Suriye’den göç eden mültecilerin dönüşü için Şam’da ilk konferans gerçekleşti. Rusya temsilcisi Lavrentyev, Türkiye’nin İdlib’den çıkma güvencesi verdiğini açıkladı
Suriye’nin başkenti Şam’da Emevi Konferanslar Sarayı’nda Mültecilerin Dönüşü konulu uluslararası konferans yapıldı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın, video yoluyla açış konuşması yaptığı konferansa Rusya, Çin, İran, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Pakistan dahil 27 ülkeden heyetler ile BM temsilcileri katıldı.
Uluslararası Sığınmacı ve Yerelde Yer Değiştiren Kişiler Konferansı’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İdlib bölgesinin hem Türkiye hem de İdlib topraklarında bulunan mültecilere doğrudan etkisi olan bir istikrarsızlık odağı olduğunu söyledi. Lavrentyev milislerin Suriye’nin İdlib vilayetindeki mültecileri zorla tuttuğunu ve yasa dışı silahlı gruplara katılmaya zorladığını söyledi: “Aslında teröristler, sığınmacıların kendi evlerine dönmelerini yasaklıyor. Üstelik bu bölgelerde zorla tutma ve yasa dışı silahlı gruplara katılmaya teşvik süreci devam ediyor.”
Çıkma sözü verilmiş
Rusya resmi ajansı Sputnik’e de demeç veren Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türk birliklerinin İdlib’den çıkacağını söyledi. Soru üzerine Lavrentyev, “Türk güçlerinin Suriye’den çıkması konusu, Rus tarafınca her zaman gündeme getirildi ve Türkiye bu hususta güvence verdi. Suriyeli vatandaşların bu bölgelerde yaşaması için güvenli koşullar oluşturulduğunda ve terör yuvası yok edildiğinde, Türk askerler İdlib’den ayrılacak” dedi.
Suriyeli mültecilerin dönmeleri için elverişli koşulların sağlanması gerektiğini kaydeden Lavrentyev, “Evler yıkıldı, altyapı tesisleri yıkıldı. En azından temel yaşam koşullarını sağlamalıyız. Elbette bunun için de tüm ülkelerin finansal desteğine ihtiyaç var. Suriye hükümeti, gönüllü olarak evlerine dönmek isteyen tüm Suriye vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasını taahhüt etti” diye konuştu.
Rus diplomat, Suriye hükümetinin bu konuda azami çaba sarf ettiğini ancak her şeyi tek başına yapamadığını söyleyerek konferansta bu meselelere yönelik ek mekanizmalar bulmaya çalıştıklarının söyledi. Şam’daki Rusya, Çin, İran, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Pakistan dahil 27 ülkeden heyetler ile BM temsilcileri katıldı. Konferansta çoğunluğu komşu ülkelerde olmak üzere 6.5 milyondan fazla Suriyeli mültecinin ülkesine dönmesi için bir program geliştirilmesi hedefleniyor.
ŞAM