Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş 17. günde devam ediyor. AB’nin Paris Zirvesi’nde yeni yaptırımlarda uzlaşıldı, ancak Ukrayna’nın hızlı AB üyeliği çağrısına yeşil ışık yakılmadı. Moskova’dan İstanbul’a Red Wings uçuş başlatma kararı aldı .Putin yönetimi Ortadoğu’dan milis taşımayı resmileştirdi. Gelişme ve açıklamalar peş peşe gelirken, Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan Melitopol Belediye Başkanı’nın Rus gruplarca kaçırıldığı açıklandı.
Rusya’nın Ukrayna kentlerine bombardımanı ve çatışmalar 11 Mart 2022 Cuma günü de sürdü. Azak Denizi’ni Ukrayna’ya kapatmak isteyen Rusya ve Donetsk milisleri Mariupol’de ilerledi.
Azak Denizi kısıyısındaki Mariupol’de Rus güçleri merkezi ele geçirmeye çalıştı. Ruya kentte üç yönden çemberin daraltıldığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisleri ile hareket eden güçler Mariupol çevresinde çemberi daralttı. Kuzey, doğu ve batıdan 800 metre daha ilerleme kaydedildi. Konaşenkov, Volnovaha’nın ele geçirildiğini de söyledi.
‘Kiev’in 15 km yakınında’
Euronews haberine göre ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini savundu.
Putin Ortadoğu’dan milis taşımayı resmileştirdi
Rusya’nın resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ortadoğu ülkelerinden 16 bini aşkın milisin Donbass’a gelmek istediği yönündeki teklifi destekledi. Putin milislerin savaş cephesine ulaşmalarına yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Rusya yönetimi Suriye, Libya, Afrika ülkelerinde gayri resmi olarak paramiliter güç savaştırıyordu.
Putin, Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplantısında ayrıca Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun teklif ettiği Ukrayna ordusundan ele geçirilen Javelin ve Stringer gibi silahların Donbass’ta bağımsızlık ilan eden iki cumhuriyetin (Donetsk ve Lugansk) milislerine verilmesi önerisini de destekledi.
Milislerden video
Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki silahlı milisler internette yayınladıkları videoyla gönüllü olarak Ukrayna’daki Rus özel operasyonuna destek vermeye hazır olduklarını duyurdu. Gönüllülerden biri, “Bizler, Orta Afrika Kuvvetleri, Afrika Ulusal Kuvvetleri, Orta Afrika Cumhuriyeti, Orta Afrika Ulusal Ordusu’ndan gönüllüler olarak Rus kardeşlerimize yardım etmeye hazırız. Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü operasyonuna katılmaya hazırız. Rusya bizden Ukrayna’ya gitmemizi isterse, tüm kararlılığımızla gideriz. Bizi yıldıramayan NATO ülkelerine karşı Rusların mücadelesine yardım edeceğiz. Savaşmaya hazırız çünkü Rusya ülkemizdeki savaşta bize yardım etti ve kazandık. Rusya’nın Ukrayna’da daha iyi savaşmasına yardımcı olacağız” dedi.
Bayraktar SİHA’ları vuruldu
Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği Bayraktar SİHA’larından 5’inin daha vurulduğunu kaydetti. Konaşenkov, şunları kaydetti: “Son 24 saatte Ukrayna’ya ait 3 Mi-24 helikopteri, aralarında 5 Bayraktar’ın bulunduğu sekiz insansız hava aracı vuruldu.
Ukrayna ordusuna ait altı komuta, kontrol ve iletişim merkezi, 14 mühimmat ve yakıt deposu, 11 askeri teçhizat depolama alanı ortadan kaldırıldı. Operasyonun başlamasından bu yana 3 bin 312 askeri altyapı unsuru kullanılamaz hale getirildi. Bunlar arasında 98 uçak, 1041 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 113 çok namlulu roketatar sistemi, 389 topçu sistemi ve 843 özel askeri araç yer alıyor. Lutsk ve İvano-Frankivsk’teki askeri hava üsleri kullanılamaz hale getirildi. Taarruzunu sürdüren Rus ordusu, 17 kilometre ilerleyerek Petrovskoye-Yevgenovka-Oktyabrskoye hattına ulaştı. 6 kilometre daha ilerleyen DHC birlikleri Olginka, Velika-Anadol ve Zeleniy Gay yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdi.”
27 ülke lideri Versay’daydı: Üyeliğe yeşil ışık yok
Fransa’nın AB dönem başkanlığı kapsamında Paris yakınındaki Versay (Versailles) bölgesinde bulunan Versailles Şatosu’nda gayri resmi AB liderler zirvesi 10-11 Mart 2022’de gerçekleşti. 27 AB ülkesinin liderlerinin katıldığı zirvenin ilk gününde Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da yer aldı.
İlk oturumlarda AB liderleri, Avrupa jeopolitiğini, ekonomik, askeri ve demografik mimariyi altüst eden Rusya’nun Ukrayna’ya saldırısına nasıl ortak bir yanıt vermeleri gerektiğini tartıştı.
