Rusya-Ukrayna Savaşı 21. günde durmadı. Rusya güçleri batıdan da kuşatmaya çalıştıkları Kiev’de yüksek bir apartman daha isabet aldı. Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları başkent Kiev’e geçti. Görüşmeler yapılırken patlama sesleri duyuldu. NATO karargahında Savunma Bakanları Ukrayna için olağanüstü toplandı. ABD uçaksavar ve tanksavar gönderme paketi hazırladı. Biden ilk kez Putin için “savaş suçlusu” dedi
Rusya’nın 24 Şubat’ta savaş açtığı Ukrayna’da insanlık dramı devam etti. Savaş 21. günde devam etti.
Rusya Dinyeper Nehri’nin ortasından geçtiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batıdan da kuşatmaya çalışırken 16 Mart 2022 Çarşamba erken saatlerde, başkent Kiev’de patlamalar oldu. Rusya güçleri Kiev’de yüksek apartmanlardan biri daha isabet aldı. Acil servis yetkilileri, Şevçenko semtindeki 12 katlı bir apartmanın 16 Mart sabah 06.00 sularında Rus bombardımanı sırasında isabet aldığı, yandaki dokuz katlı bir binanın da hasar gördüğünü kaydetti. İçeridekiler tahliye edildi.
Son günlerde çok sayıda yüksek bina vuruldu. Analistlerce binalara yangın çıkarıcı mühimat olan mermiler atlarak binaların gözetleme ve atışlar için kullanılmasının önlenmeye çalıştığı, sivillerin panikleyip göç etmesinin sağlanmaya çalışıldığı yönünde değerlendirmeler yapıldı.
Odessa’ya gemilerden ateş açıldı
Ukrayna’nın Modlova sınırında bulunan, ülkeyi Karadeniz’e açan ticaret üstlerinden Odessa kıyılarına Rus gemilerince ateş açıldığı kaydedildi. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 16 mart 03:00 civarında Rus savaş gemilerinin, Odessa kıyılarına yönelik saldırı düzenlediğini kaydetti ve “Rus işgalciler, gemilerden, Tuzla köyü yakınlarındaki Odessa bölgesindeki Ukrayna kıyılarına roket ve topçu atışlarına başladı. Asker çıkarma girişimi olmadı” ifadesi kullandı. Çarşamba sabahı Karadeniz kıyısındaki Odessa’ içinde de patlamalar duyuldu.
Yine Nükleer santralin olduğu güney kentlerinden Zaporijya kentlerinde de patlamalar oldu. Zaporijya belediye meclisi sekreteri Anatoliy Kurtev de Telegram hesabında, bir tren istasyonunda patlama olduğunu yazdı.
4 Rus general öldürüldüğü iddiası
BBC haberine göre Ukraynalı yetkililer, saavaştan bu yana 4 Rus generalin öldürüldüğünü, bunun da Rus komutanların cephede önderlik etmeye zorlandıklarının bir işareti olduğunu savundu. Habere göre İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşçenko, Telegram hesabında, en son Ukrayna kuvvetlerinin güneydoğudaki Mariupol kentinin eteklerinde yoğun çatışmalar sırasında Rus Tümgeneral Oleg Mityaev’i öldürdüğünü iddia etti.
Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları Kiev’de
Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Çekya Başbakanı Petr Fiala Janez, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki 15 Mart Salı günü riskli bir tren yolculuğunun ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile görüşmek üzere Kiev’e ulaştı. Başbakanlar yaptıkları açıklamalarda Ukrayna’nın yalnız olmadığını ve ülkenin direnişine destek verdiklerini belirttiler. BBC haberine göre liderlerin toplantısı sırasında Kiev’de gerçekleşen patlama sesleri duyuldu. Bu ziyaret, geçen ay Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Ukrayna’ya gerçekleşen ilk yabancı lider ziyareti oldu.
Müzakereler için umutlu konuştu
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Facebook’tan yayınladığı videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin “daha gerçekçi” bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Zelensky, Rusya’ya karşı zaferin gerçekleşmesi için bütün Ukrayna vatandaşlarının büyük bir çaba göstermesi gerektiğini, müzakereleri gerçekleştiren ekibin de Zoom üzerinden toplantılar düzenlediğini belirtti.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bir çaıklamasında Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin “kolay olmadığını”, ancak “uzlaşma için umut” olduğunu söyledi. Lavrov, “Müzakerecilerimizin değerlendirmelerine dayanarak konuşuyorum” dedi.
