Rusya ordusunun Ukrayna’ya ve Donbass’a yönelik başlattığı harekatta Belarus Sumy (Sumi) kentindeki bombardımanda biri çocuk 7 kişinin hayatını kaybettiği, Kiev yakınındaki Vasylkiv kentinde bir petrol deposunun vurulduğu kaydedildi. Kiev yönetimi Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba UCM’nin devreye girmesini istedi. Putin nükleer tehdit savurdu
Rusya ordusunun kara, hava ve denizden Ukrayna’ya ve Donbass’a yönelik başlattığı harekat 4. gün de devam etti.
26 ve 27 Şubat’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de (Kyiv) çatışmalar oldu. Kiev (Kyiv) dışında patlamalar oldu. Kiev Belediye Başkan Yardımcısı Mykola Povoroznyk, Ukrayna birliklerinin kontrolünde olduğunu, sabotajcı Rus gruplar ile çatışmalar yaşandığını söyledi.
Kiev’in hemen güneyinde yer alan, bir askeri üssün bulunduğu Vasylkiv kentinde bir petrol deposu vuruldu. Yangın çıktı. Kiev halkı, kimyasal dumanlara karşı uyarıldı. Yurttaşlardan bulundukları yerlerin pencerelerini sıkıca kapatmaları istendi. 27 Şubat sabahı da Kiev’de patlama sesi duyuldu.
Ukrayna basınındaki haberlere göre Ukrayna’nın güneyindeki Nova Kahovka şehri, Rusya ordusunun kontrolüne geçti.
Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun 4. gününde Kherson yakınlarındaki Chernobaevka hava üssünün kontrol altına alındığını öne sürdü.
Rusya ve Ukrayna heyetleri, 28 Şubat’ta Gomel bölgesinde buluşacak
Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen görüşmeleri düzenleyenlere yakın olduğu bilinen Belaruslu siyaset bilimci Yuriy Voskresenskiy, tarafların görüşmesinin Belarus’un Gomel bölgesinde 28 Şubat’ta gerçekleşeceğini belirtti.
Voskresenskiy, Ukrayna heyetinin görüşme yerine, güvenlik sebebiyle Polonya üstünden gideceğini kaydetti.
Okhtyrka’da siviller hedef alındı
Rus hava güçlerinin karargah olarak kullandığı Belarus’a yakın Sumy (Sumi) kenti de bombalandı. Anaokulu, yetimhane gibi yerler de isabet aldı. Vali Dmitry Zhivitsky, Rus saldırısı sonucunda, 7 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 Ukraynalının Okhtyrka’nın kuzeydoğusunda yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Ukrayna’da Çernihiv bölgesindeki siviller bir Rus tankına karşı toplu halde yürüdü.
Harkov sokaklarında sıcak çatışma
Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’a (Kharkiv) giren Rus güçleri ilerlemeye çalıştı. Harkov sokaklarında hafif askeri araçlarla ilerlemeye çalışan Rus ordusu ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar yaşandı.
Harkov gibi kentlerde esir alınan Rus askerleri fotoğraf ve videolara yansıdı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba da bazı esirlerin fotoğraflarını paylaştı. Kuleba “Rus askerlerinin anneleri, eşleri, kızları adamlarını eve götür. Masum insanları öldürmek, evlerimizi yıkmak için yabancı bir ülkeye geldiler” paylaşımı yaptı
Saat 15.00 gibi Bölge Valisi Oleh Synyehubov, Ukrayna güçlerinin Harkov’un kontrolünü yeniden ele geçirdiğini öne sürdü.
Oleh Synyehubov, Telegram’daki mesajında “Kharkov’un kontrolü tamamen bizde. Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor” açıklaması yaptı.
Harkov’daki öğrenciler: Biz sizi oradan alacağız diyorlar ama ne zaman
Harkov’da bulanan öğrencilerden Sultan Dikeç ve ailesiyle beraber kentte yaşayan Dursun Tekin, Diken’e konuştu.
Sultan Dikeç şunları söyledi: “Günlerdir hem Kiev hem de Odessa konsolosluğunu arıyoruz ama hiçbir şekilde ulaşamadık. Yapabildiğimiz tek şey sesli mesaj bırakmak. Yayınlanan haberlerden sonra bize WhatsApp numarası ve mail hesabı verdiler, buralardan ulaşabilirsiniz diye. Defalarca mesaj attık. Hiçbir şekilde geri dönüş alamadık. Bekliyoruz, elimizden başka bir şey gelmiyor. Olduğumuz bölgeye bombalar atılıyor. Yurtta Türk olarak dört kişiyiz. Uyurken bile nöbetleşe uyuyoruz. İki kişi uyuyor iki kişi uyumuyor. Herhangi bir bomba saldırısı duyduğumuz zaman olduğumuz yeri terk ediyoruz. Gıda sıkıntısı yaşıyoruz. Türkiye’den bir açıklama gelmiyor. Sadece ‘Biz sizi oradan alacağız’ diyorlar ama ne zaman?”