Ukrayna ile Gürcistan ve Moldova’nın Rusya saldırıları artınca talepleri ve AB’ye “hızlı üye yapılmaları” yönündeki başvurusu ele alındı. 3 saat süren ilk oturum Versailles Sarayı’daki “Aynalı Galerisi’ndeki akşam yemeğinde de sürdü.
Avrupa Birliği’ne üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’nin, Rusya’nın ülkelerine saldırısı sonrası “Ukrayna’nın acil olarak hızlandırılmış bir prosedür ile AB’ye dahil edilmesi” talebine yeşil ışık yakmadı. Liderler, ” hızlandırılmış adaylık yerine yakın ilişki” istedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Savaşta olan bir ülkeyle şimdi bir katılım prosedürü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum. Ancak kapıyı kapatıp ‘asla’ da dememeliyiz? Bu haksızlık olur” dedi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte , AB üyeliğiyle ilgili olarak birliğin mekanizmasında “hızlandırılmış” bir prosedür olmadığını söyledi: “Ukrayna’nın AB’ye katılımı, eğer olacaksa, uzun vadeli bir konudur.”
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, “Ukraynalılar’a her şeyin bir gecede olabileceği izlenimini veremeyiz” dedi.
Paris Zirvesi’nde Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırımlara yenilerinin eklenmesi ise benimsendi.
Putin toplantı aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptırımlarla etkilenen ekonomideki duruma dair toplantılar yaptı. Rus Dışişleri, yaptırımların Rusya’nın Avrasya’daki partnerlerine “balyoz” darbesi indireceğini vurguladı.
Putin, ortaya yaptırımlar sonucu çıkan problemleri aşacaklarını söyledi. Putin “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.
Putin, “Rusya, bir anlamda kısa vadeli ekonomik kazanç için egemenliğinden taviz vermeyi kabul edebilecek bir ülke değil. Bu yaptırımlar her halükarda uygulanacaktı. Bazı problemler, sorunlar ve zorluklar var ama geçmişte bunları aştık, şimdi de aşacağız. Sonuçta tüm bunlar bağımsızlığımızın, egemenliğimizin ve kendi kendine yeterliliğimizin artmasına yol açacaktır. ABD, Rus petrolü ithalatını durdurdu ve artan fiyatlar için bizi suçluyor. Halklarını kandırıyorlar” dedi.
Rusya resmi ajansı Sputnik’e göre ihracatı geçici olarak yasaklanan ürünleri belirleyen Rusya, yolcu uçakları için Türkiye’den yedek parça satın almayı değerlendirecek. Avrupa-NATO ülkeleri siyasilere, oligarklara yaptırım uygulayınca açık kapı olarak NATO ülkelerinden Türkiye kalmıştı. ABD ve NATO da Türkiye’yi yaptırımlara uyması için zorlamamıştı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları da 10 Mart 2022’de 2. Antalya Diplomasi Forumu’na katılmak için Antalya’ya gelmiş, ve görüşme yapmıştı.
Biyolojik laboratuvarlar tartışması
Rusya, ABD’nin Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarları olduğunu kaydederek BMGK’yi toplantıya çağırdı. Yanır veren Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir (Vladimir) Zelesky ise “Topraklarımızda kimyasal silah geliştirilmiyor” dedi.
Lukaşenko-Putin görüşmesi
Ukrayna’ya saldırıda topraklarını Rus ordusuna açan Belarus Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Moskova’da Putin ile görüştü. Lukaşenko da görüşmede, Ukrayna’nın sadece Donbass’a değil Belarus’a karşı da saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. “Rusya Federasyonu’nun önleyici saldırısı olmasa, Ukrayna, Belarus’a saldıracaktı” diyen Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus’a saldırmayı planladığını söylediği noktaları harita üstünde Putin’e gösterdi.
Lukaşenko “Eğer sizinle koordine olursak, inanın bana, altı ay sonra, yıl sonuna doğru insanlar yaşananları unutacak. Ekonomi açısından. Yaptırımları atlatıp atlatamayacağımızı da konuşmaya gerek yok. Biz bunları her zaman aştık. Ekonomimizi yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Onlarsız da yapabiliriz. Yaşamak ve çalışmak için her şeye sahibiz” dedi.
Putin de şunları söyledi: “Ukrayna konusundaki durum hakkında ve her şeyden önce, neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakerecilerin bana bildirdiğine göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım. Günümüzdeki olaylarla, bilindik kısıtlamalarla, yaptırımlarla bağlantılı sorunlar elbette var. Ancak daha önce sizinle konuştuğumuz gibi, bizim gelişimimizi kısıtlama girişimleri her zaman her zaman uygulandı, şimdi de uygulanıyor. Elbette şu anda daha büyük bir kapsama sahip. Bu zorlukları aşacağımızı ve aksine kendimizi bağımsız hissetmek için daha fazla yetkinlik, fırsat elde edeceğiz. SSCB gerçekten her zaman yaptırım koşullarında yaşadı, gelişti ve devasa başarılar elde etti. Yaptırımlar, 90 yılından sonra bile Rusya’ya karşı devam etti ve daha sonra Sovyetler Birliği zamanlarından itibaren yeni ve en yeni zamanlara da geçti.”
