak zorundasınız. Biz bu ülkeleri kendi yanımıza çekmek için her şeyi yapmak zorundayız çünkü ortaklara ihtiyacımız var. Aksi halde Rusya’yı yenemeyiz” diye yanıtladı.
‘Gerçeğin tarafında mısınız, değil misiniz?’
Türkiye’nin politikasının “çifte standart”lı olduğunu kaydeden Zelensky şöyle devam etti: “Burada tamamen dürüst olacağım, biz hem Yunanistan hem de Türkiye’nin desteğini alıyoruz. Ama aynı zamanda hem Yunanistan hem de Türkiye’ye yöneltmek istediğimiz sorularımız var. Her ülkenin kendi menfaatleri var. Aldığımız destekler için minnettarım. Tüm Yunan halkının bizi desteklemesini isteriz. Diğer taraftan Yunanistan ekonomisinin önemli bir gelirinin turizmden geldiğini biliyoruz. Rus turistler de Yunan ekonomisine uzun yıllar boyunca önemli katkı sundu. Aynı şey Türkiye için de geçerli. Bir yandan Türkiye, Ukrayna’yı desteklemek için arabulucu rolünü üstleniyor. Diğer yandan örneğin Rus turistler için turizm hazırlıkları yapıyor. Bunu da görüyoruz. Ben bir devlet başkanı olarak, dostane ilişkilere sahip olmak isterim. Ama bu şekilde olmaz. Bunu söylemek zorundayım. Bu meseleyi bu şekilde ele alamazsınız. Bu bir çifte standarttır. Bu adil değil. Bu nedenle Türkiye’nin dikkatini bu noktaya çekiyorum. Çünkü bir tercih yapılmalı. Siz gerçeğin tarafında mısınız, değil misiniz?”
Lavrov yalanladı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki operasyonlarını, on milyonlarca kişinin katledildiği İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı Komünist Kızıl Ordu’nun kazandığı zaferin yıl dönümü olan 9 Mayıs’ta bitirmek üzere hızlandırmayı hedefledikleri iddialarını yalanladı. Lavrov, İtalyan televizyon kanalı “Rete 4″e konuşurken “Rusya, Ukrayna’daki özel operasyonun tamamlanmasını, Nazizm’e karşı kazanılan 9 Mayıs Zafer Günü’ne kadar hızlandırmayı amaçlamıyor. Askerlerimiz eylemlerini belirli bir tarih üzerine yapay olarak uyarlamayacak. Ukrayna’daki operasyonun ritmi her şeyden önce sivil halk ve Rus askeri personeli için riski en aza indirme gereksinimine bağlıdır.” dedi. Bir süredir yorumcular, Vladimir Putin yönetiminin ülkede askeri törenler için şimdiden provalar yaptırdığını, Ukrayna’da 9 Mayıs’a kadar bir zafer elde etmek isteyeceğini kaydediyordu.
Antonio Guterres’ten gıda ve enerji krizi açıklaması
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Moskova ve Kiev ziyaretleri sonrası Senegal’e geçti.
Guterres Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile Senegal Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Guterres, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerinin tüm dünyanın yanı sıra Afrika’da da net şekilde hissedildiğini belirterek, gıda ve enerji kriziyle mücadele için tüm gereksiz ihracat kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri, gıda krizinin, Ukrayna’nın yanı sıra Rusya ve Belarus’taki buğday üretiminin yeniden dünya pazarına dahil edilmesiyle çözülebileceğini vurguladı. Enerji krizine ilişkin de konuşan Guterres, yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Guterres, “Rusya-Ukrayna Savaşı, dünyada ve Afrika’da gıda, enerji ve ekonomik krizi daha da derinleştirdi” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı: AB petrol ambargosu uygulamalı
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya birinci kanalı ARD’de katıldığı tartışma programında Rusya-Ukrayna Savaşı ve olası olası petrol ambargosu, silah sevki konusunda açıklamalar yaptı.
Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı hazırlayacağı altıncı yaptırım paketinde petrol ambargosunun da yer alması gerektiğini savunan Baerbock, birkaç hafta öncesine kadar olası bir enerji yaptırımına bir ay dahi dayanılmayacağının düşünüldüğünü, ancak geçen süre içinde gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi. Rusya’ya uygulanacak enerji yaptırımlarının yıllar sürebileceğini ifade eden Annalena Baerbock, “AB içinde Rusya’ya karşı altıncı yaptırım paketinde petrol ambargosu konusunda ortak bir tutum benimsenmesi için çaba gösteriyoruz” dedi. Baerbock, Rusya yaptırımlarının kaldırılmasının Rusya’nın tüm birliklerini Ukrayna topraklarından çekmesi halinde mümkün olabileceğini söyledi.
Almanya’nın Ukrayna’ya ağır silah sevketme kararını da savunan Baerbock, “Eylemsizliğin sorumluluğunu da taşıyoruz. Şu anda Ukrayna’ya silah göndermeme, ağır silah göndermeme kararı alsaydık, Ukrayna’da başka bölgeleri Rusya’ya teslim ederdik. Hiçbir şey yapmıyor olsaydık, Ukraynalıların acısı çok, çok daha büyük olurdu” dedi.
DIŞ HABERLER