Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi 9 Mart Çarşamba günü de devam etti. Gözler sivillerin tahliyeleri için açılan koridorlarda oldu. Ukrayna’nın savaş uçağı verme konusunda ABD ve Polonya’nın planları uyuşmadı
Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 14. gün de devam etti. 24 Şubat’ta Ukrayna’ya kara, hava ve denizden müdahale eden Rusya 9 Mart 2022 Pazartesi de Rusya birçok kentte operasyonu sürdürdü. 9 Mart’tın ilk saatlerinde Lugansk oblastında şiddetli bir patlamanın gerçekleştiği basına yansıdı.
Bombardıman ve çatışmaların sürdüğü Azak Denizi kıyısı kentlerinden Mariupol’da elektrik, su ve gıda sıkıntısı devam etti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Ukrayna ofisi yöneticisi Olena Stokoz, Mariupol’da acil yardım gerektiğini hala elektrik, su ve gıda gibi temel ihtiyaçlarda sorun yaşandığını duyurdu.
Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Radyo Sputnik’e verdiği röportajda, ABD’nin Ukrayna’da yer alan biyolabarotavurlarına ilişkin olarka şunları söyledi: “Bu, ABD’nin Ukrayn’nın akıbetine dahil olmasındaki resmi tümüyle değiştiriyor. Bu etki ve caydırıcılık araçları değil, ülkemize yönelik doğrğudan bir tehdit aracıdır.”
Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna güçlerinin Donbass’a (Donetsk ve Lugansk) saldırı hazırlığına dair olduğunu söylediği bazı belgeleri paylaştı.
‘Sessizlik rejimi’
Rusya’nın 9 Mart sabah TSİ saat 10.00’dan itibaren “sessizlik rejimi” ilan etmesi ile Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden (Kiev, Kharkiv, Çernigiv, Sumy, Mariupol kentleri) tahliye işlemleri yapıldığı kaydedildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Kharkiv’in (Harkov’un kuzeybatısındaki Sumy kentinden alınan yaklaşık 5 bin kişinin tahliyesinin yapıldığını, tahliye edilenlerin arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğunu açıkladı.
Daha önce tahliye koridorlarının rotasının Rusya ve Belarus’a çıkması Ukrayna’nın sert tepkisine neden olmuştu.
Sumy’de katliam
BBC’nin haberine göre 7 Mart Pazartesi gecesi Rus birliklerinin Rusya sınırındaki Sumy (Sumi) şehrine düzenlediği hava saldırısında 3’ü çocuk 22 kişinin hayatını kaybetti. Sumy Valisi Dimitro Zhivitski, Rus birliklerin Sumi şehrinin kuzey doğusunda tek bir gecede 3 saldırı düzenlediğini söyledi. Dimitro Zhivitski “toplu cinayet” olarak tanımladı.
6 ev tamamen yerle bir edildiği, 20 evin ise kısmen yıkıldığı kaydedildi. Tek bir evde 9 kişi olmak üzere vurulan yerlerde 22 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Ukraynalı televizyoncu ve aktör Pasha Lee’nin de Rusya kuvvetleri ile Kiev’e yakın kentlerden İrpin yakınlarında girilen bir çatışmada öldürüldüğü bildirildi.
Hastane bombalandı
9 Mart gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky twitter hesabından, Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında bir doğum hastanesinin vurulduğunu açıkladı. Zelensky, Rus birliklerinin Mariupol’deki doğum hastanesine doğrudan hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Zelensky, Rusya ordusu tarafından Mariupol’deki doğum hastanenin vurulma sonrası videosunu paylaşarak, şunları kaydetti: “Burası Mariupol. Rus birliklerinin doğum hastanesine doğrudan saldırı anı. İnsanlar, çocuklar enkaz altında. Dehşet. Dünya daha ne kadar terörü görmezden gelen bir suç ortağı olmaya devam edecek? Hava sahasını hemen kapatın. Öldürmeyi bırak. Gücün var ama insanlığını kaybediyor gibisin.”
Zaharova: Rusya dikkat ediyor
Kentlere bombalar yağarken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Rusya’nın operasyonu sivilleri hedef almamaktadır. Rusya buna dikkat ediyor” açıklaması yaptı. Zaharova sivil halkın insani koridorlardan Rusya’ya geçmek istediğini ancak Ukraynalı milliyetçilerin buna izin vermediğini de söyledi.
’12 bin asker öldü’ iddiası
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, iki hafta içinde Rus ordusunun kaybının 12 binden fazla olduğunu öne sürdü.
Genelkurmay Başkanlığı iddiasına göre ayrıca Rusya’ya ait 49 uçak, 81 helikopter, 317 tank, 1070 zırhlı araç, 120 topçu sistemi, 482 araç, 60 yakıt tankı ve 7 insansız hava aracı vuruldu.
Lviv’de sivillere silah eğitimi
Birçok ülkenin diplomatik misyonlarını taşıdığı Ukrayna’nın Polonya’ya yakın kentlerinden Lviv (Lvov) şehirde sivillere silah eğitimi verildi.
Sinema salonunda toplanan siviller, teorik bilginin ardından ellerine aldıkları kalaşnikof tüfeğin nasıl kullanılacağını öğrenmeye çalıştı.
AB’den ek yaptırım
Avrupa Birliği (AB), Rus denizcilik sektörü, bazı yetkililer ve oligarklar ile 3 Belarus bankasının uluslararası para transfer sistemi olan SWIFT’ten çıkarılmasını içeren yeni yaptırımları onayladı. Yaptırımların AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi. Yeni yaptırımlara göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına rol oynayan bazı Rus yetkililer, oligarklar ve aile üyelerinin mal varlıkları dondurulacak, kişilere seyahat yasağı getirilecek. 3 Belarus bankası uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılacak. Kripto paraların Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı kullanılması engellenecek. Bazı ürün ve teknolojilerin Rusya’ya gönderilmesi yasaklanacak. Rus denizcilik sektörüne yönelik yaptırım uygulanacak. Daha önce 7 Rus bankası SWIFT’ten çıkarılmış, Rusya Merkez Bankası’nın Batı ülkelerindeki rezervleri dondurulmuştu.
