Seçim dönemine girilirken Erdoğan’ın ‘Her Roman’a bir yuva’ açıklamasından sonra romanlar, Sulukule örneğini vererek ‘Romanların evlerinin yerine villalar inşa edildi, unutmadık’ dedi
Seçimler için 14 Mayıs tarihinin belirlenmesi ardından siyasi partiler seçimlere yönelik vaatlerini açıklamaya ve halktan oy istemeye başladı.
İktidarın verdiği güçle her seçim dönemi halka belli başlı programlar ve kampanyalar açıklayan AKP iktidarı da çalışmalara başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda “Hedefimiz her Roman’a bir yuva” diyerek, seçim öncesi bir kez daha Roman açılımını gündeme getirdi.
Romanlar ise Erdoğan’a Sulukule başta olmak üzere yaşadıkları bölgelerde yapılan kentsel dönüşüm sonucu evsiz kaldıklarını hatırlatarak verilen sözlerin tutulmadığını hatırlattı.
MA’dan Yüsra Batıhan’a konuşan Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutar, “ne AKP ne CHP ‘Romanları kazandık’ diye düşünmesin. Sadece erzakla, konutla Romanların oylarını elde edemeyecekler” dedi.
Mücadele etmeye devam ediyoruz
Romanların azınlık, mülteci ve sığınmacı statüsünde olmadığını belirten Tutar, Türkiye’nin asli unsurlarından olduğuna dikkat çekti. Siyasi partilerin Romanlara yönelik tutum ve söylemlerine değinen Tutar, “Temel yaşam hakkından tutun da eğitim, barınma, sağlık hakkına kadar yeterli derecede ulaşamadığımız haklarımız mevcut. Bu haklar için mücadele etmeye çalışıyoruz. 2009’lara kadar Türkiye’de ne Roman nede farklı bir isimle anılıyorduk. Siyasiler, Roman mahallelerine geldiğinde ne diyeceklerini bilemiyor, ‘esmer vatandaş’ dedikleri oluyordu” dedi.
Sözleri tutmadılar
“Roman açılımı” sürecinde devletin Romanlar hakkında hiçbir bilgi ve veriye sahip olmadığının görüldüğünü söyleyen Tutar, “Devlet, Roman açılımına çok hazırlıksız yakalandı. 2010 Mart ayında dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı’nın verdiği sözler, bu 500 bin rakamı esas alınarak verilmişti. Ancak işin içine girince böyle olmadığını gördüler ve olumsuz tepkiler aldılar. Verdikleri sözleri de tutamadılar” diye belirtti.
Sulukule’de yaşananlar
İstanbul’un Fatih ilçesinde Romanların yaşadığı yoksul mahalle Sulukule’de 2007 yılında başlayan ve evlerin yıkılarak yapılan kentsel dönüşümü söz konusu duruma örnek olarak gösteren Tutar, kentten uzağa yerleştirilen Romanların evlerinin yerine villaların inşa edildiğini hatırlattı; “Sulukule mücadelesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ‘kamu yararı yoktur’ dedi. Fakat iş işten geçmişti ve oradaki insanlar evsiz kaldı. Benzer durumlar Ankara, İstanbul ve İzmir gibi birçok yerde devam ediyor. Hükümet ve belediyeler nerede kırılgan bir grup ve rant varsa orada kentsel dönüşüm yapıyor”
Oylar cepte değil
“Roman açılımı”nın ardından AKP’nin 1, CHP’nin de 1 Roman milletvekili çıkardığını hatırlatan Tutar, söz konusu durumu “Bahşedilmiş milletvekilliği” olarak değerlendirerek, şunları söyledi: Birer milletvekili verdi diye ne AKP ne CHP ‘Romanları kazandık’ diye düşünmesin. Sadece erzakla, konutla Romanların oylarını elde edemeyecekler. Roman meselesini topyekûn ele almak zorundalar.”
ANKARA