Dursun Tekin de “Evde bekliyoruz ailemle beraber. İnşallah bir yol bulur da çıkarırlar bizi buradan” dedi.
Ramazan Kadirov’un kurmayı ‘General Magomed Tuşayev öldürüldü’ iddiası
Yüzbinlerce kişinin öldürüldüğü, kentlerin yeler bir edildiği, yüzbinlerc ekişiyin yerinden edildiği 1. ve 2. Çeçenistan Savaşı’ndan sonra Vladimir Putin tarafından Çeçenistan koltuğuna oturtulan Ramazan Kadirov, Rus ordusuna destek için Ukrayna’ya asker göndermişti.
“Gönüllü” denen “özel güçler” gönderen Ramzan Kadirov’un üst düzey kurmayları arasında yer alan General Magomed Tuşayev’in çatışmalarda öldürüldüğü iddia edildi. Kimi basın organları
Ramazan Kadirov’un kurmayı ‘General Magomed Tuşayev öldürüldü’ iddiası Magomed Tuşayev’in Kadirov’un “sağ kolu” olduğunu öne sürdü.
Uluslararası gönüllüler
Ukrayna yönetimi, Ukrayna’yı desteklemek için gönüllü olmak isteyen yabancılar için “uluslararası” bir birlik kurduğunu açıkladı.
Ukrayna yönetimi kentlerde yaşayanlara “Yol işaretlerini sökün. Hareketi imkansız kılmak için ağaçları devirin
Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın. Kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin. Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun” çağrısı yaptı.
İtalya ve Fransa sahasını kapattı
İtalya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı. Fransa da hava sahasını Rusya’ya kapattı.
İtalya, İzlanda İrlanda, İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya,
Romanya, Almanya, Bulgaristan hava sahasını kapatmıştı.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden ‘Türkiye, İdlib’ göndermeli paylaşım
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Bayraktar SİHA’larıyla vurulduğu öne sürülen üstünde “Z” yazılı Rus askeri araçlarının görüntülerini paylaşıp şunları yazdı: “2 sene önce #İdlib’te Rus askerleri tarafından öldürülen 34 Türk askerinin intikamı #Ukrayna’da alındı. İlahi adalet diye bir şey var!”
Anna Malyar: Rusya 4300 asker 2 gemi kaybetti
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus güçlerinin 4 günde yaklaşık 4 bin 300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top, 1 Buk uçaksavar, 4 Grad roketatar sistemi, 2 gemi kaybettiğini öne sürdü.
Uçaksavar ve tanksavar
Hollanda hükümeti Ukrayna ordusuna 200 uçaksavar füzesi gönderdi, Ukrayna’ya 400 tanksavar füze ile 50 roketatar daha göndermeyi planladı. Tanksavar füzelerinin omuzdan ateşlenen Alman yapımı “Panzerfaust 3 olduğu kaydedildi. Almanya’dan silah alan ülkelerin, bu silahları üçüncü bir ülkeye satabilmesi için Almanya’nın onayı gerekiyor. Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümet üçüncü bir ülkenin Alman yapımı 400 tanksavarı Ukrayna’ya vermesine onay verdi. Estonya, eski Doğu Almanya (DDR) stoklarından obüsler vermek istiyordu ancak Almanya buna onay vermemişti.
Putin: Özel savaş görevi rejimine geçin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşme yaptı. Putin şunları söyledi: “Gördüğünüz üzere Batılı ülkeler sadece ekonomik alanda ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla kalmayıp (meşru olmayan ekonomik yaptırımları kastediyorum), aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ülkemize yönelik saldırgan açıklamalarda da bulunuyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum” diye konuştu.
Nükleer ile tehdit etmiş oldu
Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.
ABD ve Rusya nükleer güçleri
ABD ve Rusya gibi ülkeler insanlık ve ekoloji için büyük yıkıma yol açan nükleer silahlar stokunda ilk sırada.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2021 verilere göre, Rusya, 6 bin 255 nükleer başlıkla dünyada ilk sırada yer aldı. Rusya’nın 1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Ruslar, kısa ve orta menzilli süpersonik füzelerin yanı sıra kıtalararası uçuş yapabilen süpersonik füzeler geliştirdi. P-800, Oniks gibi pek çok türde ve sayıda süpersonik füze üretirken, nükleer enerjiyle çalışabilen ve nükleer başlık taşıyan kıtalararası seyir füzesi 9M730 Burevestnik, Rusya’nın en stratejik silahlarından biri olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın denizden ve karadan fırlatılabilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile erişebilen Tsirkon füzesi, Mach 4,5 ile Mach 6 arasında yüksek süpersonik ila hipersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.
