Rojava Üniversitesi’nde tıp ve mühendislik bölümlerinin de aralarında olduğu fakültelerde eğitimlerini tamamlayanlar, Özerk Yönetim kurumlarında çalışmaya başladı
2016’da Qamişlo’da kurulan Rojava Üniversitesi, yetiştirdiği gençlerle bölgenin en önemli kurumlarından biri haline geldi. Üniversite bünyesinde bulunan 8 fakültede yetişen gençler, Özerk Yönetim kurumlarında göreve başlıyor. Üniversitede Tıp, Petrol ve Petro-Kimya Mühendisliği, Mimarlık, Eğitim, Tarım, Dil ve Sosyoloji gibi fakülteler bulunuyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin çeşitli kentlerinden öğrenciler üniversitede eğitim görüyor. Özerk Yönetim kurumlarıyla koordineli bir şekilde çalışan üniversite, öğrenciler için iş imkanları bulmaya çalışıyor. 2020 yılında 200 öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversitede 70 öğrenci de mezun oldu. Mezun olan öğrenciler, Özerk Yönetim kurumlarında branşlarına göre yeni görevlerine başladı.
Kendi dilimizde okumak hayaldi
Petrol Mühendisliği bölümünden mezun olan Mihemed Ehmê, “Üniversiteyi tamamladıktan sonra çalışmaya başladık. Kendi dilimizde bir bölümü okumak bizim için hayaldi. Şam yönetiminin kontrolünde bulunan üniversitelerde de eğitim gördüm. Bizim üniversiteler ile Şam hükümeti üniversiteleri arasında büyük bir fark var. Bizim üniversitelerde tamamen anadilde eğitim görebiliyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de bilimsel gelişmeler için Rojava Üniversitesi önemli bir merkez haline geldi” dedi.
Rojava Üniversitesi’nde Petrol Mühendisliği’ni tamamlayan Rojhilat Meim ise, “Üniversiteyi tamamladıktan sonra Rimêlan’da işe başladık. Birlikte üniversiteyi bitirdiğimiz arkadaşların hepsi Özerk Yönetim kurumlarında işbaşı yaptı” diye konuştu.
Rojava Üniversitesi öğrencilerinden Rojîn Ebdi de “Kendi dilimizde eğitimimizi tamamlama fırsatımız var. Üniversiteyi tamamladıktan sonra geleceğimize yön verebilecek imkanlara sahip oluyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: ANHA