Rusya-Ukrayna Savaşı 42. günde de devam etti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna’da savaş nedeniyle 7,1 milyon kişi mültecileşti. Papa Franciscus “Ukrayna’daki savaşta Birleşmiş Milletler’in acizliğine tanık oluyoruz” açıklaması yaptı
Rusya-Ukrayna Savaşı 42. günde de durmadı. 6 Nisan’da da bazı kentlerde bombardıman ve çatışmalar devam etti.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 6 Nisan’ın ilk saatlerinde havadan ve karadan yüksek hassasiyetli roketlerle Ukrayna’da beş akaryakıt üssünü vurduklarını kaydetti. Konaşenkov “Havadan ve karadan yüksek hassasiyetli füzelerle Radehov, Kazatin, Prosyanaya, Mikolayiv ve Novomoskovsk yerleşim yerleri yakınındaki beş akaryakıt deposu üssü vuruldu. Bu yerlerden Harkiv, Mıkolayiv ve Donbass bölgelerine Ukrayna askeri teknik araçları için akaryakıt sevkiyatı yapılıyordu” açıklaması yaptı.
Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı saldırının sivilleri nasıl vurduğu Uluslararası Göç Örgütü raporlarına yansıdı.
Kiev yakınında olan Rus birliklerinin çekildiği Buça’da (Bucha) ve İrpin sokaklardaki insan cenazelerinin yarattığı kriz devam etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’yı Buça’daki ölümler üzerinden “histeri” yaratarak Moskova ve Kiev arasındaki müzakereleri baltalamaya çalışmakla suçladı.
Buça belediye başkanı açıklamaları
BBC’ye konuşan Buça Belediye Başkanı Anatoli Fedoruk, Rusya’nın Buça’yı (Bucha) sırasında 320 sivilin vurularak öldürüldüğünü söyledi. Fedoruk bu cinayetlerin bazılarına bizzat tanık olduğunu belirterek “Kiev tarafına gitmeye çalışan üç sivil aracı vahşice vurdular. Başka bir sefer de bir adam hamile eşini vurmamaları için yalvarıyordu fakat acımasızca vurup öldürdüler” dedi. Fedoruk Rus birliklerinin yerel siyasetçileri de yakalamaya çalıştığını söyledi. Rus ordusunun savaş suçu işlediği iddialarını reddeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a seslenen Fedoruk “Buça’ya gel de cesetleri gördükten sonra ailelerinin, annelerinin, kocalarının, çocuklarının gözlerinin içine bak” dedi.
Papa: Bucha katliamı gibi yeni vahşetleri getirdi, bu savaşı durdurun
Papa Franciscus, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Bucha’da Rus güçlerin yaptığı iddia edilen sivil katliamı kınadı ve Bucha’dan gönderilen Ukrayna bayrağını öptü.
Reuters’ın haberine göre Papa Franciscus, Vatikan’da yaptığı konuşmada, “Ukrayna’daki savaştan son haberler, rahatlama ve umut getirmek yerine, Bucha katliamı gibi yeni vahşetleri getirdi” dedi. Sivillere, savunmasız kadınlara ve çocuklara yönelik zulmü kınadığını söyleyen Papa Franciscus, “Bu savaşı durdurun! Silahlar sussun! Ölüm ve yıkım ekmeyi bırakın” diye konuştu.
Üzerinde yazı ve semboller bulunan Ukrayna bayrağının 5 Nisan Salı günü Bucha’dan kendisine getirildiğini belirten Papa, bayrağı öptükten sonra Ukrayna’dan gelen mülteci çocuklarla konuştu. Papa Franciscus çocuklara Paskalya yumurtası hediye edip “Bu çocuklar güvenli bir ülkeye varmak için kaçmak zorunda kaldılar. Bu savaşın meyvesi. Onları ve Ukrayna halkını unutmayalım. Ukrayna’daki savaşta Birleşmiş Milletler’in acizliğine tanık oluyoruz” dedi.