Rusya, Ukrayna’ya yönelik NATO’ya üye olmayacağını kabul etmesinde, Donetsk, Lugansk (Luhansk) ve Kırım’ım bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyordu.
216 oyla ‘derhal ayrıl’ kararı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya’nın 25 yıldır üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden derhal ayrılmasını isteyen kararı 15 Mart’ta onayladı. 216 “evet” oyuyla kabul edildi. 3 vekil çekimser oy kullandı.
Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik askeri saldırıları nedeniyle Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nde ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkı 25 Şubat’ta askıya alınmıştı. Bu oylamada Türkiye “çekimser” oy kullanmıştı.
Moskova yönetimi, 10 Mart tarihinde “Avrupa Konseyi’nin ABD’nin ve uydularının kendilerini haklı çıkarmak için kullandıkları bir platforma dönüşen Konsey’den ayrılacağını” duyurmuştu.
Japonya yaptırım genişletecek
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Ukrayna’ya saldırı nedeniyle Rusya’yı hedef alan yaptırımları genişleteceklerini kaydetti. Kişida, “Rus elitlerine dönük mal varlığı dondurma uygulamasının kapsamı genişletilecek. Ukrayna işgali tarihi bir gaddarlık” dedi. Kişida, Rusya’ya lüks ürün ihracatını yasaklayacaklarını belirterek “Rusya’nın IMF ve diğer uluslararası kuruluşların kredilerinden yararlanmasına engel olmak için G7 ile birlikte çalışacağız” dedi.
NATO olağanüstü toplantısı
Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO karargahında Savunma Bakanları Ukrayna için 16 Mart’ta olağanüstü toplandı.
NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlık etti. Türkiye’yi Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil etti.NATO üyesi olmayan Ukrayna, Gürcistan, İsveç, Finlandiya’nın savunma bakanları, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de davet edildi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantı öncesinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını “gaddarca bir işgal” olarak nitelendirdi ve bunun Avrupa güvenliği üzerinde sonuçları olduğunu söyledi.
Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya desteğinin süreceğini bildirdi. Stoltenberg, krizin Ukrayna sınırlarının ötesine taşmaması için NATO’nun sorumluluk taşıdığını belirterek, bu nedenle ittifakın doğusunda NATO varlığını artırdıklarını kaydetti.
‘Yıllar boyunca on binlerce Ukraynalı askeri eğittik’
Stoltenberg yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dünya bu anlamsız savaşı kınıyor. NATO müttefikleri ve ortakları Rusya’ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguluyor ve Ukrayna’ya destekte birleştik. Uzun yıllar boyunca on binlerce Ukraynalı askeri eğittik ve Ukrayna’nın kendini savunma hakkını korumasına yardımcı olmak için büyük miktarda kritik ekipman sağladık. Rus işgalinin başlangıcından bu yana müttefikler, cesur Ukrayna halkına, hükümete ve silahlı kuvvetlere askeri teçhizat, insani ve mali yardım ve milyonlarca mülteciye barınak sağlayarak desteğimizi önemli ölçüde artırdı. Bugün hepimizin Ukrayna’yı desteklemesi daha da önemli”
ABD Savunma Bakanı Austin de NATO’nun Ukrayna’ya destek konusunda birlik içinde olduğunu, desteğin süreceğini söyledi. Austin, NATO’nun “bir müttefike yapılmış saldırının tümüne yapılmış sayılacağını” öngören 5. maddesine bağlılıklarının da sarsılmaz olduğunu söyledi.
Uçuşa yasak bölge tartışması
Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet de, NATO bakanları toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada, “Estonya parlamentosu çok net bir şekilde ilan etti ve (Ukrayna’da) uçuşa yasak bölge uygulaması için destek arıyor. Elbette buna Güvenlik Konseyi karar vermeli ve bir barış gücü göndermeye karar verebilir, ancak tüm bu kararların Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Çavuşoğlu Moskova’da
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Moskova’ya gitti. Çavuşoğlu 16 Mart öğleden sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü. Ukrayna, Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konuları görüşüldü.
