Rusya-Ukrayna Savaşı 85. günde de sürdü. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana 231 çocuğun hayatını kaybettiği, 1828 eğitim kurumunun hasar gördüğü kaydedildi. NATO’ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’yı uyaran Rusya’ya, ABD Başkanı Biden NATO’nun 5. maddesi üstünden yanıt verdi
Rusya-Ukrayna Savaşı 85. günde ateşkes sağlanamadı. Çatışmalar ve bombardıman 19 Mayıs’ta da sürdü.
Ukrayna’da, Rus ordusunun saldırılarında 231 çocuğun hayatını kaybettiği, 427 çocuğun yaralandığı kaydedildi. Ukrayna Başsavcılığı iddiasına göre, Rus ordusunun bombardımanlarında 1828 eğitim kurumu hasar gördü, bunlardan 171’i tamamen yıkıldı. Açıklamada, Rusya’nın saldırılarına başladığı 24 Şubat’tan bugüne kadar 231 çocuğun hayatını kaybettiği, 427 çocuğun yaralandığı ifade edildi.
Azovstal Çelik Fabrikası’ndaki askerler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, 18 Mayıs Çarşamba günü yaptığı açıklamada son bir gün içerisinde Mariupol’da haftalar boyu kuşatma altında tutulan Azovstal Çelik Fabrikası’nda 954 Ukrayna askeri personelinin teslim olduğunu söyledi. Rusya, Azak (Azov) Denizi kıyısındaki sanayi ve ticaret kenti Mariupol’daki Azovstal Çelik Fabrikası’ndan teslim olmaları sonrası tahliye edilen Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesindeki bir eski cezaevi kompleksine yerleştirildiğini söyledi. Kompleksin, Rusya’nın ve Moskova yanlısı milislerin kontrolü altında bulunduğunu kaydedildi. Azovstal Çelik Fabrikası’nda Ukrayna askerleri ve ırkçı Azov Taburu güçleri bulunuyordu.
Azovstal’daki güçlerden kaçının teslim olduğu yönünde bağımsız kaynaklarca net bir açıklama henüz olmadı.
Mariupol Ruaya tarafından alınınca bölgede sadece Azovstal Çelik Fabrikası’ndaki güçler kalmıştı. Bu güçlerin haftalardır mevzilendiği Azovstal Çelik Fabrikası’nda yiyecek ve suyun iyice azaldığı kaydediliyordu.
Genelkurmay iddiası: 28 bin 500 asker kaybı var
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Rus ordusunun savaşın başından beri 28 bin 500 asker, 203 uçak, 167 helikopter ve 1254 tankını kaybettiğini iddia etti. Rus ordusunun toplam 28 bin 500 asker kaybettiği ve Ruslara ait 203 uçak, 167 helikopter, 1254 tank, 3 bin 63 zırhlı araç, 595 top, 199 roketatar ve 93 hava savunma sisteminin imha edildiği belirtildi.
Rus güçlerinin 2 bin 157 araç, 13 gemi ve hafif sürat teknesi ile 455 insansız hava aracını da yitirdiği kaydedilen açıklamada, Rusların fırlattığı 103 seyir füzesinin de Ukrayna hava savunma birliklerince vurularak imha edildiği bilgisine yer verildi.
Biden’dan 5. madde açıklaması
Savaş derinleşince ABD ve NATO, durumu uzun yıllardır tarafsız olan ülkeler İsveç ve Finlandiya’yı NATO üyeliği yoluna sokmuştu. 18 Mayıs’ta İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen üyelik başvurusu yapmıştı. ABD Başkanı Joseph Biden, NATO üyeliği için çalışmalar yapan İsveç ve Finlandiya için 5. maddeyi hatırlattı. Biden iki ülkenin başvurusunun önemli bir karar olduğunu belirten Biden, NATO’nun 5. maddesine bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu söyledi.
“İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini sıcak karşılıyor ve güçlü bir şekilde destekliyor. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması savunma iş birliğimizi güçlendirecek ve tüm transatlantik ortaklarına fayda sağlayacak Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği değerlendirilirken ortak güvenlik tehditlerine karşı tetikte olacağız ve birlikte çalışacağız. ABD Kongresi ve NATO müttefiklerimizle Finlandiya ve İsveç’i tarihin en güçlü savunma ittifakına hızlı şekilde dahil etmek için çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. NATO üyelikleri değerlendirilirken ABD; Finlandiya ve İsveç ile ortak güvenliğimize tehditlere karşı güçlü durulması ve saldırıların geri püskürtülmesi konusunda çalışmayı sürdürecektir” dedi.
