Rusya-Ukrayna Savaşı 36. günde de devam etti. Büyük kısmı bombardımanla yok edilen Mariupol’de ateşkes ilan edildi. Ukrayna Başkanı Zelensky, Kiev ve Çernigiv’den çekilmesinin kendilerinin başarısı olduğunu söyledi. Rusya’nın Kiev çevresindeki güçlerini çekmesi konusunda Pentagon ise “Ruslar gerilimi düşürme konusunda samimi ise bunu iddia ediyorlar, o çekilen askerleri kendi garnizonlarına gönderirlerdi. Ama bunu yapmıyorlar” dedi. Putin, doğalgaz ödemelerini Ruble olarak istedi, AB ülkeleri rest çekti
Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta açtığı savaş 36. gün de durmadı. Bombardıman ve çatışmalar 31 Mart 2022 Perşembe günü de devam etti.
Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernigiv’den (Çernihiv) Rus çekilmesi sürerken bölgede bombardıman ve füze saldırıları da sürdü.
Mariupol’de ateşkes
Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altında olan altyapısı ve yerleşimin büyük kısmı bombalanan Azak Denizi (Azov) kıyısındaki Mariupol şehrinde 31 Mart sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Bu insani operasyonun başarılı olması için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin doğrudan katılımını öneriyoruz” denildi. Ukrayna’nın Azak Denizi ile bağlantısını ve ticaret yolunu kesmek için Rusya güçleri Mariupol’de yoğun bombardıman yapıyordu.
Almanya: Mariupol’da 100 binden fazla sivil mahsur
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 31 Mart Perşembe sabahı yaptığı açıklamada içlerinde çocukların, kadınların ve yaşlıların da bulunduğu 100 binden fazla sivilin hala Mariupol’da mahsur kaldığını söyledi. Baerbock “Haftalardır, elektrik, su ve ısınma olmadan sürekli devam eden Rus bombardımanının arasında tahayyül edilemez bir kabus yaşıyorlar” dedi. Baerbock Rusya’ya siviller için güvenli insani koridor açılması ve gidemeyenler ya da kalmak isteyenler için de insani yardımların iletilebilmesi çağrısı yaptı.
Zelensky: Donbass’ta toplanma var, hazırlanıyoruz
Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky, Rus güçlerin Kiev ve Çernigiv’den (Çernihiv) çekilmesine dikkat çekti. Zelensky, “Bunun bir geri çekilme değil, askerlerimizin çalışmalarının sonuçları olduğunu biliyoruz. Ama aynı zamanda Donbass’ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin yoğunlaştığını da görüyoruz” açıklaması yaptı.
Zelensky bir açıklamasında da, “Donbass’ta bir Rus askeri toplanması var ve buna hazırlanıyoruz” dedi.
Zelensky, ABD Başkanı Joseph (Joe) Biden ile detaylı bir görüşme gerçekleştirdiklerini de kaydetti. ABD’ye yeni 1 milyar dolarlık insani yardım ve ek olarak 500 milyon dolar doğrudan bütçe desteği için teşekkür ettiğini belirten Zelensky, “Başkan Biden’e Ukrayna’nın neye ihtiyacı olduğunu söyledim. Şu anda bir dönüm noktasındayız. ABD’nin desteği prensip olarak bizim için çok önemli” dedi.
Rusya: Seyir füzeleri kullandık
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlemeye ve yerleşim birimlerini ele geçirmeye devam ettiğini söyledi. Konaşenkov, “Dnipro, Lisiçansk, Çuhuiv ve Novomoskovsk bölgelerindeki yerleşim birimlerinde bulunan yakıt depoları, 30 Mart’ta yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle yok edildi. Buradan Donbas’taki Ukrayna askeri birliklerine yakıt sevk ediliyordu” dedi.
Ukrayna’da 31 Mart’a girilirken 52 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini savunan Konaşenkov şu iddialara yer verdi: “Şimdiye kadar toplam 124 uçak ve 77 helikopter, 216 uçaksavar füze sistemi, 341 insansız hava aracı (İHA), 1815 tank ve çeşitli zırhlı araç, 195 çok namlulu roketatar, 762 obüs ve havan topu ile 1689 özel askeri araç yok edildi.”
Donetsk Sözcüsü: Artık mümkün değil
Rusya resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri sözcüsü Eduard Basurin “Başta Rusya olmak üzere altı veya yedi devlet tarafından zaten tanındık. Bu nedenle, bu cumhuriyetin Ukrayna’nın bir parçası olarak varlığı artık mümkün değil” açıklaması yaptı.
Müzakereler 1 Nisan’da
Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin 1 Nisan’da internet üzerinden sürdürülmesi bekleniyor.
