Rusya-Ukrayna Savaşı 63. günde de devam etti. ‘Doğalgaz savaşı’ da devreye girdi. Gazprom, Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgaz sevkiyatını durdurdu. AB, Rusya’nın gaz sevkiyatını kesmesine “kabul edilemez” ve “şantaj” dedi
Rusya-Ukrayna Savaşı 63 gününde de sürdü. Çatışmalar ve bombardıman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Moskova’daki görüşmeleri sonrası da durmadı. Enerji tedarik krizi de patlak verdi.
Rusya: Gönderilen silahların hangarlarını vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, batıdan gelen silahların hangarlarını vurduklarını açıkladı: “ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna askeri birliklerine sevk edilen büyük parti yabancı silah ve mühimmatın yer aldığı Zaporijya alüminyum fabrikası sahasındaki hangarlar denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli ‘Kalibr’ füzeleriyle yok edildi.” Rus hava muharebe taktik birliklerinin gece boyunca 59 Ukrayna askeri unsurunu vurduğunu savunan Konaşenkov, füze ve topçu birliklerinin 573 hedefi ateş altına aldığını belirtti. Hava savunma füze sistemleriyle farklı yerlerde Ukrayna’ya ait 18 insansız hava aracını, bunun dışında İlyiçevka yerleşim biriminde havada Toçka-U taktik füzesini vurduklarını açıklayan Konaşenkov, “Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 141 uçak, 110 helikopter, 607 insansız hava aracı, 273 hava savunma füze sistemi, 2 bin 596 tank ve zırhlı araç, 296 çok namlulu roketatar, 1134 obüs ve havan topu, 2 bin 413 özel askeri araç imha edildi” dedi.
Enerji savaşları
Rusya’nın doğalgaz şirketi Gazprom, Bulgaristan ve Polonyaya doğal gaz sevkiyatını 26 Nisan 2022 itibariyle durdurdu. Gazprom gerekçe olarak rubleyle ödeme sistemine uymamalarını gösterdi. Açıklamada, “Gazprom, rubleyle ödeme yapmadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurdu” dsenildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu. Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle 1 Nisan 2022’de yürürlüğe giren yeni sistemde, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank’ta hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmaları ardından söz konusu fonların Moskova Borsası’nda rubleye çevrilmesi öngörülüyordu. Putin, “Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak” uyarısı yapmıştı.
Anlaşmanın uzatılmayacağını açıklamışlardı
Gazprom ile Polonya arasındaki uzun vadeli doğal gaz sözleşmesi 1 Ekim 2022’de sona erecekti. Polonyalı yetkililer anlaşmayı uzatmayacaklarını ilan etmişti. Polonya’nın Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 40 düzeyindeyken, ülke bu bağımlılıktan kurtulmak için Norveç gazına ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine güveniyor.
Bulgaristan’ın Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 70-80 seviyesindeydi. Bulgaristanlı yetkililer de Rusya ile 2022 sonunda sonunda sona erecek uzun vadeli sözleşmeyi yenilemeyi planlamadıklarını açıklamışlardı.
AB: Şantaj, güvenilmez bir tedarikçi
Avrupa Birliği, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz sevkiyatını kesmesinin “şantaj”, “haksız” ve “kabul edilemez” olduğunu kaydetti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazprom’un tek taraflı olarak Avrupa’daki müşterilere gaz tedarikini durdurduğunu belirterek bunun Rusya’nın doğal gazı bir “şantaj aracı” olarak kullanmaya yönelik girişimi olduğunu söyledi. Bu durumun Rusya’nın “güvenilmez bir doğal gaz tedarikçisi” olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden von der Leyen, “Bu senaryoya karşı hazırlıklıyız” dedi. AB ülkelerinin böyle bir senaryo için acil durum planları oluşturduğunu anlatan von der Leyen, bu çerçevede gaz koordinasyon toplantısı yapıldığını vurguladı.
Doğal gazda alternatif kaynaklar bulmak için uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini belirten von der Leyen, “Avrupa’da enerji arz güvenliğini sağlamak için Avrupa ve dünya liderleriyle çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Çin’den ilk durdurma
Çinli dron üreticisi DJI, Rusya ve Ukrayna’daki operasyonlarını geçici durdurdu. DJI, Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya’daki operasyonlarını askıya alan ilk Çinli şirket oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre karar, “farklı ülkelerdeki yerel kanunlara uyum düzenlemelerine dair yapılan değerlendirme nedeniyle” alındı. Avrupa’nın en büyük teknoloji marketi zincirlerinden Media-Markt, 21 Nisan’da Rus ordusuna sağladığı destek nedeniyle DJI ürünlerinin mağazalarındaki satmayı durduğunu açıklamasının ardından şirket, “askeri amaçlı dron üretmediğini”, “ürünlerine silah monte edilmesine karşı çıktığını” aktarmıştı.
DIŞ HABERLER