Rusya-Ukrayna Savaşı 44. günde de devam etti. Kramatorsk’ta tahliye için toplanan sivillerin beklediği tren istasyonu bombalandı. Lugansk’ta, Çernihiv’de çatışmalar yaşandı. Zelensky, Kiev’in banliyösü olan Borodyanka’daki yıkımın, Buça’da şu ana kadar ortaya çıkanlardan çok daha kötü olduğunu söyledi
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş 44. günde sürdü. Bombardıman ve çatışmalar 8 Nisan’da da devam etti.
Donetsk hattı: Tren istasyonu vuruldu
Donbass’ta bulunan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk hattında çatışmalar ve bombardıman sürdü.
Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk şehrinde tren istasyonunda başka bölgelere tahliye edilmek için bekleyen sivillerin üzerine iki füze atıldığını iddia etti. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı kaydedildi.
Ukrayna devlet tren yolu işletmesinin başındaki Oleksandr Kamyshin, saldırıyı Rusya’nın gerçekleştirdiğini ve 30’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, 100’den fazla kişinin yaralandığını iddia etti.
Rusya desteğiyle tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin de Kramatorsk Garına saldırıda yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Kısa süre içinde hayatını kaybedenlerin sayısı 52’ye yükseldi.
Denis Puşilin: Kiev yaptı
Kramatorsk Garına saldırıyla ilgili Rusya resmi ajansı Sputnik’in haberine göre tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donetsk yönetimi şu açıklamayı yaptı: “Ukrayna hükümeti, yeni provokasyonlar hazırladıklarını gizlememişti. Önce Kramatorsk, Konstantinovka ve Slavyansk’tan tahliye yapılacağını duyurdular. İnsanlar garlar gibi kentten ayrılabilecekleri yerlerde toplanmaya başladı. Sonra füze geldi”
Habere göre Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Cumhurbaşkanı Denis Puşilin “Kramatorsk’taki saldırı, Kiev rejiminin işlediği bir savaş suçu” iddiasında bulundu.
Habere göre Rusya Savunma Bakanlığı da Gar yakınında enkazı bulunan Toçka-U taktik füzelerinin Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığını belirterek şunları öne sürdü: “14 Mart’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Donetsk’in merkezine yine Toçka-U füzesiyle saldırı düzenlenmişti.”
AB Rusya’yı suçladı
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ordusunu bölgeyi tahliye eden sivillerin kullandığı tren istasyonunu vurmakla suçladı. Michel, “dehşete düştüğü” ifadesini kullanırken Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar olacağı mesajı verdi.
Liz Truss: Putin’den hesap soracağız
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da saldırıya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaparak Rusya’nın savaş suçu işlediğini savundu. Liz Truss “Rusya ve Putin’den hesap soracağız” dedi.
Lugansk hattı
Donbass’ta bulunan Lugansk’ta (Luhansk) çatışmalar yaşandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Luhansk bölgesinde Rus güçlerin Ukrayna ordusunun karşı saldırısı ile birkaç kilometre geriye atıldığını savundu
Açıklamada, “Luhansk’ta askerlerimiz başarılı karşı saldırı gerçekleştirdi ve düşman güçleri birkaç kilometre geriye atıldı” denildi.
Çernihiv hattı
Çernihiv (Çernigiv) bölgesinde de çatışmalar sürdü. Ukrayna Savunma Bakanlığı Çernihiv bölgesinde Gremyaç köyünün kurtarıldığını öne sürdü.
Zelensky: Borodyanka’da yıkım Buça’dan kötü
Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky yayınladığı video ile halka seslendi. Zelensky, Kiev’in banliyösü olan Borodyanka’daki yıkımın, Buça’da şu ana kadar ortaya çıkanlardan çok daha kötü olduğunu söyledi. Zelensky, “Borodyanka’daki enkazlar kaldırılmaya başlandı, durum çok korkunç. Rus işgalinin kurbanı olan çok daha fazla kişi var” dedi.
Zelensky, Rus güçlerin abluka altında tuttukları Azak (Azov) Denizi kıyısındaki Mariupol’da kapsamlı provokasyonda bulunacakları yönünde bilgiler edindiklerini de iddia etti.
Zelensky, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların savaşı durdurmada yetersiz kaldığını belirterek şunları söyledi: “Daha fazla ve daha cesur yaptırımlara ihtiyaç var. Bize silah verilirse bu Rusya’ya karşı en güçlü yaptırım olacaktır. Rusya’nın uzun zamandır insan hakları kavramıyla hiçbir ilgisi yok. Belki bir gün bu değişir. Ancak şimdiye değin Rus devleti ve Rus ordusu, dünyadaki özgürlük, insan güvenliği ve insan hakları kavramları için en büyük tehdit oluşturuyor. Buça’da bu açıkça görüldü. Mariupol’deki kurbanları, sanki onları öldüren Rus ordusu değil de Ukraynalılarmış gibi gösterecekler. Sokaklardan cesetleri topluyorlar ve bunları propaganda senaryolarına göre başka yerlerde kullanılabilirler. İnsanlıktan uzak istilacılarla uğraşıyoruz. Kendi cinayetlerini örtbas etmek için cesetleri birer dekorasyon ve propaganda malzemesi olarak kullanıyorlar.”
Elmas ve gemi şirketine yaptırım
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya devletine ait iki şirketi daha kara listeye aldı. Biri elmas maden şirketi Alrosa, diğeri de gemi inşa eden United Shipbuilding Corp. Bu şirketlerin ABD mali sistemine erişimi yasaklandı. Hazine Bakanlığı yazılı açıklamasında “Bu listelemeyle birlikte, Hazine Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı sürdürmesi için gereken ek gelir ve destek kaynaklarını kesmiş oluyor” dedi.
Japonya kömürü azaltacak
Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Hagiuda Koiçi, Ukrayna’ya açtığı savaş sonrası Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları artırmayı planladıklarını söyledi. Kömür alımı aşamalı olarak azaltılacak. Hagiuda, “Yenilenebilir ve nükleer dahil enerji kaynaklarımızı çeşitlendirerek Rusya’ya bağımlılığımızı azaltacağız” dedi.
İngiltere: Taktik değiştirdi niyeti aynı
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss 6 Nisan’da NATO müttefikleriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada Ukrayna’daki savaşın yeni bir evreye girdiğini söyledi. Rusya’nın daha küçük bir alanda daha yoğun bir saldırıya hazırlandığını belirten Truss, NATO’nun Ukrayna’ya yeni ve daha ağır silahlar verme konusunda fikir birliğinde olduğunu vurgulayarak “Putin taktiklerini değiştirdi ama niyeti hala aynı: Ukrayna’nın tümünü ele geçirmek istiyor” dedi.
Gıda fiyatlarında rekor artış
Rusya-Ukrayna savaşı ve karşılıklı yaptırımlar gıda güvenliğini olumsuz etkilerken ve gıda fiyatlarını tırmandırdı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre; gıda fiyatları endeksi mart ayında 159.3 ile rekor seviyeye yükseldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi şubat ayında 140.7’den 141.4 seviyesine revize edildi. FAO Hububat Fiyat Endeksi, mart ayında yüzde 17,1 artışla 170,1 puana ulaştı. Bu rakam 1990 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.
DIŞ HABERLER