İngiltere’dan yasak
İngiltere’de Boris Johnson yönetimi yeni yaptırım açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus uçakların İngiltere hava sahasında uçuşunu yasaklayacaklarını duyurdu ve uçakları alıkoyabilecekleri uyarısı da yaptı.
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukranya hava savunmasının Rus jetlerine karşı başarılı olduğunu ve muhtemelen Rusya’nın ülke hava sahasını kontrol etmesini engellediğini öne sürdü.
Polonya’ya Patriot
ABD Avrupa Komutanlığı, hava savunmasında önemli yer tutan 2 adet Patriot bataryasının “savunma” amaçlı olarak Polonya’ya gönderileceğini açıkladı.
Uçak konusunda palanlar uyuşmadı
BBC’nin haberine göre Ukrayna’nın savaş uçağı isteğiyle gündeme gelen Rus yapımı MIG-29 savaş uçakları konusu Polonya ve ABD arasında çözülemedi. Habere göre Polonya’nın uçakları Almanya’daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray tarafından kabul görmedi. Joseph Biden yönetiminde yer alan isimlerden Victoria Nuland, Polonya’nın çıkışının kendilerine “sürpriz” olduğunu söyledi. Biden yönetiminin sözcülerinden John Kirby “Jetlerin, Almanya’daki ABD-NATO üssünden, Rusya ile mücadele alanı olan Ukrayna hava sahasına doğru havalanması, NATO ittifakı için ciddi güvenlik endişeleri oluşturuyor” dedi. ABD’nin planı, Polonya’nın uçakları komşusu Ukrayna’ya iletmesi ve kendilerinin de Polonya’da oluşacak savaş uçağı açığını kapatmak üzerineydi. Polonya Sovyet dönemindne kaln MiG’lerinin Ukrayna’ya transferi konusunda seçenekler üstünde duruyordu. Bu uçakları Ukraynalı pilotların hemen kullanabileceği kaydediliyordu, yerine Polonya’ya başka uçak verilmesi tartışılıyordu.
NATO ülkeleri Ukrayna’ya omuzdan atılan ve “Manpad” olarak bilinen kolay taşınır hava savunma sistemleri verirken, Manpad’ler arasında ABD yapımı Stinger füzeleri de yer aldı. İngiltere gibi ülkeler “Nlaws”, “Javelin” isimli anti-tank silahları verdi.
Ukrayna ihracatı yasakladı
Ukrayna yönetimi, savaş nedeniyle ülkeden dışarıya çavdar, arpa, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını 2022 sonuna kadar yasakladı.
Rusya doğal gazı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’dan ithal edilen doğal gaza bu kışın sonuna kadar ihtiyaçlarının olmadığını, fazlaca sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı yaptıklarını açıkladı.
Notu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya’nın kredi notunu “B”den “C”ye düşürdü. İngiltere’nin bebek ürünleri perakendecisi Mothercare, Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya aldı. Hollandalı bira üreticisi Heineken, Rusya’da bira üretimi ve satışını askıya aldığını açıkladı.
Venezuela 2 ismi bıraktı
ABD’nin Rusya petrolüne, doğal gazına ve kömürüne ambargo uygulamaya başlaması ile eş zamanlı olarak, uzun süredir kriz halinde olduğu Venezuela hükümeti ile yakınlaşma sonuç vermeye başaldı. ABD ile Venezuela yönetimi arasında martın ilk haftası yapılan görüşmeler sonrası Nicolás Maduro hükümeti, iki Amerikalı mahkumu serbest bıraktı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonuna açıklama yaparken ABD hükümetinden gelen heyetle “saygılı” ve “samimi” bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi ve diyaloğa her zaman açık olduklarını kaydetti. Maduro, “Çok diplomatik bir görüşmeydi ve yaklaşık iki saat konuştuk, ilgi çekici konular hakkında yüz yüze konuşmak benim için çok önemlidir. Ülkedeki siyasi, ekonomik ve dini faktörlerle ulusal diyalog sürecini yeniden etkinleştirmeye karar verdik. Daha kapsayıcı, daha geniş bir ulusal diyalog sürecini yeniden canlandıracağız” dedi. Maduro, Rusya’ya yönelik başlatılan yaptırımları da eleştirerek şunları kaydetti: “Zaten enerji fiyatları, gaz, petrol, gıda fiyatları ve gübreler üzerinde acımasız bir fiyat dengesizliği vardı şimdi daha kötü oldu. Diyalog, müzakere, güvenlik garantilerine uyumlu olarak ve barış konusunda ısrar edeceğiz”
Çin’den Ukrayna’ya yardım
Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Kızılhaçı’nın Ukrayna’ya ihtiyaç malzemelerinden oluşan 5 milyon Yuan değerinde insani yardım sunacağını açıkladı.
Japonya kurşun geçirmez yelek gönderdi
Japonya, Ukrayna’ya kurşun geçirmez yelek, kasketler, kış kıyafetleri ve acil gıda gönderdi.
Petrol fiyatı arttı
ABD’nin Rusya’ya yaptırım dosyasına 8 Mart 2022’den itibaren petrol, doğal gaz ve kömürü de eklemesiyle yaşanan arz endişeleriyle uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 131,12 dolara çıktı.
DIŞ HABERLER