Boris Johnson: Soykırımdan çok uzak görünmüyor
İngiltere Başbakanı Boris Johnson 6 Nisan’da bir hastaneyi ziyareti sırasında gazetecilere konuştu. Johnson “Korkarım ki, Buça’da olanlara baktığınız zaman, Putin’in Ukrayna’da yaptıkları hakkında gördüklerimiz bana soykırımdan çok uzak görünmüyor. İnsanların bu şekilde tepki vermesi şaşırtıcı değil” dedi.
Çin: Son derece rahatsız edici
Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cang Cun, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınındaki Buça bölgesinde sivillerin öldürülmesine ilişkin dünya medyasına yansıyan haber ve görüntülerin “son derece rahatsız edici” olduğunu belirtti. Cang, silahlı çatışmalarda sivillere yönelik her türlü şiddetten kaçınılması gerektiğini vurgulayarak “Sivillere yönelik saldırılar kabul edilemez” dedi. Gerçeklerin ortaya çıkarılması için de Cang “Suçlamalar olgulara dayanmalı. Taraflar tablo bütünüyle açıklığa kavuşturulmadan temelsiz suçlamalarda bulunmamalı” diye konuştu.
Türkiye’den Buça ve İrpin açıklaması
Rojava ve İdlib gibi yerlerde operasyonlarına destek bulmak, Kürtlere yönelik hava saldırılarını sürdürmek, TSK’nın İdlib’den çıkarılmasını önlemek için Rusya’yı kızdıracak adımlardan sakınan Türkiye Dışişleri 6 Nisan günü Buça ve İrpin sokaklarında fotoğraf ve kameralara yansıyan görüntüler için yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Kiev yakınlarındaki Bucha ve İrpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür. Ukrayna halkının acısını paylaşıyoruz. Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir. Türkiye, insanlık adına utanç verici bu tür sahnelerin son bulması ve bir an önce barışın sağlanması için çalışmaya devam edecektir.”
Stoltenberg: Rus ordusu doğuda ilerliyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Rusya ordusu Ukrayna’nın doğusuna doğru ilerliyor” açıklaması yaptı. Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’daki emellerinden vazgeçmediğini belirterek Rus güçlerinin Kiev’den uzaklaşarak yeniden gruplandığını, yeniden silahlandığını, ikmal yaptığını ve doğuya yönelmeyi hedeflediğini gözlemlediklerini söyledi. Kırım’a kara köprüsü kurmak için doğu ve güneye doğru bir hamle beklediklerini ifade eden Stoltenberg, bunun savaşın kritik bir safhası olduğunu kaydetti.
IOM: 7,1 milyon kişi evinden oldu
BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna’ya saldırı nedeniyle 7,1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. IOM, bunun 16 Mart’ta yayınlanan ilk rapora kıyasla yüzde 10’luk bir artış anlamına geldiğini belirtti. IOM’nin raporuna göre evlerini terk etmek zorunda kalan hanelerin yarısından fazlası çocuklu ve yüzde 57’sinin yanında yaşlı bir aile mensubu var.
Savaş bölgelerinden tahliyeler
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, yayınladığı videoda, Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye sürecini duyurdu. Tahliyelerin devam ettiğini belirten Vereşçuk, “3 bin 846 kişi tahliye edildi. Gün içinde 2 bin 216 kişi şahsi araçlarla Mariupol-Berdyansk insani yardım koridorları üzerinden Zaporijye’ye ulaştı. Bunların 1496’sı Mariupol kentinden geldi. 720 kişi de Polohi, Vasilivka, Berdyansk ve Melitopol şehirlerinden Zaporijye’ye ulaştı” dedi.
Kronik rahatsızlıklar
IOM verilerine göre evlerinden olan Ukraynalıların yüzde 30’luk bir kesimin de kronik rahatsızlığı bulunuyor. Evlerinden olanların gelirlerinde büyük bir azalma yaşanırken, evlerinden olan haneler son bir ayda hiçbir gelir elde etmediklerini açıkladı.
