Rusya-Ukrayna Savaşı’nda 131. günde de ateşkes sağlanamadı, bombardıman sürdü. Luhansk bölgesi içindeki Lıçısansk kenti Rusya’nın kontrolüne geçti. Donstsk’te çatışmalar yaşandı
Rusya-Ukrayna Savaşı 131. günde de devam etti. Kentlere 4 Temmuz 2022’de de füzeler yağdı. Çatışmalar sürdü. Donbass (Donetsk ve Luhansk’ı kapsıyor.) hattında çatışmalar şiddetlendi. Kramatorsk, Slovyansk ve Bahmut’a bombardıman oldu Rusya desteğiyle bağımsızlık ilan eden Luhansk bölgesi içindeki Lıçısansk kenti Rusya’nın kontrolüne geçti.
Ukrayna’nın doğusundaki Lıçısansk kenti Temmuz başında yoğunlaşan çatışmalar sonrası 3 Temmuz 2022 itibariye Rusya güçlerinin denetimine geçti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Lıçısansk’ı ele geçirdiklerini ve Luhansk bölgesinde konrolü tamamen sağladıklarını söyledi. Kiev yönetimi de Lıçısansk kentinin Rus güçlerinin eline geçtiğini doğruladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı “Lısıçansk için verilen yoğun çatışmaların ardından, Ukrayna savunma güçleri ellerindeki mevkilerden ve hatlardan çekilmek zorunda kaldı” açıklaması yaptı.
Zelensky: Döneceğiz
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky de Ukrayna güçlerinin taktikleri ve “modern silah tedarikindeki artışla” Lıçısansk’a geri döneceğini söyledi.
Zelensky, “Modern silah tedarikindeki artış ve taktiklerimiz sayesinde geri döneceğiz” ifadesini kullandı.
Zelensky, Rusya’nın ateş gücünü Donbass cephesinde yoğunlaştırdığını ancak Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan HIMARS roketatarları gibi uzun menzilli silahlarla Rusya’ya karşılık vereceğini söyledi: “Askerlerimizin ve halkımızın hayatını korumamız önemli. Evleri yeniden inşa edeceğiz, topraklarımızı geri kazanacağız. Her şeyden önce insanlar korunmalı.”
Rusya Başkanı Vladimir Putin Çeçenistan’daki Müslümanlardan bir güç oluşturmuş ve 24 Şubat 2022’de başlattığı savaş için Ukrayna’ya taşıtmıştı. Putin’in Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başkanı olarak atadığı Ramazan Kadirov, Çeçen güçlerini Lıçısansk’ta gösteren bir video yayınlamıştı.
Donbass hattı
Savaştan önce Rusya lideri Vladimir Putin Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımıştı. Ukrayna’da Donetsk ve Luhansk (Lugansk) bölgeleri Donbass olarak adlandırılıyor. Bölgede Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti adı altında tek taraflı bağımsızlık ilan edildi. Vladimir Putin yönetimi de savaşı başlatmadan önce bağımsılıkları tanıdı. Ardından 24 Şubat 2022’de Rusya ordusu doğudan ve kuzeyden Belarus tarafından Kiev, Kharkiv (Harkov) ve Donbass hattından Ukrayna’ya girmişti. ABD, NATO güçleri ilk günlerde Kiev’in birkaç günde düşeceğini tahmin ederken, verilen ağır silah desteğiyle ukrayna güçleri Rusya güçlerini durdurunca destek daha da arttı. Kiev’in düşmesi için orduya darbe çağrısı yapan Putin yönetimi Kiev hattında ağır kayıp verince, uçak ve zırhlı araç kaybı artınca Rusya güçleri Kiev kasabalarından çekildi. Rusya sınırındaki Kharkiv’den de çekilen Rusya Donbass hattında yığınağı arttırmıştı. Odessa açıklarındaki Yılan Adası’ndan da 1 Temmuz 2022’de çekilen Rusya Kiev, Odessa gibi yerlere uzaktan füzeler atarken Luhansk’ı tamamen ele geçirmeye odaklanmıştı.
Donstsk’te çatışma
Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Savunma Karargahı, Ukrayna birliklerinin cumhuriyeti bombalaması sonucunda son bir günde can kayıpları sayısının 5’e yükseldiğini, 13 sivilin ise yaralandığını kaydetti.
‘Buğday gemisine el kondu’
Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasly Bodnar, Türkiye gümrük yetkililerinin Ukrayna’nın “çalıntı” olduğunu belirttiği tahıl yüklü Rus bandıralı gemiye el koyduğunu söyledi. Reuters’ın aktardığına göre Vasyl Bodnar Ukrayna ulusal televizyonuna yaptığı açıklamada “Tam bir işbirliği içindeyiz. Gemi şu anda limanın girişinde duruyor, Türkiye’nin gümrük yetkilileri tarafından alıkonuldu” dedi. Vasyl Bodnar geminin kaderinin 4 Temmuz 2022’de belli olacağını vurguladı.
Ukrayna’da savcılık, daha önce Rusya’nın tahıllarını çaldığını, Türkiye’den Rus bandıralı Zhibek Zholy kargo gemisini alıkoymasını istemişti.
Zhibek Zholy adlı geminin Berdyansk’tan Karasu’ya geldiği kaydedilmişti.
Ukrayna yönetimini, Rusya’yı Ukrayna tahılını çalarak, aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelere satmakla suçluyor. Rusya tahıl çaldığını reddediyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 23 Haziran 2022’de “Biz Ukrayna’nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye’de de satılmasına müsaade etmeyiz” demişti.
Rusya limanları kontrole derek birçok ülke için önemli olan tahıl gemilerinin Karadeniz’e açılmasını engelliyordu. Ukrayna tahıl üretiminde önemli yer tutuyordu ve tahıl gemilerinin engellenmesi dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasını getirmişti. Tarım alanlarının tekkeler lehine yok edilmesi, madenlere açılması, kimyasallarla kirletilmesi sonucu dünyada oluşan gıda krizi savaş ile birlikte daha da büyümüştü.
IKEA çıkıyor
Moskova, St. Petersburg, Krasnodar, Yekaterinburg, Kazan, Nijniy Novgorod, Novosibirsk, Omsk, Rostov, Samara ve Ufa kentlerinde mağazası IKEA, Rusya pazarından çıkma kararını hayata geçiriyor. IKEA salı günü isteyen herkes için çevrimiçi indirimli ürün satışları başlatacak.
DIŞ HABERLER