Açtığı sanat atölyesinde çizdiği tabloları satmak yerine hediye eden Ressam Hamid Hêvîjar, ‘’ Bugün sanatçıların çoğu maalesef halktan kopuk ve uzaktır’’ diyerek sanatçının toplumu cesaretlendirmesi gerektiğini söyledi.
Batman’da sağlık sektöründe çalışan Hamid Hêvîjar (36), 20 yaşından bu yana resimle uğraşıyor. Son iki yıldır kızının adını verdiği Lîlav Sanat Atölyesi’nde çalışmalarını sürdüren Hêvîjar, kadına yönelik şiddeti görünür kılmak ve şiddetin sona ermesi amacıyla çizdiği resimleri “görmek” adıyla sergiledi. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Metin Yoksu’ya konuşan Hêvîjar, tuvaline toplumsal gerçekçilik temaları ile yaklaşmaya çalıştığını belirtti.
‘Hediye vermeyi çok severim’
Bugüne kadar yaklaşık yüze yakın tablo çizdiğini söyleyen Hêvîjar, resim sanatının sevdirme amacının olduğunu belirterek, “Ben insana bir hediye vermeyi çok severim. Bugüne kadar çizdiğim eserlerden yalnızca 30 kadarı elimde kaldı. Elbette bunları satmak da mümkün, lakin ben hediye etmeyi daha çok seviyorum. Böylelikle bazen bir kültür merkezinde veya birinin evinde bir tablom olabiliyor. Bu yolla salonlarımıza resim asma kültürü olabilir diyerek tablolarımı hediye ettim” dedi.
‘Şiddete son verilmesi gayesiyle hareket ediyorum’
Hevijar, tablolarında göç ve kadın temalarının hakim olmasını ise “Bugün kadına yönelik şiddet en üst düzeyde ve ben de tablolarıma bunu yansıtarak bu şiddete son verebilirim gayesi ile hareket ediyorum. Sadece kadına yönelik şiddeti değil şiddetin her türlüsüne karşıyım. İşte bu yüzden şiddeti durdurmak adına tuvalime yansıtma çabam sürüyor ve sürmeye de devam edecek” diye konuştu.
‘Sanatçı toplumu cesaretlendirmeli’
Savaşlarda en çok çocuk ve kadınların zarar gördüğü hatırlatmasında bulunan Hêvîjar, şunları söyledi: “Tablolarıma aynı zamanda göç temasını işlememim nedenleri arasında bu göçlerin halen devam etmesidir. Artık bu acıların son bulması gerekiyor. Ben de bir sanatçı bakış açısı ile gördüklerimi ve hissettiklerimi resmettim. Sanatçı topluma ayna olmanın yanı sıra toplumu da cesaretlendirmeli ve mücadele etmesini sağlamalıdır. Baskılar karşısında sinen, geri çekilen toplumu uyandırmak, cesaretlendirmek bugün sanatçının görevleri arasındadır.”
‘Bağımlı olan sanatçı birilerinin dediklerini yapar’
Bugün egemen sanat anlayışının, toplumdan uzak bir sanat anlayışı olduğuna dikkat çeken Hêvîjar, “Sanat da sanatçı da bağımlı olmamalıdır. Bağımlı olan sanat ve sanatçı birilerinin dedikleri yapar. Oysa ki sanatın da sanatçının da bir tarafı olmalıdır. Bu tarafta her koşulda halkın ilerici ve geliştirici yanı olmalıdır. Bir sanatçının tarafı egemenlerin tarafı değil halkının yanı olmalıdır. Ben de sanatımda halkın yanında durmaya gayret ediyorum. Bugün maalesef artık sanat toplumdan uzak, toplum da sanattan uzak. Bunun sebebi sanatın bağımsız ve cesur olmaktan uzak olmasıdır” dedi.
Entelektüel cesaret geri kazanılmalıdır
Sanatçının entelektüel cesaretini kaybettiğine vurgu yapan Hêvîjar, “Bugün sanatçıların çoğu maalesef halktan kopuk ve uzaktır. Kaybedilen entelektüel cesareti geri kazanılmalıdır” diye konuştu.