Rusya’yı 5 bin 550 nükleer silah ile ABD takip etti. ABD ve Rusya hala dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’nından fazlasına sahip. Diğer yedi nükleer güç şu ülkelerden oluşuyor: İngiltere, Fransa, İsrail, Çin, Pakistan, Hindistan ve Kuzey Kore. ABD’nin yanı sıra Batı Bloku’nda yer alan Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip.
NATO’dan Rusya’nın ‘caydırıcı kuvvetler’ kararına tepki
NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını, “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirdi.
Putin’in kararının ardından ABD basınına konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Putin’in kararını “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirerek, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavrının devam ettiğini aktardı.
İgor Konaşenkov: Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter düşürüldü
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini iddia etti. Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunuyor. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü” dedi. İgor Konaşenkov açıklamasına göre ‘223 tank, 28 uçak, 39 çok namlulu roketatar sistemi, 86 sahra topu ve havan topu, 143 adet özel askeri araç imha edildi. Konaşenkov, Herson ve Berdyansk’ı tamamen bloke ettiklerini, Donbass bölgesinde de Novoahtırka, Smolyaninovo, Staniçnoe-Luganskoe yerleşimlerinin kontrol altına alındığını söyledi.
Rusya Başkanı Vladimir Putin, her yıl 27 Şubat’ta kutlanan “Rusya Özel Harekat Kuvvetleri Günü”ne özel mesaj paylaştı. Putin, video mesajında Putin, mesajında “Bugünlerde Donbass’taki halk cumhuriyetlerine yardım sağlamaya yönelik özel operasyon sırasında, askerlik görevlerini kahramanca yerine getirenlere özellikle minnettarım” dedi.
Ukrayna´daki Yahudi cemaatine destek
İsrail Diaspora İşleri Bakanlığı, Rusya´nın askerî harekâtı yoğunlaşırken Ukrayna´daki Yahudi cemaatine 3 milyon dolar yardım tahsis ettiğini açıkladı.
Buna göre gıda ve ilaç yardımı yapılacak, Yahudi merkezlerinin etrafındaki güvenlik görevlilerini ayaklanma ve saldırılardan korumak için fon sağlanacak, geniş çaplı tahliyelerde mültecilere yardım edilecek, yurttaşlar daha güvenli alanlara taşınacak.
İsrail Başbakanı Naftali Bennet de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir telefon görüşmesi yaptı. İsrail’in arabuluculuk teklif ettiği belirtildi.
SWIFT sisteminden çıkarıyor
Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya’ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayınladı. Alınan kararla, bazı Rus bankalarının, uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacak.
Rusya’ya karşı gelecek günlerde yeni tedbirler uygulanacağına işaret edilen açıklamada, “Rusya’dan hesap soracağız ve birlikte bu savaşın Putin için stratejik bir başarısızlık olmasını sağlayacağız. Rusya’ya daha fazla maliyet yüklemeye, onu uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha fazla izole etmeye kararlıyız. İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkartılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, Rus bankaların uluslararası finansal sistemle bağlantısının kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerinin zarara uğramasını sağlayacaktır” ifadesi kullanıldı.
SWIFT sisteminde çıkarılmasının Rusya’ya karşı en ağır ekonomik yaptırım olacağı yorumları yapılıyordu. Çünkü SWIFT sisteminden çıkışla Rusya’nın ticaret alacaklarını alamayacağı kaydediliyordu. Durumun Rusya’dan alacaklı olan ülkelere Rusya’dan para transferine de engel olmasının bazı ülkeleri etkileyeceği kaydediliyordu.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre Rusya’da 30 milyar dolara yakın alacağı bulunan Avrupa bankaları olası bir SWIFT yaptırımından en çok etkilenecek finans grubu. Tahminlere göre İtalyan ve Fransız bankaların 25 milyar dolar tahsil edilmemiş alacağı, Avusturya’nın 17,5 milyar dolar alacağı, ABD’nin ise 14,7 milyar dolar alacağı bulunuyor.