Rusya, İsveç ve Finlandiya’yı uyarıp hem askeri-teknik hem de diğer nitelikte misilleme adımları atmak zorunda kalabilecekleri yönünde çıkışlar yapmıştı.
NATO’nun 5. maddesi nedir?
NATO’nun 5. maddesinde “Taraflar, Kuzey Amerika’da veya Avrupa’da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası’nın 51. maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi’ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.”
Portekizli diplomatlar sınır dışı
Rusya, 5 Portekizli diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı 18 Mayıs’ta da mütekabiliyet gereği ülkedeki 34 Fransız ve 27 İspanyol diplomatı “Personan non grata-istenmeyen kişi” ilan etmişti.
İngiltere’den yeni yaptırım
İngiltere Rus hava yolu sektörüne yeni yaptırım kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 3 hava yolu şirketi Aeroflot, Ural Airlines ve Rossiya Airlines, 50 milyon sterlin değerindeki kullanılmayan iniş alanlarını İngiltere’deki hiçbir havalimanında satamayacak. Dışişleri Bakanı Liz Truss da, “Hava sahamızı zaten Rus havayollarına kapatmıştık. Putin, Ukrayna’ya barbarca saldırısına devam ettiği sürece, Rus ekonomisini hedef almaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.
Finlandiya ve İsveç’e destek veren Scholz: Rusya savaşı kazanmamalı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz 19 Mayıs’ta Federal Mecliste yaptığı konuşmada Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Rusya’nın kazanmamasını ve Ukrayna’nın başarılı olmasını hedeflediklerini söyledi. Scholz, Ukrayna’ya silah yardımı yapılmasını savunarak, “Vahşice saldırıya uğrayan bir ülkeye kendisini savunmak için yardım etmek gerilimi tırmandırmaz. Ancak bu saldırıyı püskürtmeye ve böylelikle mümkün olan en kısa zamanda şiddeti sona erdirmeye katkı sağlar. Hepimizin tek hedefi var. Rusya bu savaşı kazanmamalı, Ukrayna başarılı olmalı.”
Scholz, Alman hükümetinin NATO’nun bu savaşın bir tarafı olmasına izin verecek hiçbir şey yapmayacağını yineledi.
Scholz, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya yaptıkları üyelik başvurularını memnuniyetle karşıladığını, iki ülkenin NATO’ya üyeliğiyle ittifakın ve Avrupa’nın daha güçlü ve güvenli olacağını söyledi. Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın diğer ülkeleri de güvenliklerini düşünmeye sevk ettiğini ifade ederek, birçok devletin savunmasına daha fazla yatırım yaptığını kaydetti.
Savaşın sona ermesinin ardından Ukrayna’nın yeniden inşa edilmesinin milyarca euroya mal olacağını ifade eden Scholz, bunun için şimdiden “dayanışma fonu” kurulması için AB’de ön çalışmaların başlatılmasını istedi.
Ukrayna’nın AB üyeliğinin hızlandırılmasına karşı çıkan Scholz, “AB’ye giden yolda kestirme yolların olmaması Batı Balkanlar’daki 6 ülkeye karşı da adil olmanın gereğidir. Bu ülkeler yıllardır yoğun reformlar yapıyorlar ve katılıma hazırlanıyorlar. Onlara verdiğimiz sözleri tutmamız sadece bizim güvenilirliğimizle ilgili bir mesele değildir” diye konuştu.
Scholz, Batı Balkanlar’daki ülkelerin AB’ye entegrasyonunu her zamankinden daha fazla AB’nin stratejik çıkarları için de önemli olduğunu vurgulayarak “Batı Balkanlar, AB’ye aittir” ifadesini kullandı.
Enerji tedariki konusunda AB ülkelerini dayanışma içinde olmaya çağıran Scholz, “AB düzeyinde asıl mesele, üye ülkelerde enerji tedarikinde herhangi bir darboğaz olmamasını sağlamaktır. Bu, Avrupa dayanışmasının bir zorunluluğudur” dedi.
DIŞ HABERLER