Rusya-Ukrayna Savaşı 123. günde de devam etti. Rusya Savunma bakanı Ukrayna sınırını geçerek denetimler yaptı. G-7 Zirvesi’nden Rusya’ya altın yasağı kararı bekleniyor
Rusya-Ukrayna Savaşı 123. günde de durmadı. Bombardıman ve çatışmalar 26 Haziran 2022 Cumartesi günü de sürdü. 26 Haziran sabahı başkent Kiev’e füze saldırıları oldu. Reuters haber ajansı, Almanya’da G7 liderler zirvesinde konuşan ABD Başkanı Biden’ın Kiev’e saldırıya “barbarlık” tepkisi verdiğini aktardı. Biden, “Bir başka Rus barbarlığı vakası. Bu, daha çok onların barbarlığı” ifadelerini kullandı.
Şoygu Ukrayna sınırını geçti
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 24 Şubat’ta başlayan savaştan bu yana ilk kez Ukrayna içinde görüntülendi.
Rusya resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna topraklarında devam eden operasyonda görev yapan Rus güçlerini denetledi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre harekat bölgesine giden Bakan Şoygu, Rus birliklerinin komuta merkezlerinde yaptığı denetimler sırasında komutanlardan sahadaki mevcut duruma ve Rus güçlerinin ana operasyon noktalarındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı.
Bakanlık, Şoygu’nun harekat bölgesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında askeri faaliyetlere tam teşekküllü desteğin organize edilmesi ve geçici konuşlanma noktalarında Rus askerler için gereken tüm koşulların sağlanmasıyla ilgili konulara özel önem atfettiğini vurguladı.
Savunma Bakanlığı, Şoygu’nun özel askeri harekatta görevlerinin ifası sırasında kahramanlık ve fedakarlık ortaya koyan Rus askerlere ‘Rusya Federasyonu Kahramanı Altın Yıldız’ madalyası ile Cesaret Nişanı verdiği bilgisini paylaştı.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından servis edilen görüntülerde, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun askeri bir helikopterle karargâha indiği görüldü.
G-7 Zirvesi ve altın yasağı
G-7 Elmau Zirvesi de ana gündem Ukrayna olarak toplandı. Toplantılar 26-28 Haziran 2022 arası olacak. ABD Başkanı Joseph Biden, G7’nin, Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda 26-28 Haziran G7 Liderler Zirvesi’nde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan altın ithalatını yasaklayacağını duyurdu.
Biden, Twitter zerinden yaptığı paylaşımda, ABD’nin, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşın finansmanını engellemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önüne benzeri görülmemiş maliyetler koyduğunu belirterek “G7’de (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) birlikte Rusya için on milyarlarca dolar değerinde önemli bir ihracat ürünü olan altın ithalatını yasaklayacağımızı açıklayacağız” dedi. Rusya, 2021’de yaklaşık 331 bin ton ile Çin’den sonra en çok altın üreten ikinci ülke konumunda bulunuyordu.
600 milyar dolarlık yatırım sözü
G7 olarak bilinen dünyanın en zengin 7 ekonomisinin ( Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) liderlerinin zirvesinin 26 Haziran’daki ilk gününe küresel ekonomik kriz ve Rusya’nın Ukrayna’ya ssaldırısıyla başlayan süreç damga vurdu. Aralarında ABD Başkanı Joseph Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu konuk liderler, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un evsahipliği yaptığı ve Salı günene kadar sürecek zirvede Ukrayna’nın başkenti Kiev’de işlek bir bölgeye yapılan füze saldırısını kınadılar.
G7 liderleri, buluşmanın ilk gününde “Küresel Ekonomi” ve “Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları” başlıklarını taşıyan toplantılara da katıldı. Söz konusu etkinliklerde, savaş ve Covid-19 pandemisinin etkisiyle artan yüksek enerji ve gıda fiyatları ile stagflasyon endişelerinin masaya yatırıldığı bildirildi. Biden, ülkesinin diğer G7 ülkeleri ile birlikte önümüzdeki yıllarda dünyanın değişik noktalarında altyapı çalışmaları için yüz milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Finansman için devlet kaynaklarının yanı sıra, özel sektörün de desteğinin kullanılacağını açıklayan Biden, 2027’ye kadar 600 milyar doları bulacağını söylediği yatırımların sayesinde iklim koruma konusunda da önemli adımlar atılacağını kaydetti.
1970’lerde enerji krizi, resesyon ve yüksek enflasyon olunca 1975’te G7 oluşturuldu. ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya katıldı. G7’nin sadece ekonomik sorunlarla ilgilenmiyor. Dış politika, jeopolitik çatışmalar ve güvenlik G7’nin temel konuları arasında.
G7, 1975’ten bu yana ekonomik politikaları, krizleri, güncel konuları ele almak için her yıl bir ülkenin ev sahipliğinde toplanıyor. Küresel GSYH’nin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan G7 ülkeleri küresel ticarete ve uluslararası finans sistemine hakim durumda.
Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından sonra G7’ye düzenli olarak katılan Rusya’nın 1998’de gruba resmi üye olmasıyla G8’e dönüştürüldü. Rusya, 2014’te Ukrayna’ya ait olan Kırım Yarımadası’nı ilhak ettikten sonra G8 grubundan çıkarıldı. Dünyanın ilk üç ekonomisi içinde olan ve dünyanın en büyük nüfusuna sahip Çin’in ve dünyanın ikinci büyük nüfusuna sahip Hindistan G7 içinde yok.
DIŞ HABERLER