SWIFT 1970’lerde servis kullanıcısı binlerce üyenin işbirliği ile kuruldu. Merkezi Belçika’da. SWIFT “Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu” demek. SWIFT sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve böylece uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi. SWIFT sistemine bağlı bankalar sistem içindeki diğer bankalarla ödemeler için ilişki kurabilmesi açısından önemseniyor.
Google de, Rus devlet medyasına ait internet siteleri, uygulamalar ve YouTube hesaplarının gelir elde etmesini
askıya aldı.
SWIFT yasağının Türkiye’ye etkisi
Ekonomist Özgür Demirtaş “Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile yaklaşık 13 milyar dolarlık anlaşması var. 13 milyar doların 2 milyar doları Ukrayna ile. Ticaretler zorlanabilir. Uluslararası firmalar biraz zorlanabilir. SWIFT yasağının olduğu yerde biz de vuruluruz. Burada Türkiye’nin bir kazancı yok” ifadesini kullandı.
Türkiye sessiz
Dünya devletleri Rusya’ya yönelik bu kadar yaptırım yaparken, Türkiye’nin bu konuda sessiz kalması ise
dikkat çekti. Türkiye tarafından sadece “müzakere” açıklamalarının gelmesi tepkilere neden oldu.
25 Şubat’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şunları söylemişti: “Şu anda AB ve bunun yanında Batıcı bütün zihniyetler maalesef ciddi kararlı bir duruş sergilemediler. Hepsi Ukrayna’ya bol bol nasihat çekiyorlar. Bu nasihatle bir yere varmak mümkün değil. Yoksa bol bol nasihat çekmek, bol bol kınamak, böyle bir Karagöz-Hacivat cümbüşüne bu işi döndürmemek gerekir. Bugüne kadar bol bol nasihat çeken Batı şu anda halen bu nasihatlerine devam ediyor. Temenni ederim ki bugünkü NATO Zirvesi daha kararlı bir duruş ortaya koymak suretiyle çünkü Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin hemen hemen tamamına yakını biliyorsunuz NATO ülkesi. Ama hala bir duruş, bir kararlılık ortaya konmayınca bu tabii Zelenski’nin de ifadesiyle ‘Sadece bize nasihat veriyorlar, herhangi bir destek vermiyorlar.’ dediği gibi bir duruş ortaya koyuyor ki bu ne dostluğa ne dayanışmaya sığmaz.”
‘Çekimser’ kalmıştı
26 Şubat 2022’de Rusya’nın Avrupa Konseyi’nde temsil haklarının askıya alınmasına dair yapılan oylamada, AKP-MHP yönetimindeki Türkiye “çekimser” kaldı. Oylamada 47 Avrupa Konseyi üyesinden 42’si, Rusya’nın üyeliğinin askıya olunması yönünde oy verdi. Rusya ve Ermenistan’ın karşı oy kullandı. Sırbistan ve Azerbaycan’ın da oylamaya katılmadı.
Japonya’dan destek
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Tokyo’nun Rusya’ya uygulanacak yaptırımlarda Batılı ülkelerin yanında olacaklarını açıkladı. Fumio Kishida, Japonya’nın bir dizi Rus bankasının SWIFT’den bağlantısını kesme girişimini destekleyeceğini belirtti.
AB’den yeni yaptırımlar
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen alınan yeni kararları açıkladı. Von Der Leyen, “Hava sahamız her Rus uçağına kapanacaktır. Buna oligarkların özel jetleri de dahil.” dedi. Leyen Belarus’a yeni ekonomik yaptırımların geleceğini açıkladı. Leyen, Rus devletine ait medya kuruluşlarının (RT, Sputnik) da AB ülkelerinde yasaklanacağını bildirdi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazar günü Brüksel’de düzenlenen bir basın toplantısında Rusya’ya uygulanacak yaptırımların sertleştirileceğini duyurdu.
Bu açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus ordusuna nükleer kuvvetlerini “özel alarma” geçirmesi emrinin ardından geldi.
Avrupa başkentlerinde Rusya’nın Ukrayna saldırısına karşı protesto gösterileri düzenlenirken, 15’i aşkın Avrupa ülkesi de hava sahalarını Rusya’ya kapattıklarını açıklamıştı.
Ukrayna ise Rusya’ya karşı savunmasında yalnız bırakıldığını belirterek Avrupa’dan daha somut yardım taleplerinde bulunmuştu.
Ursula von der Leyen: İlk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah yardımı oldu
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB tarihinde ilk kez, “saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceğini” söyledi.
Komisyon’dan bir kaynak Reuters’e verdiği demeçte, AB fonlarında Ukrayna için silahlara 450 milyon euro ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere diğer malzemelere 50 milyon euro harcama planlandığını söyledi.
