KHK ile İhraç edilen öğretmen Ramazan Kavak, ‘Rêwiyê Demên Windayî’ adlı kitabında, Torî bölgesinin kültürünü, acılarını ve direnişini anlatıyor
Batman’ın Gercüş İlçesi’nde 2008 yılında sınıf öğretmenliği yapmaya başlayan Ramazan Kavak, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndaki (Eğitim Sen) çalışmaları gerekçe gösterilerek Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) 2016 yılında ihraç edildi. Bu süre zarfında kendini Kürtçe alanında geliştirmeye adayan Kavak, ikisi şiir bir tanesi roman 3 Kürtçe kitap yayınladı. “Êşa Genim” ve “Şiverêk” adlı şiir kitaplarını 2017-18 yıllarında okuyucusuyla buluşturan Kavak, bu kez “Rêwiyê Demên Windayî/Kaybolmuş Zamanın Yolcuları” adlı romanıyla okuyucusunun karşısına çıkıyor.
Kavak kitabında, Batman’ın Hasankeyf ve Gercüş; Mardin’inin Nusaybin, Midyat, Ömerli ve Dargeçit; Şırnak’ın İdil ve Cizre ilçelerinde yaşayan Torîler üzerinden Kürtlerin kültür, sanat ve yaşam biçimlerini ele alıyor. Torî bölgesindeki yaşlı insanlardan dinlediği hikâyeleri de kitabında işleyen Kavak, bunu yaparken Torîlere özgü Kürtçeyi ve kültürünü de es geçmiyor.
Mala Haco’nun direniş hikayesi
Kavak, üniversiteyi bitirmesi ardından Kürtçe yazmaya karar verdiğini söyledi. Kürtçe yazma konusunda geç başladığı için özeleştiri yaptığını dile getiren Kavak, “Kitap daha çok Mala Haco’nun direniş ve göç hikâyesini anlatıyor. Burada yerel dil ve kültür kendini bulabiliyor. Çünkü bu bölge yıllardır kültürel soykırım ile karşı karşıya. Tabi her seferinde kültürünü korumuş. Torî bölgesi de geniştir. Bunun bir kısmı Doğu ve Kuzey Suriye’de yer alıyor. Araya sınırlar çekilmiş durumda” dedi.
Fethi Balaman/MA-BATMAN