Edirne sınırında mültecilerin haberi yaparken gözaltına alınarak tutuklanan Rudaw muhabiri Rawin Stêrk, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi
Edirne sınırında mültecilerin geçişini takip ederken gözaltına alınarak, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Rudaw muhabiri Rawin Stêrk (İsmail Yıldız) hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yıldız, tutuklu bulunduğu Ankara Sincan Cezaevi’nde Kovid-19 tedbirleri nedeniyle SEGBİS ile katıldı. Sterk’in avukatları Özcan Kılıç ve Gürsoy Demir’in hazır bulunduğu duruşma, yapılan kimlik tespitiyle başladı.
Haber takibinde gözaltına alındı
Duruşmada ilk söz alan Stêrk, Edirne Pazarkule’de mültecilerin geçişini takip ettiği sırada gözaltına alındığını belirterek, çalıştığı televizyonun görevlendirmesi sonucu oraya gittiğini söyledi. İddianamenin maddi hatalarla dolu olduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, “Sosyal medya paylaşımlarımda örgüt propagandası yaptığım iddia ediliyor. Ancak söz konusu paylaşımlarımda örgüt adına herhangi bir unsur bulunmuyor. İddianamede yine telefonumda örgüt mensuplarına ilişkin fotoğrafların olduğu ifade ediliyor. Benim telefonumda öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.
‘15 ay hapis yattım’
İddianamenin devamında 2008 yılında bir davada yargılandığına yer verildiğine değinen Yıldız, “Doğrudur ama ben bu davada beraat etmiş durumdayım. Ben daha önceki davamdan 15 ay hapis yattım. Ancak daha sonra bu dosyadan serbest bırakıldım. Bizler Kürtçe yayın yapan bir kanalız. Sokaklarda konuştuğumuzda herkesin dikkatini çekiyor. Bundan kaynaklı İstanbul’da sabahlamadığım rezalet kalmadı. Şimdi kaçma durumuna gelmek istiyorum. Benim kaçmak gibi bir durumum yok” dedi.
Savcı tutukluluğa devam dedi
Stêrk’in savunmasının ardından savcı sunduğu mütalaasında, dosyanın İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı KCK Basın Davası ile birleştirilmesini talep etti. Savcı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti gereği Stêrk’in tutukluluğunun devamını istedi.
Avukatlar: İddianame ciddiyetsiz
Daha sonra söz alan Stêrk’in avukatı Özcan Kılıç, iddianamenin hukuki açıdan ciddiyetsiz olduğunu söyleyerek, “6 aydır tutuklu yargılandığı dava için iki sayfalık iddianame hazırlanmış. İddianamede örgüt ismi vurgulanmış ve üyelikten yargılansın denilmiş. Fakat gerekçe sunulmamış” dedi.
Avukat Gürsoy Demir, 3 sayfalık iddianamenin boş olduğunu belirterek, “Edirne’ye de gazetecilik yapmak için gitmiştir. Propaganda yaptığına dair örgüt üyeliği suçlaması doğru değildir. Bununla ilgili bir delil yoktur. Tweet üstünden suçlama yapılmıştır” diye konuştu.
Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyaların birleştirmesine karar verdi. Heyet Stêrk’e yurt dışına çıkış yasağı getirerek tahliyesine karar verdi.
HABER MERKEZİ