Tanklar gitti
1999’da NATO üyesi olan Çekya (Çek Cumhuriyeti) Ukrayna’ya doğrudan taarruz silahı gönderen ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu. Çekya Ukrayna’ya tank gönderen ilk NATO ülkesi oldu. Reuters ajansına konuşan üst düzey Çek yetkilileri, Sovyetler Birliği üretimi T-72 tankları ve BCP-1 piyade saldırı aracının Ukrayna’ya gönderildiğini söyledi. Tanklarla dolu bir trenin fotoğrafı daha önce Çekya yerel basınında yer almıştı. NATO ülkeleri resmi olarak tanksavar, uçaksavar gibi savunma silahları gönderdiğini açıklıyordu.
ABD’den 100 milyon dolarlık Javelin’e onay
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, “Biden yönetimi, Ukrayna’nın acil ihtiyacını karşılamak üzere daha önce sağlanan ve Ukraynalıların ülkelerini savunmak için etkili bir şekilde kullandığı Javelin zırh delici mühimmatının tedariki için 100 milyon dolara kadar ek bir güvenlik yardımına onay verdi” açıklaması yaptı. Kirby, bu 100 milyon dolar değerindeki Javelin füzelerinin Amerikan ordusunun envanterinden karşılanacağına dikkati çekti. Biden, 1 Nisan’da Ukrayna ordusuna 300 milyon dolarlık ek askeri yardım yapılmasına onay vermişti. Biden mart ayında da Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yardım paketine onay vermişti.
Türkiye elçiliği Kiev’e döndü
11 Mart’ta Ukrayna’nın Çernivtsi kentine taşınan Türkiye Büyükelçiliği 5 Nisan itibarıyla başkent Kiev’e geri döndüğünü duyurdu.
ABD Putin’in çocuklarını da listeye ekledi
ABD, Rusya’nın en büyük finans kurumu Sberbank ve Rusya’nın en büyük özel bankası Alfa Bank’a yönelik tam bloke edici yaptırım getirdi. İngiltere’de Sberbank’ın tüm varlıklarının dondurulmasına karar verdi. Öte yandan İngiliz firmalarının Rusya’ya yönelik tüm yeni dış yatırımları da yasaklandı. ABD yönetimince Rus devletine bağlı önemli girişimlerin de mal varlıkları donduruldu ve bu işletmeler ile ticari ilişkiler yasaklandı. Yaptırımlara, Rus elitler ve ailelerinin yanı sıra Putin’in iki yetişkin kızı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un eşi ve kızı, Rusya eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Mikhail Mişustin de dahil edildi. Ayrıca yaptırımlar kapsamında ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın ABD’nin yargı yetkisindeki fonlarla borç ödemesi yapmasını da yasakladı. Yeni yaptırımlar kapsamında Rusya’daki tüm yatırımlar da yasaklandı.
Putin’in çocukları
Vladimir Putin eski eşi Lyudmila Putina’dan 2013 yılında ayrılmıştı. Bu evlilikten olan kızları Katerina Vladimirovna Tikhonova ve Maria Vladimirovna Vorontsova.
ABD, 36 yaşındaki Maria Vorontsova’nın “Kremlin’den milyarlarca doların sağlandığı, devlet fonuyla yürütülen genetik araştırma programları yönettiğini, bu programların doğrudan Putin tarafından denetlendiğini” öne sürdü. Vorontsova, endokrinoloji üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen. 35 yaşındaki kız kardeşi Katerina Tikhonova’nın ise Beyaz Saray tarafından “Yaptığı işlerle Rusya Hükümeti ve savunma sanayine destek veren bir teknoloji firması yöneticisi” olduğu öne sürüldü. Katerina Tikhonova dançıydı ve uluslararası yarışmalara katılmıştı
DIŞ HABERLER