Qamişlo’da tedavi gören Dîlan Îbrahim ve Hemîd Hisên gibi birçok ağır hasta saldırı ve ambargodan dolayı ilaca ve sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar yaşıyor
Kuzey ve Doğu Suriye’de fiyatları 500 ile 800 dolar arasında değişen bazı ilaç türlerinin bulunamamasından dolayı kanser hastaları büyük sıkıntı yaşıyor. Kanser hastası Dîlan Îbrahim ve Hemîd Hisên için gerekli ilaçları bulmakta güçlük çekiliyor.
Şam’da ilaç var, para yok
Dîlan Îbrahim isimli çocuk, yaklaşık 5 ay önce belirtileri başlayan kan kanseriyle mücadele ediyor. Her hafta annesiyle Qamişlo’daki Onkoloji, Talasemi ve Yanık Hastanesi’ne gidiyor. Daha önce de Şam’da tedavi görüyordu. İlaç sıkıntısı ve tedavi masrafları nedeniyle ailesi büyük zorluklar yaşıyor. Dîlan, ilaç eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıyadır.
Dîlan tedavisi için Şam’a götürülüyor, ancak ailesi otel ücretlerini ödeyemediği için üç ay boyunca parklarda uyumak zorunda kalıyor. Anne Nisrîn Mihemed, “Orada ilaç var, ama kalmak çok masraflı. Oteller çok pahalı. Hastaneye gitme sırası bize gelene kadar parklarda kaldık,” diyor.
Qamişlo’da sağlık hizmeti ücretsiz
İki buçuk yıl önce sağlık durumu kötüleşen bir diğer kanser hastası da Hemîd Hisên. Tedavisine Şam’da başlayan ve 5 ay sonra mesane ameliyatı geçirerek iyileşen Hemîd Hisên’in tedavisi Qamişlo’da devam ediyor.
Qamişlo Onkoloji, Talasemi ve Yanık Hastanesi’nin faaliyete geçmesinin ardından tedavisini tamamlamak üzere Şam’dan memleketine dönen Hemîd Hisên, yaklaşık bir yıldır Qamişlo’da tedavi görüyor.
Tedavi için Şam’a gidip gelmenin maddi olarak kendisini zorladığını anlatan Hemîd Hisên, “Burada (Qamişlo) ilaç ve hizmetlere para ödemiyorum, tüm ilaç ve iğneler ücretsiz. Şam’daki bakım merkezlerine sadece 70 günde bir ne kadar ilaç almam gerektiğini öğrenmek için gidiyorum ve sonra buraya gelip tedavime devam ediyorum” diyor.
Kanser hastaları için destek yok
17 Aralık 2023’te Qamişlo’da hizmete açılan Onkoloji, Talasemi ve Yanık Hastanesi, Kuzey ve Doğu Suriye’de bu tür hastalıkların tedavisine yönelik ilk hastane olma özelliğini taşıyor.
Kanser ilaçlarının fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kanser hastalarının tedavisinde zorlandıklarına dikkat çeken hastane yöneticisi Hediya Ebdullah, Dünya Sağlık Örgütü’nün, insani yardım ve sağlık kuruluşlarının kanser hastaları için destek sunmadığını kaydetti.
Haber: Ehmed Semir / ANHA