Listelerde petrol, doğal gaz ve oligarklar yok
AB ve ABD’nin Rusya yaptırımlarında Rusya petrolü ve doğal gazının kapsam dışı bırakılması dikkat çekti.
Yine ABD’nin tarafından Ukrayna’ya saldırı sonrası Rusya’ya karşı ilan edilen yaptırımlar listesinde oligarklar yer almadı. ABD merkezli Ulusal Ekonomi Bürosu tarafından 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre Rus oligarkların İngiltere, İsviçre, Kıbrıs ve diğer offshore bankalarda tahmini 800 milyar doları bulunuyor. Rusya’da birkaç yüz kişinin sahip olduğu servet 144 milyon nüfuslu ülkenin geri kalanına aşağı yukarı denk durumda.
Chelsea futbol kulübünün patronu Roman Abramoviç eski bir bölge valisi iken çelik ve maden kralı haline geldi. Halihazırda 13 milyar dolar serveti olan Abramoviç’in hem Rus hem İsrail vatandaşlığı var.
Alişer Usmanov maden zengini ve Facebook’un ilk yatırımcılarından. Serveti 14 milyar dolar civarında.
Müzakere heyetleri
Müzakereler için çağrılar artınca Rusya yönetimi Rus heyetinin Ukraynalı yetkililerle müzakere için Belarus’a ulaştığını açıkladı. Saat 15’e kadar süre verdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, verdiği demeçte, Rus heyetinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi dahil diğer kurum temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Peskov, “Rusya tarafı Gomel’de müzakerelere hazır durumda, şimdi Ukraynalıları bekliyoruz. Gomel kenti, özellikle Ukrayna tarafınca müzakereler için yer olarak önerildi. Daha önce de söylediğimiz gibi, Rus heyeti bu müzakerelere yerinde hazır. Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Kendisi kısa zaman içinde ilgili açıklamayı yapacak” dedi.
Rusya’nın, Ukrayna’ya müzakereler için Belarus’a gelmesine yönelik verdiği süre dolduktan sonra Rusya yönetimi Ukrayna’yı müzakereler için “fırsatı” boşa harcamakla suçladı.
Saat 15.40 sularında Rus ajansı Sputnik’in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus’ta Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabulucu olduğunu söyledi
Zelenskiy: İstanbul, Varşova, Budapeşte’de görüşebiliriz
Ukrayna Başkanı Vladimir (Volodimir) Zelenskiy, Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Polonya’nın başkenti Varşova veya İstanbul’da görüşmeye hazır olduğun söyledi.
Adalet Divanı’na başvuru
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bir paylaşımında da Rusya’ya karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtıklarını duyurdu. Zelenski, “Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu Uluslararası Adalet Divanı’na sundu. Rusya, saldırganlığı haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya’nın askeri faaliyetlerini şimdi durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Aleksandr Lukashenko ile görüşme
Volodimir Zelenski internet hesabından Belarus Başkanı Aleksandr Lukashenko ile telefonda görüştüğünü duyurdu.
UCM’ye çağrı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba “savaş suçları” işlendiğini iddia etti ve olayla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.
UCM Başsavcısı Kerim Han, Ukrayna’daki durumu takip ettiğini, UCM’nin Ukrayna’da savaşanları ve komutanları savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar konusunda soruşturma yetkisine sahip olduğunu kaydetti. Yazılı açıklama yapan Han, “Ukrayna topraklarında savaşan bütün taraflara soykırım, insanlık suçu ya da savaş suçlarına ilişkin Mahkeme’nin soruşturma başlatılabileceğini hatırlatmak isterim” dedi.
Zelenski: Müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum
Akşam saatlerinde Rusya müzakerelerin başladığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, henüz başlamadığını duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna ve Rusya heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.
Zelenski, “Belarus’taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler” dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya’yla görüşmeler sonucunda barışın sağlanabileceğini, ama Kiev’in tesliminin söz konusu olmadığını söyledi.
Kubela’dan Rusya ile görüşme açıklaması
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir” açıklamasını yaptı.
Kubela, “Biz Rusya’nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız” ifadelerini kullandı.
Kuleba, şunları söyledi: “Rusya’nın caydırıcı silahları alarma geçiriyor olması bizi durduramaz. Bizi nükleer bombalarla vursanız bile yenemezsiniz.”
Sivillerin durumu
Bombardıman nedeniyle siviller sığınaklarda, metro istasyonlarında kaldı. Soğuklar, yiyecek ve su sıkıntısı ve zaman zaman elektrik kesintileri sivillerin durumunu daha da zorlaştırdı.
DIŞ HABERLER