Son yüz yüze müzakereler 29 Mart 2022 günü İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşmişti.
Putin’in Türkiye’ye ziyareti
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in yüksek düzeyde işbirliği toplantısı için Türkiye’ye gelmesini beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca “Rus gazı tedariğinde sıkıntı olmaz, Türkiye yaptırımlara katılmadı” dedi.
Rusya’dan alınan S-400 sistemi için Çavuşoğlu “Siz müttefikinize bunları karşılamazsanız, başka yerden aldığımızda tavır takınamazsınız. Biz pozitif ayrımcılık falan istemiyoruz. Yok S-400, F-35’in sistemine girermiş, bunlar hikaye” açıklaması yaptı.
Çavuşğoğlu, Mayıs ayı ortasında Enerji bakanı ile birlikte hem Filistin hem İsrail’e ziyaret gerçekleştireceğini de söyledi. Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda da Çavuşoğlu “Batı’da Türkiye’ye kısıtlamaları kaldıralım görüşü ağır basıyor. Bayraktar TB-2’ye Karabağ savaşı nedeniyle lens vermeyen firma iflas etti. Kanada bile artık bu tutumu değiştirelim noktasında” dedi.
Lviv İsa’nın Dirilişi Manastırı ayrıldı
Lviv İsa’nın Dirilişi Manastırı Moskova kilisesinden ayrıldı. Lviv İsa’nın Dirilişi Manastırı Papazı Iov Olşanskiy, Moskova yönetiminden ayrılarak Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne dahil olduklarını duyurdu.
Ukrayna Genelkurmayının iddiası
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rusya ordusunun Ukrayna’nın güneyinde geçici olarak işgal edilen topraklarını kontrol etmek için askeri ve sivil bir yönetim oluşturmaya çalıştığını öne sürdü. Rusya ordusunu, Kırım’ın kuzeyindeki Kerson (Herson) bölgesinde, Herson Halk Cumhuriyeti adı altında devlet oluşturulması konusunda referandum hazırlıklarına başladığı iddia edildi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusundan 24 Şubat’ta başlayan savaştan bu yana 17 bin 500 asker kayıp veridğini de iddia etti. İddiaya göre Rusya güçlerine ait ait 135 uçak, 131 helikopter, 614 tank, 1735 zırhlı araç, 311 top, 96 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1201 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 75 yakıt aracı ve 83 insansız hava aracını kaybetti.
Pentagon: Kiev çevresindeki gücün yüzde 20’sini çekti
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini savundu. Kirby, “Son 24 saat içinde Rusya’nın Kiev çevresine konuşlandırdığı askerlerinin ve taktik taburlarının küçük bir kısmını kaydırmaya başladığını gördük. Yaklaşık yüzde 20’sini. Ruslar gerilimi düşürme konusunda samimi ise bunu iddia ediyorlar, o çekilen askerleri kendi garnizonlarına gönderirlerdi. Ama bunu yapmıyorlar” dedi. John Kirby güçlerin Gostomel civarından çekildiğini belirtirken, bazı Rus güçlerinin Çernobil civarından da çekilmeye başladığını gördüklerini kaydetti.
Rus ordusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i askeri operasyonlar konusunda yanlış yönlendirdiği iddiasına da yanıt veren Kirby, bu iddialarla he fikir olduklarını, ancak bu konuda istihbarat detaylarına girmeyeceğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü: Zaaflarını Putin’e anlatamıyorlar
BBC haberine göre Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlarının korkudan Rus ordusunun Ukrayna’daki zaaflarını Putin’e anlatamadığını söyledi. Kate Bedingfield, ABD’ye gelen bilgiye göre Putin’in “Rus ordusu tarafından yanıltıldığını düşündüğünü kaydetti. Bedingfield, “Bu da “Putin ile askerler arasında sürekli bir gerginlik yaratıyor. Putin’in savaşı Rusya’yı uzun vadede zayıflatan ve dünya sahnesinde giderek yalnızlaştıran stratejik bir hataydı” dedi.
İngiltere’nin siber istihbarat örgütü GCHQ iddiasına göre Ukrayna’da morali bozuk ve donanımı yetersiz Rus birlikleri emirlere uymayı reddediyor. GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, bu gelişmenin, Rusya’nın “durumu fena halde yanlış okuduğu” ve “ciddi şekilde yeniden değerlendirdiği” yönündeki sinyalleri güçlendirdiğini söyledi.
Rusya’dan AB üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.
Sputnik’in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya girişi yasak AB temsilcileri listesinin genişletildiğini, kısıtlamanın AB’nin üst düzey yöneticileri ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerini kapsadığını açıkladı.