Görüşme öncesi Lavrov, “Ukrayna ile ilgili görüş ayrılığımız var” dedi,. Lavrov Türkiye’nin Rusya’ya tek taraflı yaptırımlara katılmadığını söylerken, “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli” ifadesi kullandı.
Görüşme öncesi Çavuşoğlu “Türkiye başından beri dengeli ve objektif bir tutum sergiledi. Montrö Sözleşmesi’ni uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
Çavuşoğlu görüşme sonrası ise şunları söyledi:
“Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Belarus’taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuçları getirmesini gönülden temenni ediyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşması için bir fırsattır. Tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı 24 Şubat’tan bu yana tekrarladık. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşmesi mümkün. Tahliye çalışmalarımız devam ediyor, 15 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol’den sivil insanlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Lavrov’un çabaları takdir edilesi. Burada yaşayan diğer insanlara hiç ayrım yapılmaksızın yardım ulaştırılması gerekiyor. Önce insani ateşkes sonra da kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi dile getirdik. İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık; Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konularını görüştük. Ermenistan ile diyaloğu sürdüreceğiz, Azerbaycan’ın da bu konuda desteği var.”
Lavrov da şunları söyledi:
“Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik. Harekatımızın hedefi Ukrayna’nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya’daki çalışmaların artmasını diliyoruz.”
Zelensky ABD’den ‘uçuşa yasak bölge’ talebini yeniledi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, video konferans aracılığıyla ABD Kongresi’ne seslendi.
Zelensky açıklamasında, “Rus askerleri şimdiye kadar 1000 kadar füze attı. Bizi öldürmeye çalıştılar. Bu Avrupa’nın görmediği bir terör. Bu teröre bir yanıt bekliyoruz” dedi.
Uçuşa yasak bölge talebini yineleyen Zelensky, “Ne tür savunma sistemlerine ihtiyacımız olduğu biliyorsunuz. Sahada uçak kullanabilmek çok önemli. Hava araçları Ukrayna’ya Avrupa’ya yardımcı olabilir. Bunlar sizde mevcut ancak Ukrayna’da yok” ifadelerini kullandı.
“ABD’nin bağlantısını kesmeyen bütün Rus siyasetçilere yaptırım uygulamalarını istiyoruz” diyen Zelensky, “ABD şirketleri Rus pazarını hemen terk etmelidir” çağrısında bulundu.
Zelensky’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Amerikalılar, dostlarım. Hepinize gururla başkentimiz Kiev’den merhaba diyorum. Bu şehir Rus askerlerinin taarruzu altında. Pes etmiyoruz. Pet etmek aklımızın ucundan geçmedi. Sizi cesur Ukrayna halkı adına karşılıyorum.
Rus saldırılarına karşı duruyoruz. Bu ülkenin en iyi evlatları hayatlarını feda etti. Şu anda ülkemizin en iyi insanları ve halkımızın kaderi belirleniyor. Ukrayna özgür olacak mı? Bunlar belirleniyor. Rusya sadece bizim şehirlerimize değil değerlerimize karşı savaş ilan etti. Tanklarla, uçaklarla özgürlüğümüze saldırdı. mutluluk isteğimize, ulusal hayallerimize savaş ilan etti.
Şu anda ülkemizin ve halkımızın kaderi belirleniyor. Hanımefendiler, beyefendiler; siz tarihinizde Ukraynalıları anlamayı sağlayacak şeyler yaşadınız. Bizi anlamınıza ihtiyacımız var. Mesela Pearl Harbour’u hatırlayın, 11 Eylül’ü hatırlayın. Masumların havadan saldırıya uğradığı bu tür günleri hatırlayın. Bizim ülkemizde aynısı her gün şu an yaşanıyor. Her gece, 3 haftadır bu yaşanıyor. Çok sayıda Ukrayna şehrinde Rusya, Ukrayna göklerini bir ölüm kaynağına dönüştürdü. Rus askerleri şimdiye kadar 1000 kadar füze attı. Bizi öldürmeye çalıştılar. Bu Avrupa’nın görmediği bir terör. Bu teröre bir yanıt bekliyoruz. Uçuşa yasak bölge ilan etmekle çok bir şey istemediğimizi düşünüyoruz. Ki bu sayede özgür şehirlerimiz daha fazla terörize edilemesin.