386 milletvekiline yaptırım
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere hükümetinin, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’da 386 milletvekiline, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırısını desteklemelerinden dolayı yaptırım uyguladığını duyurdu. Bu yaptırımlarla, listedeki kişilerin İngiltere’ye seyahat etmeleri, buradaki mal varlıklarına erişmeleri ve burada iş yapmaları yasaklandı.
Justin Trudeau: Çalışmalarına izin vereceğiz
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna’dan “mümkün olan en fazla sayıda” mülteci alacaklarını açıkladı. Trudeau, “Geldiklerinde çalışmalarına ve eğitim almalarına izin vereceğiz” dedi.
Rusya’yı ve Rus yetkilileri Ukrayna’daki saldırılarından ötürü Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargı önüne çıkaracaklarını kaydeden Trudeau, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş suçlarına ilişkin hesap vermesi için dünyanın elinden geleni yapacağını söyledi. Trudeau, Ukrayna halkının güçlü ve azimli direnişini gördüklerini, Putin’in büyük bir hata yaptığını ve savaşı kaybedeceğini belirtti.
Kanada hükümeti ayrıca Ottawa’nın, Chelsea futbol kulübünün de sahibi olan Rus iş insanı Roman Abramoviç’i yaptırım listesine aldığını duyurdu.
Çin: Çin derin endişe duyuyoruz
Çin Başbakanı Li Keqiang (Li Keçiang) Ukrayna ihtilafının mümkün olan en kısa sürece çözülmesini umut ettiklerini ve ihtilafın tüm taraflarıyla işbirliği halinde olacaklarını belirtti. Li, “Ukrayna’daki mevcut durum tüm uluslararası toplumun dikkatini çekiyor. Çin de derinden endişe duyuyor. Umarız Ukrayna’daki durum çözülür ve en kısa sürede barış yeniden sağlanır” dedi.
Japonya, Ukrayna’ya yardım
Japonya hükümeti de mültecileşen Ukraynalılar için 100 milyon dolarlık insani yardım sunacağını duyurdu. Polonya, Macaristan, Moldova, Slovakya ve Romanya’ya gönderilecek olan yardım bu ülkelere geçen Ukraynalı mültecilere barınma, sağlık, çocuk bakımı ve gıda desteği olarak verilecek.
Twitter sınırlaması
Twitter, Belarus devlet medyasına ait hesaplardan yapılan paylaşımların görünürlüğünü sınırlayacağını duyurdu.
Twitter Politikalar Ekibi’nden Yoel Roth, “Ukrayna’daki savaştaki rolleri hakkında detaylı raporlamalarından sonra Belarus’taki devlet bağlı medya kuruluşlarının linklerini paylaşan hesaplar ve tweet’lere etiket ekliyoruz. Bu, devlet medya kuruluşlarına bağlam ekleme ve Twitter’daki görünürlüklerini sınırlamaya dönük yıllar dayalı çalışmalarımıza dayanmaktadır” dedi.
Twitter Rusya Büyükelçiliği’nin paylaşımını kaldırdı
Twitter, İngiltere’deki Rusya Büyükelçiliği’nin Ukrayna’da bombalanan Mariupol çocuk hastanesi ve doğumevi ile ilgili iddialar ortaya atan iki paylaşımını kaldırdı. Rus Büyükelçilik, hastane saldırısıyla ilgili haber ve fotoğrafların aslında düzmece olduğunu öne süren paylaşımlarda bulunmuştu. Hastanenin saldırı sırasında kullanımda olmadığı, olay yerinden paylaşılan fotoğraflardaki yaralı kadınların da aslında oyuncu oldukları iddia edilmişti.
Pegasus uçuşlarını durdurdu
Pegasus, riskler gereıkçesiyle Rusya varışlı ve kalkışlı uçuşlar durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada “Mevcut durumdan kaynaklanan operasyonel riskler doğrultusunda, Rusya Federasyonu varışlı ve kalkışlı tüm uçuşlarımız ,13 Mart 2022 ( dahil ) tarihi itibariyle, 27 Mart 2022 tarihine kadar geçici olarak durdurulmuştur. Bu tarihler arasında Moskova, St. Petersburg, Mineralnye Vody, Grozni, Mahaçkale ve Krasnodar varışlı ve kalkışlı uçuşu olan misafirlerimizin, ücretsiz bilet değişikliği ve kesintisiz iade hakkı bulunmaktadır” denildi.
İstanbul’a sefer
Rus Red Wings Havayolu şirketi 15 Mart 2022 itibarıyla Moskova’daki Domodedovo Havalimanı’ndan İstanbul’a uçuşlarını başlatacağını açıkladı.
Google Cloud
Google Cloud, Rusya’dan artık yeni kullanıcıların hizmetten yararlanamayacağını açıkladı.
DIŞ HABERLER