İlan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), aralarında Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) da bulunduğu çok sayıda kadın kurumu kapatıldı ya da işlevsiz hale getirildi. Bununla beraber, birçok kentte olduğu gibi Diyarbakır’da da kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarında ciddi oranda artış yaşandı. Diyarbakır’da Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde, “Örgütlüğümüz özgürlüğümüzdür” şiarıyla gerçekleştirilen konferansta, kadına yönelik şiddet ile çocuk istismarının önüne geçmek ve kadınların birlikteliğini sağlamak amacıyla Rosa Kadın Derneği’nin açılacağı duyuruldu. Derneğin kurucuları arasında yer alan Adalet Kaya, derneğin kuruluş amacını ve sürecini anlattı. Türkiye’de ciddi anlamda artan bir şiddetin söz konusu olduğunu söyleyen Adalet Kaya, “Hem AKP iktidarının yarattığı bir şiddet var hem de OHAL politikalarının yaratmış olduğu bir şiddet var. İktidarın bu politikaları bir takım araçlarla meşrulaştırmaya çalışması toplumda inanılmaz bir şiddet eğilimini ortaya çıkardı. Birçok belediyeye kayyum atandı, birçok kadın kurumu kapatıldı. Bu da kadın mücadelesine ve yerel yönetim başarısına yönelik gerçekleşen saldırılardı. Bu saldırılar kapsamında kapatılan kurumların yokluğu ile birlikte bu şiddet artışı her gün daha çok yayılmaya başladı” dedi.
‘Yargı AKP’nin organı gibi’
Medyanın şiddetin meşrulaştırılması yolunda en büyük araç olarak kullanıldığının altını çizen Kaya, şöyle devam etti: “Medyanın şiddeti güzelleştirerek vermesi insanları şiddete meyilli bir hale getiriyor. İktidara yardımcı olan ikinci araç da yargıdır. Yargı yaşanan şiddet olayları ile ilgili hiçbir zaman hakkaniyetli kararlar vermedi. Erkeği korumaya dönük kararlar verilmesinde ciddi bir artış söz konusu. Yargının AKP’nin bir organı gibi çalışması kadınları da adalet arayışında biraz geriye düşürdü. Kadın güvenmediği bir yargı ile adalet arayışına girmek istemiyor. Siyasal şiddetin toplumsal şiddete dönüşmesi her anlamda iktidarın yaratmış olduğu toplumsal gerçekliktir.” Kısa bir süre sonra açılışını yapacakları Rosa Kadın Derneği’ne değinen Kaya, kapatılan kadın derneklerinin ardından toplumda ciddi bir ihtiyacın ortaya çıktığını belirtti. “Kadınlar ve toplumun diğer fertleri için de, böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diyen Kaya, “Ülkede cinsel istismar, tecavüz, şiddet olaylarında ciddi bir artış var” diye ifade etti.
‘Güvenilecek bir kurum’
Toplumun güven duyabileceği sivil bir kurum oluşturmak istediklerini dile getiren Kaya, şu ifadelerde bulundu: “7 kadın arkadaşla beraber kurduk derneğimizi ve bunun için tüm resmi işlemlerimizi hallettik. Çok yakın bir tarihte derneğimizin açılışını tüm kadınların katılımıyla yapacağız. Bu derneğin en büyük amacı, kadını öğrenilmiş çaresizlik halinden çıkarmayı başarmak. Şiddete ve cinsel istismara uğramış her kadına ulaşmaya çalışıyoruz. Kadınların güvenerek gelebileceği bir kurumları olsun istiyoruz. Diyarbakır’da şu an bunu yapabilecek bir dernek yok, çünkü var olanların tümü kapatıldı.”
‘Özsavunma yeteneği’
Adalet Kaya, kadınların kültürlerine ve bedenlerine yapılacak saldırıları bertaraf edecek güce sahip olduğunun altını çizerek, “Bunu örgütlenerek, bir arada durarak yapabileceğimize inanıyoruz. Yaptığımız bir araştırmada Diyarbakır’da suça sürüklenen 17 yaş altı çocuklarda ciddi bir artış olduğunu gördük. Bunun önüne geçmenin yolu örgütlenmektir, demokrasi kültürünü yaygınlaştırmaktır, toplumsal cinsiyet rollerinin değişmesini sağlamaktır. Biz yalnızca kadınlar için değil, çocuklar için de çalışmalar yapacağız. Tabi bu bir zihniyet değişimidir, 1 günde, 10 günde olabilecek bir şey değildir ama bu toplumun yapısında öz savunma yeteneği, direniş kültürü var. Dönemsel olarak şu an sadece içe çekilmiş bir durumdadır” şeklinde konuştu.
‘Dünyadaki kadınlar için’
Derneğin kurucuları arasında 23 ve 24. dönem HDP Batman Milletvekili ve kapatılan KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat’ın yanı sıra gazeteci, sosyolog, avukatın da yer aldığını belirten Kaya, dernekte her konuda çalışma yapabilecek kadınların bulunduğunu söyledi. Kaya son olarak, “Beraber bu yola koyulduk. Adı Rosa Kadın Derneği olacak. Biz derneğin isminin evrensel bir isim olmasını ve herkesi içine alabilmesini istedik. Rosa Luxemburg’a gönderme yaparak ismini Rosa olarak belirledik. Ayrıca yalnızca Diyarbakır’da değil, dünyadaki tüm kadınlar için çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Şiddet gören, cinsel istismara uğrayan, sömürülen, ezilen, haklarından faydalanamayan tüm kadınların yanında olacağız” dedi.
Beritan Canözer/Diyarbakır-Jinnews