Rusya-Ukrayna Savaşı 39. günde de devam etti. Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius’in Mariupol kentinde öldürüldü. Savaş fotoğrafçısı Maksym Levin Kiev’de çatışma bölgesinde ölü bulundu. Rusya Ukrayna’nın Karadeniz bağlantısı olan Odessa kenti yakınlarını hassas füzelerle bombaladı
Rusya-Ukrayna Savaşı 39. gün de durmadı. Saldırılar 3 Nisan Pazar günü de durmadı. Zaporizhzhia bölgesindeki Enerhodar kasabasında patlamalar oldu. Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantı yeri Odessa yakınında petrol rafinerileri vuruldu.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı “Düşman, askeri ve sivil hedeflere sistematik füze ve hava saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor ancak saldırıların ve yüksek hassasiyetli silahların kullanılma yoğunluğu azaldı” açıklaması yaptı.
Rusya sınırındaki Kharkiv (Harkiv, Harkov) şehrinin yerleşim ve sanayi bölgelerinin çeşitli topçu sistemlerinden bombalandığı belirtilen açıklamada, “Bombardıman yoğunluğu da azaldı. İşgalci birlikler İzyum yönünde aktif operasyonları sürdürmek amacıyla yeniden toplanıyor. Düşman, insansız hava araçlarını da kullanarak keşif yapıyor” denildi.
Yönetmen Mantas Kvedaravicius öldürüldü
Ukrayna’nın stratejik kentlerinden Mariupol kentiyle ilgili belgeseliyle tanınan Litvanyalı yönetmen Mantas Kvedaravicius’in Mariupol kentinde 3 Nisan’da öldürüldüğü açıklandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın bilgi ajansı tarafından yapılan duyuruda, 46 yaşındaki Litvanyalı yönetmenin Azak Azov) Denizi kıyısındaki Mariupol’dan ayrılmaya çalışırken Rusya güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edildi.
Rus film yönetmeni Vitaly Mansky, yaptığı açıklamada, “Arkadaşımız Artdocfest katılımcımız, Litvanyalı belgesel yazarı Mantas Kvedaravicius, bugün Mariupol’da, elinde kamerayla, bu saçma savaşta öldürüldü” dedi.
Litvanyalı belgesel yönetmeni ve yapımcısı Giedre Zickyte ise internet hesabından yaptığı paylaşımda, “RIP’in sevgili yetenekli Mantas’ı. Litvanya sinema topluluğu ve tüm dünya için korkunç bir kayıp. Kalplerimiz kırıldı” dedi.
Mariupol’den tahliyeler
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, şehir çatışmalarının sürdüğü Mariupol’den Zaporijya’ya sivillerin tahliyesinin sürdüğünü açıkladı.
Ukrayna’nın Azak Denizi ile bağlantısı ve ticaret için hayati olan, kıyı kesimi Rusya kontrolüne geçen Mariupol’un büyük kısmının savaşın başladığı 24 Şubat’tan beri bombardımanla yok edildiği kaydediliyordu.
Bir gazeteci daha yaşamını yitirdi
Ukrayna’daki savaşı takip eden bir gazeteci daha hayatını kaybetti. BBC haberine göre Ukraynalı savaş fotoğrafçısı Maksym Levin, Kiev yakınındaki bir köyde hayatını kaybetmiş bir şekilde bulundu. Ukrayna haber sitesi LB.ua için 10 yıldır çalışan Levin BBC, Reuters dahil olmak üzere uluslararası diğer haber kurumları için de fotoğraf çekiyordu. Meslektaşlarına göre 40 yaşındaki Levin’den 13 Mart’tan beri haber alınamıyordu.
Reuters, “Uzun süredir Reuters’a destek veren Levin’in ölümünü öğrenmekten dolayı çok üzüldük. Maks, 2013’ten beri Ukrayna’da harika fotoğraf ve videolar paylaşıyordu. Ölümü gazetecilik için büyük bir kayıp” açıklaması yaptı.
26 Şubat’ta Danimarka’nın Ekstra-Bladet gazetesi çalışanı 2 gazeteci ağır yaralandı. 13 Mart’ta ABD’li gazeteci Brent Renaud öldürüldü. 14 Mart’ta Fox News ekibine açılan ateşle Pierre Zakrewski ve Ukraynalı meslektaşı Oleksandra Kuvshynova öldürüldü, ABD’li gazeteci Benjamin Hall yaralandı. 28 Şubat’ta Kiev yakınlarında Sky News TV ekibi saldırıların hedefi oldu. Üç gün sonra Çekya TV kanalı Voxpot’ın içinde bulunduğu araca Makariv’de ateş açıldı. 6 Mart’ta da İsviçreli gazeteci Guillaume Briquet, Kirovograd ile Nikolayev arasında bir yerde keskin nişancı ateşiyle yaralandı. 8 Mart’ta Al Araby kanalının ekibi keskin nişancıların hedefi oldu. Ukraynalı gazeteci Victoria Roshchina’nın arabası da 9 Mart’ta ateş açıldı. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana 8 gazetecinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.
