Yeni yıl ile birlikte bombardımana başlayan Rus savaş uçaklarının İdlib kentlerine saldırısı sürdü
Rusya’ya ait savaş uçakları İdlib’e bağlı Şeyh Yusuf ve Arap Said köylerini ve Erîha’yı birkaç kez bombaladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Rusya’ya ait savaş uçakları, İdlib’e bağlı ve M4 Karayolu yakınlarında olan Erîha şehrindeki Erbaîn (Jabal Al-Arbaeen) ve Hirş Misêbîn Dağı’nın doğusunu 5 kez hedef aldı. SOHR, saldırıyla eş zamanlı “silahsız bölgeler” de keşif hareketliliği yaşandığını da kaydetti.
Yine 2 Ocak 2022 öğle saatlerinde Rus savaş uçakları İdlib’in batısındaki Şeyh Yusuf ve Arap Said köylerini de vurdu.
Saldırılarda İdlib’de bir su istasyonunun da devre dışı kaldığı kaydedildi.
İdlib’in güneyindeki Al-Bara köyünün eteklerinde patlama sonucu 3 kişi de yaralandı.
Yeni yılın ilk dakikalarından beri
Rus savaş uçakları, 2022’nin ilk dakikalarında, İdlib, Kensafra ve Cüdeyde bölgesine de çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Lazkiye’deki Rus savaş uçaklarının konuşlandığı Hımeymim Hava Üssü’nden kalkan Rus savaş uçakları 1 Ocak 2022’de saat 02.37’de İdlib’in batısındaki Nehrulabyad köyünü bombaladı. Basına yansıyanlara göre biri kadın, biri çocuk 2 sivil yaşamını yitirdi, 10 sivil yaralandı.
Halep’in batı kırsalındaki Keferamme, Kefertal ve İdlib’in güney kırsalındaki Beynin köylerine de Suriye-İran ittfak güçleri bombardıman yaptı.
Rusya daha önceki yıllarda da Türkiye ile belli konularda gerilim yaşadığında İdlib gibi yerlerde bombardımanla mesaj veriyordu. Son dönemde Ukrayna’ya SİHA satışları sonrası Rusya zaman zaman uyarılar yapıyordu.
Ukrayna krizinde Türkiye’nin NATO ile ABD bloku yanında yer alması ve Kırım ve silah satışları konusundaki açıklamalar Rusya’da gündem oluyordu.
İdlib’e cihadistler otobüslerle taşındı
Türkiye, Rusya ve İran anlaşarak Şam kırsalı, Halep dahil farklı kentlerdeki cihadist grupları otobüslerle İdlib’e taşıdı. Ancak El Nusra (Heyet Tahrir el-Şam-HTŞ adını aldı) diğer gruplar üstünde hakimiyet kurdu. Çatışmalar dinmedi.
Türkiye, Rusya ve İran, 2017’deki Astana formatı toplantısında Esad rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma karar aldı.
Çatışmalar durmayınca Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek İdlib mutabakatı imzaladı. Mayıs 2019’da İdlib’de çatışmalar tekrar arttı. Rusya, gerilim tırmanınca TSK birliklerini de bombalayarak onlarca asker öldürdü. Türkiye ile Rusya 5 Mart 2020’de İdlib ateşkesi yaptı.
Astana grubu iç savaşı uzattı
Astana grubu, diğer halkları toplantılara katmayarak, Suriye iç savaşını kendi hedeflerini gerçekleştirmek, projelerini, bazı ihalelerini hayata geçirmek, Suriye kentlerindeki madenleri, kıyıları denetime almak için kullandılar. 15 Mart 2011’de başlayan iç savaşın uzamasında Astana grubu önemli rol oynadı. İç savaş 12 yılı buldu.
İDLİB