Ne tür savunma sistemlerine ihtiyacımız olduğu biliyorsunuz. Sahada uçak kullanabilmek çok önemli. Hava araçları Ukrayna’ya, Avrupa’ya yardımcı olabilir. Bunlar sizde mevcut ancak Ukrayna’da yok. Bir hayalim var cümlesini bilirsiniz. Bizim de bir hayalimiz, bir ihtyacımız var. Ukrayna, ABD’ye şu ana kadar devam eden büyük desteği için müteşekkir. Ukrayna halkına karşı suç işleyenleri savaş suçlusu ilan edilmek kararını da destekliyorum. Yeni yaptırımları rica ediyorum. Kısıtlamalar devam etmeli.
ABD’nin bağlantısını kesmeyen bütün Rus siyasetçilere yaptırım uygulamalarını istiyoruz. Rusya devlet terörünü kırmak için tüm ABD şirketleri Rus pazarını hemen terk etmelidir. Çünkü bu bizim kanımızla doldurulmuş bir pazar. Sizin de seçim bölgelerinizde finansman sağlayan Rus firmalar varsa baskı uygulayınız.”
BM: 726 sivil öldü, 3 milyon 63 bin kişi komşu ülkelere gitti
BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’da 726 sivilin hayatını kaybettiğini, 1174 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 63 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi
Biden’dan Ukrayna için 800 milyon dolarlık paket ve 9 bin tanksavar sevkiyatı
ABD Başkanı Biden Türkiye saati ile 20.00 gibi basın karşısına geçti ve Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni paket hazırladıklarını söyledi. Beyaz Saraydaki basın toplantısında Biden, otokrasiye karşı Ukrayna’ya 800 uçaksavar ve 9 bin tanksavar da içeren yeni silah paketi göndereceklerini söyledi. Biden açıklama sonrası paketi imzaladı. Biden Beyaz Saray’daki bir etkinlikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Putin için “Bence bir savaş suçlusu” dedi. Biden ilk kez Putin için “savaş suçlusu” tabiri kullanmış oldu.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise, Biden’ın sözleri sorulduğunda Biden’ın “kalpten ve televizyonlarda gördüğü, acımasız bir diktatörün yabancı bir ülkeyi işgali sırasındaki barbarca hareketlerinden” bu sözleri söylediğini belirtti.
Biden’a ‘Savaş suçlusu’ yanıtı
“Bence o bir savaş suçlusu” sözlerine cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bombaları dünya çapında yüz binlerce insanı öldüren devlet başkanının bu tür söylemlerini kabul edilemez ve affedilemez buluyoruz” dedi.
Ukrayna: Rus uçakları Mariupol’da yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladı
Ukrayna’nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.
Açıklamada, “Uçak, yüzlerce Mariupollu sivilin saklandığı binaya bomba attı. Şehirde yerleşim bölgelerinin bombardımanı devam ettiği için bu korkunç ve insanlık dışı eylemin sonucunu henüz değerlendirmek mümkün değil. Drama Tiyatrosu’nun orta kısmı çöktü ve enkaz, binada bulunan bomba sığınağının girişini engelledi. Mağdurlara ilişkin bilgiler belirleniyor” ifadesi kullanıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Mariupol’daki tiyatroya yaptığı saldırıyı korkunç bir savaş suçu olarak nitelendirdi.
Kuleba, “Mariupol’da bir başka korkunç savaş suçu. Yüzlerce masum sivilin saklandığı Drama Tiyatrosu’na Rusya’nın kitlesel saldırısı. Bina şimdi tamamen harap durumda. Ruslar bunun sivil bir sığınak olduğunu biliyor olmalılar. Mariupol’u kurtarın. Rus savaş suçlularını durdurun.” ifadesini kullandı.
Türkiyelilerin tahliyesi
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 16 Mart’ta Lviv, Çernivtsi, Zaporijya ve Dnipro’dan 159 yurttaşın daha tahliye edildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 15 bin 196 oldu. Yolunuz açık olsun!” ifadesini kullandı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI