‘Demokratik Ortadoğu-barışa giden yol için hep birlikte’ çalıştayına ilişkin konuşan PYD PM üyesi Revan Mihemed, ‘13 ülkeden gelen katılımcıların ortak fikrinin Ortadoğu’da yaşanan sorunların çözüm adresinin İmralı ve demokratik ulus projesi olduğunu’ söyledi
“Demokratik Ortadoğu-barışa giden yol için hep birlikte” çalıştayı 13 14 Haziran tarihleri arasında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapıldı. Çalıştaya Lübnan, Irak, Tunus, Sudan, Filistin, Ürdün, Mısır, Güney Afrika, İran, Türkiye, Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye’den 200’den fazla hukukçu, siyasetçi ve akademisyen katıldığı. İki gün boyunca “Küresel kriz ve Ortadoğu’ya etkileri”, “Halkın yönetimi ve önündeki engeller”, “Ortadoğu’da Rönesans’ın temelleri”, “Demokratik Ortadoğu’ya doğru” konu başlıkları tartışıldı. Tartışmaların sonunda sonuç bildirgesi yayınlandı.
Çalıştaya katılan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Parti Meclisi üyesi Revan Mihemed, tartışılan konular ve ortaya çıkan çözüm yollarına dair Jinnews’ten Rozerin Gültekin’e değerlendirmelerde bulundu
‘Stratejik toplantıydı’
Ulus devlet ve tekçi zihniyetin yarattığı sorunlarının benzerini Lübnan’da görmek mümkün diyen Mihemed, “Çok fazla din, mezhep var bu konuda Lübnan’da ciddi sorunlar yaşanıyor. Ortadoğu’da yaşanan sorunlar Lübnan’da yaşanıyordu. Bu anlamda toplantıda onların da sorunları tartışıldı. 13 ülke katıldı sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirdi. Stratejik bir toplantıydı. Tamamı birbiriyle bağlantılı sorunlar. Aslında çözülemeyen sorunlar liderlerin sorunlardır. Çünkü tekçi cinsiyetçi zihniyet hakim liderlerde. Herkesin kendi iradesini Ortadoğu’da egemen kılmak ve ömürlerini uzatmak için yarattıkları stratejik savaşlar tartışıldı.”
‘Kürt sorunun çözümün adresi İmralı’
Kürt sorunun Ortadoğu’da yaşanan sorunların temelini teşkil ettiğinde katılımcıların hemfikir olduklarını ifade eden Mihemed,“Bu savaşın bitmesi için de İmralı’nın kapılarının açılması, Önder Apo’nun heyetlerle görüşmesi gerekiyor. 13 ülkeden gelen delegasyonun ortak oldukları konulardan biri de Kürt sorunun çözümün adresinin İmralı olduğunu gösterdi. Önder Apo’nun demokratik ulus paradigması ile sorunlar çözülür. Bütün konuşmalar önderliğin etrafında gerçekleşti” dedi.
‘Öcalan’ın fikriyatı Ortadoğu’da’
Jineolojinin neden ortaya çıktığına dair tartışmalar yürütüldüğünü de aktaran Mihemed, “Rojava’da DAİŞ çetelerine kaybettirmek ve onlara karşı zafer kazanmak için Kürt kadınlarının nasıl mücadele ettiği tartışıldı. Jîna Emînî’nin katledilmesinde de bugün de kadınların öncülüğünde Kurdistan’da başkaldırı gerçekleştiği ifade edildi. Önder Apo’nun oluşturduğu eşbaşkanlık çözüm olarak gösterildi. Diplomasi, toplum çalışmalarında, yönetimde kadınların rol oynayabilmesi için eşbaşkanlık örnek gösterildi. Eşbaşkanlık nasıl ki Kürt toplumunda kabul gördüyse diğer komşu ülkelerin de kabul etmesi için mücadele yürütülmesi gerektiği konuşuldu. Eğer ki bu fikriyat komşu ülkelere de yayılırsa zorba sistemin ömrü kısalır ve yavaş yavaş sonu gelir” diyerek yaşananları aktardı.
‘Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma tartışıldı’
Ortadoğu’da yaşanan krizlere değinen Mihemed, savaşın panzehiri Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus paradigması olduğuna vurgu yaparak, “Ortadoğu’da 3’üncü dünya savaşı var ve bu kendisiyle hangi sorunları getirecek belli değil. Bu yüzden gelecek günleri belirleyecek olan ve halkları haklarına kavuşturacak olan Önder Apo’un fikriyatı olan demokratik ulustur. Ortadoğu’da hiçbir devlet halkın hizmeti için kurulmamış. Bundan dolayı günlük sorunlar bile çözülemez hale gelmiş. Buna karşı alternatif sistem nedir diye tartışmalar yürütüldü. Ulus devletin nasıl aşılacağına ve demokratik ulusun inşa edileceğine dair tartışmalar yürütüldü. Bunlar için hazır olmalıyız. Eğer hazır olmazsak sorunları çözemeyiz. Ortadoğu’da yaşanan krizler ve Önder Apo’nun sorunlara dair çözüm önerileri üzerine tartışıldı. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma tartışıldı. Hepimiz bu fikrin destekçisiyiz ama destekçi olmak yetmez pratikte de cesaretli adımların atılması gerekiyor diye konuşuldu” dedi.
‘Alanda özgür, demokratik kadın modeli var’
Çalıştay sonucunda hazırlanan sonuç bildirgesine dair bilgi paylaşan Mihemed, “Çalıştay Önder Apo’nun fikriyatının pratiğe geçirilmesi iddiasıyla son buldu. Kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz. Özgür kadın modelini Rojava’da Kongre Star kurdu. Kendi asayişini, askeri gücü olan YPJ’yi kurdu. YJA-STAR Kurdistan dağlarında direniyor. Rojava’da özgür toplumun oluşması için bütün alanda özgür, demokratik kadın modeli var. Önder Apo’yu özgürleştirmek için ülkemizde ne gerekiyorsa yapacağız. Faşist Türk devletine geri adım attırmak için çalışma yapacağız. Arap ülkelerinde bu çalıştaylar yapılmaya devam edilecek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
DIŞ HABERLER