DSM, ortak yaşamı ve halkların kardeşliğini güçlendirmek, Suriye halklarının eliyle çözümü gerçek kılmak için bölge aydınları ve kanaat önderleriyle geniş katılımlı çalıştay düzenleyeceklerini açıkladı
Yazılı bir açıklama yapan Demokratik Suriye Meclisi (DSM), “Daha fazla ortak paydada buluşmak, ortak yaşamı ve halkların kardeşliğini güçlendirmek için DSM olarak, Suriye halklarının temsilcileri, aydınlar, akademisyenler ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki kanaat önderleriyle yeni ve geniş katılımlı çalıştaylar düzenleyeceğiz” dedi. DSM açıklamasında şunları belirtti: “Kuzey ve Doğu Suriye halkları arasında ulusal bir diyalog, bölge güvenliği üzerindeki tehditlere karşı daha güçlü bir dayanışmayı sağlayacaktır. Ülkemizin geleceğini yapıcı bir şekilde yönlendirmek için sorumlu tutumlar sergilenmeli, olaylar doğru yorumlanmalı ve okunmalıdır.
‘Askeri çözüme hayır’
Krizi derinleştirecek askeri çözüm yollarını red ettiklerini belirten açıklamada, çözüm yollarına dair çözümlerini şöyle sıralıyor: “2011’de Suriye’de devrim hareketlerinin ortaya çıktığı ilk günden bu yana dış müdahalelerden uzak bir şekilde, krizin halklar eliyle çözümünden yana olduk. Diyalogun fikirleri sunma ortamı olduğunu, değişimin de doğru inisiyatiflerle olacağı görüşünde olduk. Ülkedeki kriz derinleştiğinde askeri çözüm yollarını reddettik. Diyalog ve fikir alışverişi temeline dayalı siyasi çözüm önerileri sunduk. Bu temelde çok sayıda toplantı, kongre ve çalıştay düzenledik, Suriyeli birçok çevre ve toplumsal kesimle diyalog içinde olduk. Suriye halklarının özgürlük, onur ve haklarına kavuşma umudunu gerçekleştirmek, herkesin üzerinde anlaşacağı bir paydada buluşmak için Şam hükümetinin temsilcileriyle birçok kez görüşmeler gerçekleştirdik. Ülkede yaşanan değişim için de Kuzey ve Doğu Suriye halklarının varlığını ve haklarını, yönetime katılımlarını, bölge ürünlerindeki paylarını geri almalarını sağlamayı amaçladık. Bölge halkı, bölge bütünlüğünü korumak adına sorumluluklarını yerine getirdi ve olumlu bir rol oynadı. Bunu, YPG, YPJ ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bölgeyi DAİŞ çetelerinden kurtarmasıyla sağladı.”
Demokratik bir sistem
“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ademi merkeziyetçi ve demokratik bir sistem için öncülük rolünü oynadı” diyen DSM, açıklamasında Türkiye devletinin müdahaleleri için şunları belirtiyor: “Türk devletinin doğrudan ve çete hücreleriyle gerçekleştirdiği saldırılarına, bölgenin içinde bulunduğu ambargoya rağmen halklar arasında ortak yaşamı inşa etmek için çalıştı. Türk devleti, Suriye topraklarında bazı bölgeleri işgal etti. Bununla birlikte uluslararası toplumun sessizliği ya da ortaklığı, Suriye’deki çetelerin dış güçlerin ajandalarını ve emirlerini yerine getirmesi, Suriye halklarının yaşadığı acıları daha da arttırdı. DSM, Özerk yönetim ve DSG ile çalışmalarını sürdürmüş ve diyalog çağrısı yapmıştır. Bununla birlikte Suriye halklarının temsilcilerini ve partilerini ortak paydada buluşturmak için sürekli bir çabanın sahibi olmuştur. Söz konusu çalışmalar bir dayanışma ve ortaklaşma yaratmış ve bu amaç temelinde kongre ve çalıştaylar gerçekleştirme çalışmaları devam etmiştir.”
‘Ortak payda için’
Daha fazla ortak paydada buluşmak için yola çıktıklarını belirten DSM açıklaması şöyle sona eriyor: “Ortak yaşamı ve halkların kardeşliğini güçlendirmek için DSM olarak, Suriye halklarının temsilcileri, aydınlar, akademisyenler ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki kanaat önderleriyle yeni ve geniş katılımlı çalıştaylar düzenleyeceğiz. Böylece Demokratik Ulus projesini inşa edecek, bölgeyi bir kez daha, uygarlığın ortaya çıktığı ilk çağlardaki gibi bilim ve kültür alanındaki rolüne kavuşturacağız.”
HABER MERKEZİ