Anna Malyar: İrpin, Buça, Gostomel kurtarıldı
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, başkent Kiev’in çevresinde bulunan ve haftalarca yoğun bombardıman altına olan İrpin (İrpen), Buça, Gostomel ve Kiev bölgesinin tamamının kurtarıldığını öne sürdü. Malyar, Facebook hesabından, “İrpen, Buça, Gostomel ve Kiev bölgesinin tamamı işgalden kurtarıldı” dedi.
Rusya: Odessa yakınlarında petrol rafinerisi vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Odessa şehri yakınlarında yüksek hassasiyetli roketlerle petrol rafinerisi ve akaryakıt deposunu vurduklarını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Bu sabah havadan ve karadan yüksek hassasiyetli roketlerle Odessa yakınlarında Mıkolayiv yönünde Ukrayna birliklerine yakıt sağlayan bir petrol rafinerisi ve 3 akaryakıt deposu yok edildi.” Konaşenkov gece boyunca Ukrayna ordusuna ait 51 askeri alanın vurulduğunu, Kudryaşovka ve Şurovka yerleşim birimi civarında havada 2 insansız hava aracını imha ettiklerini iddia etti.
Konaşenkov “Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 125 uçak, 88 helikopter, 383 insansız hava aracı, 221 hava savunma füze sistemi, 1903 tank ve zırhlı araç, 207 çok namlulu roketatar, 805 obüs ve havan topu, 1781 özel askeri araç vuruldu” dedi.
Mart sonunda vurulan Mikolayiv’deki valilik binasında hayatını kaybedenlerin sayısının da 15’e yükseldiği basına yansıdı
Buça’dan görüntüler
BBC, NTV, CNN Türk gibi basın organları Rus ordusunun çıkarılmasıyla Kiev yakınındaki Buça (Bucha) bölgesini gezdi. Sokaklarda elleri arkadna bağlanıp öldürülmüş insanlar yatıyordu. Bisikletiyle giderken öldürülenler vardı. BBC haberinde “Seçkin Rus hava indirme birlikleri, uçakla taşınabilecek kadar hafif zırhlı araçlarla kente girdi. Birkaç kilometre uzaklıktaki Hostomel Havalimanı’ndan buraya geldiler. Bu havalimanı işgalin ilk gününde helikopterle inen Rus paraşütçüler tarafından saldırıya uğramış ve ele geçirilmişti… Yıkımın izi birkaç kilometre ötedeki Hostomel Havaalanı’na çıkıyor. Rus hava indirme birlikleri, burayı Kiev’e yönelik bir saldırı için bir üs olarak kullanmaya çalıştı” dedi.
Haberde son görüntülere yer verilerek “Rus konvoyunun yanmış ve parçalanmış enkazı söz konusu banliyö caddesinde duruyor. Kent sakinleri haftalardır ekmek yemediklerini söylüyor” denildi. Hayatını kaybedenler için “Belediye, 280 kişinin toplu mezarlara gömüldüğünü duyurdu” denildi.
Ukrayna: Rus ordusu 18 bin kayıp verdi
Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rus ordusunun 24 Şubat-3 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakanlık iddiasına göre, Rus ordusundan 18 bin civarında asker öldürüldü, Ruslara ait 143 uçak, 134 helikopter, 644 tank, 1830 zırhlı araç, 325 top, 105 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi. Rus askeri birlikleri 1249 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 89 insansız hava aracını kaybetti.
Göç devam etti
Ukrayna’dan komşu ülkelere göç de devam etti. Zaman zaman geri dönüşler olduğu da basına yansıdı.
Baltık ülkeleri Rusya’dan doğal gaz alımını durdurdu
DW’nin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğal gaz alımında ödemelerin “Ruble” ile yapılmasını öngören kararnameyi imzalayıp süreci 1 Nisan’da başlatmasının ardından Letonya, Litvanya ve Estonya doğal gaz ithalatını durdurdu. Üç Baltık ülkesinden Letonya doğal gaz depolama şirketi Conexus Baltic Grid’in Müdürü Uldis Bariss, 2 Nisan Cumartesi günü bir radyoya yaptığı açıklamada, “Gaz sevkiyatı konusunda Rusya’ya güven duyulup duyulmayacağına ilişkin hâlâ bazı şüpheler varsa, son gelişmeler güvenilmeyeceğini açık bir şekilde gösterdi. 1 Nisan’dan bu yana Letonya, Estonya ve Litvanya’ya Rus doğal gazı akmıyor” dedi.
Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu aydan itibaren Litvanya’da Rus gazı yok. Bunu biz yapabiliyorsak, Avrupa’nın geri kalanı da yapabilir” dedi.
Medinsky: Liderleri bir araya getirecek bir taslak oluşmadı
Ukrayna heyeti ile müzakerelerdeki Rus heyetinin başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinsky, Ukraynalı müzakereci David Arakhamia’nın iyimserliğine katılmadığını belirterek, barış anlaşması için iki ülke liderlerini bir araya getirecek taslak anlaşmanın onaylanmaya henüz hazır olmadığını bildirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müzakerelerde, Ukrayna tarafının, tarafsız ve nükleer olmayan statü ile ilgili konulara yaklaşımında daha gerçekçi hale geldiğini aktaran Medinsky, “Ancak anlaşma taslağı, liderlerin zirve toplantısı için sunulmaya hazır değil” ifadesini kullandı.
David Arakhamia’nın “Rusya’nın Kırım hariç Ukrayna’nın tutumunu kabul ettiğini” söylediğini hatırlatan Medinsky, şunları kaydetti:
“Aslında üzerinde anlaşmaya varılan konular; Ukrayna’nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer olmayan statüde olması, yabancı askeri birliklerin, üslerin ve her türlü saldırı silahlarının konuşlandırılmasının, kitle imha silahlarının geliştirilmesi ve üretilmesinin reddedilmesi, Rusya dahil sadece garantör devletlerin izniyle tatbikatlar yapılması, ayrıca Ukrayna’nın tarafsızlığı için uluslararası güvenlik garantisi sisteminin oluşturulmasıdır. Bütün bunlar üzerinde İstanbul’da anlaşmaya varıldı. Rusya’nın 2014’ten beri başardığı şeyler var.”
Ukrayna tarafının kendi tarafına yönelik açıklamalarda bulunduğunu aktaran Medinsky, “Tekrar, tekrar ediyorum; Rusya’nın Kırım ve Donbas konusundaki tutumu değişmedi” dedi.
Medinsky, uzmanlar ve heyet başkanları düzeyindeki anlaşma metni üzerindeki çalışmaların çevrim içi formatta, 1-2 Nisan’da yapıldığını ve yarın devam edeceğini bildirdi.
ABD ve NATO’dan sivillerin hedef alındığı iddialarına ilişkin açıklama
Rusya ordusunun Kiev yakınlarındaki İrpin ve Bucha kasabasında sivilleri infaz ettiğine ilişkin suçlamalarla ilgili ABD ve NATO’dan açıklamalar yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, söz konusu görüntülerle ilgili “yumruk etkisi” tanımı kullanırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Bu, Avrupa’da on yıllardır görülmeyen bir vahşet” ifadelerini kullandı.
‘Artık bu savaşı durdurmak Putin’in sorumluluğunda’
The Guardian’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken konuya ilişkin açıklamasında “Buna duyarsız kalamayız ve normalleştiremeyiz. Rus birliklerinin savaş suçu işlediğini belgelemek için çalışıyoruz” dedi. NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg ise “Bu, Avrupa’da on yıllardır görülmeyen korkunç bir vahşet. Sivillerin hedef alınması ve öldürülmesi asla kabul edilemez” açıklaması yaptı. Stoltenberg, “Artık bu savaşı durdurmak Putin’in sorumluluğunda” dedi.
Söz konusu savaş suçu iddialarıyla ilgili uluslararası soruşturma çağrısı da yapan Stoltenberg, “Uluslararası ceza mahkemesinin savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatması ve faillerin sorumlu tutulması önemli, bu nedenle soruşturmayı önemsiyoruz” diye konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Odessa’da
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ukrayna’nın güneybatısında bulunan liman kenti Odessa’ya bugün insani yardım heyetiyle birlikte ziyarette bulundu.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bakan Dendias, burada yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Odessa Başkonsolosluğu’nun yeniden açılmasının planlandığını söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Başkonsolosluk binasının açılması Ukrayna’da yaşayan Yunanistan vatandaşlarının ülkenin herhangi bir noktasından kaçabilmesi için koridorlar oluşturulmasında yardımcı olacak” dedi.
Rusya ordusu bu sabah Odessa’da akaryakıt tesislerine füzeli saldırı gerçekleştirmiş, saldırılarda can kaybı olmadığı duyurulmuştu.
Rusya: Buça’dan yayınlanan görüntüler provokasyon
Rusya Savunma Bakanlığı, “Kiev rejiminin, Rusya askerlerince Buça’da ‘işlenen suçların’ kanıtı oldukları iddiasıyla yayınladığı görüntüler bir provokasyondur” açıklamasında bulundu.
Ukrayna, Rus ordusunu İrpin ve Buça’da sivilleri infaz etmekle suçlamıştı.
DIŞ HABERLER