Açıklamada, “Avrupa Birliği’nin yoğun tek taraflı yaptırımlarına karşılık olarak Rusya tarafı, uluslararası hukuk için temel olan karşılıklılık ilkesine uygun olarak, ülkemize girişi yasak AB üyesi ülkelerin ve Avrupa kurumlarının temsilcilerinin listesini önemli ölçüde genişletti” denildi.
Kısıtlamaların, aralarında AB komiserleri ve AB askeri yetkilileri olmak üzere AB’nin üst düzey yöneticilerini ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin büyük kısmını kapsadığı ifade edildi.
Rusya’nın yaptırım listesine ayrıca bazı AB üyesi ülkelerin hükümet ve parlamento temsilcileri ile medya çalışanları dahil, “gayri meşru Rusya karşıtı yaptırımların ilerletilmesinden, Rusofobik eğilimlerin körüklenmesinden, Rusça konuşan insanların hak ve özgürlüklerinin ihlalinden sorumlu üst düzey yetkililerin de dahil edildiği” belirtildi.
Putin’den Ruble ile ödeme kararnamesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “dost olmayan” ülkelerin (48 ülke) Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin ilgili kararnameyi imzaladı.
Putin 31 Mart akşamı başkent Moskova’da havacılık sektörü yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda,
yaptırımlar ve Rusya’nın enerjide attığı karşı adımları anlattı. Rusya’nın doğal gaz ihracatında “Rus rublesi”yle ödeme sistemine geçmesiyle ilgili adım attığını duyuran Putin, “Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar, 1 Nisan’dan itibaren sevk edilen gazın ödemesi için kullanılacak” diye konuştu. Putin, söz konusu ödemelerin yapılmaması halinde doğal gaz sevkiyatının duracağını aktararak, “Ödemeler yapılmazsa bunu tüm sonuçlarıyla birlikte alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız. Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize avro olarak ödeme yaptılar, sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa’ya gazın bir kısmını ücretsiz olarak teslim etmiş olduk. Bu elbette devam edemez” dedi.
Almanya ve Fransa yanıtı
AB’nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa, karşı çıktı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, başkent Berlin’deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Habeck, Almanya’nın “Rus doğal gazı konusunda Avrupa’ya gaz akışının kesilmesi de dahil olmak üzere tüm senaryolara” hazır olduğunu vurguladı. Putin’in Rus gazı ödemelerinin rubleyle ödenmesi konusunda “şantajını” kabul etmeyeceklerini belirten Habeck, söz konusu ödemelerin avro ile yapılacağını bildirdi. Fransa ve Almanya’nın günlük olarak koordine olacağını ifade eden Habeck, “Rusya’nın Avrupa’yı bölme çabalarının başarısız” olacağını savundu.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de Fransa ve Almanya’nın Avrupa’ya Rusya’dan gaz akışının kesilmesi senaryosuna hazırlandığını, iki ülkenin Moskova’nın talebini reddettiğini söyledi. Le Maire, Rusya ile Euro olarak yapılan gaz sözleşmelerinin Euro olarak ödeneceğini belirtti.
Petrol devi
Günlük üretime göre dünyada ilk üç petrol üreticisi sırasıyla ABD, Suudi Arabistan ve Rusya. Rusya’dan sonra gelen petrol üreticileri sırasıyla Kanada, Irak, Çin, BAE, İran, Brezilya, Kuveyt. Avrupa sanayisi ve konutları Rusya’nın ve Körfez ülkelerinin petrolüne ve doğal gazına bağımlı. AB ülkeleri doğal gazın yaklaşık yüzde 40-50 kadarını Rusya’dan alıyor. Rusya doğal gazını en fazla ithal eden ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya, Belarus, Türkiye, Hollanda, Macaristan, Kazakistan, Polonya, Çin, Japonya.
AB’den ayrılan İngiltere doğal gazının gaz arzının yüzde 5’ini Rusya’dan sağlıyor.
AB ülkeleri, ABD, Katar, Cezayir, Nijerya, İsrail, Irak, Federe Kürdistan gibi alanlardan doğal gaz sağlama arayışı içinde.
Doğal gazda ilk sırada
Dünyada doğalgaz rezervi olan ülkeler sıralamasında Rusya birinci, İrna ikinci, Katar üçüncü. Sıralama şöyle: Rusya, İran, Katar, Türkmenistan, ABD, Suudi Arabistan, BAE, Nijerya,Venezuela, Cezayir, Irak, Avusturalya, Çin, Kanada, Malezya, Mısır, Azerbaycan, Norveç, Kazakistan, kUveyt, Özbekistan, Libya, Hindistan, Endonezya, Umman, Pakistan, Arjantin, Ukrayna, Brezilya, Bangladeş, Peru, Bolivya, Angola, Kongo.
DIŞ HABERLER